,

Εμβοές: Πώς εμφανίζονται και τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε

Οι ενοχλητικοί αυτοί ήχοι στο εσωτερικό του αφτιού έχουν άμεση επίδραση και επάνω στην ψυχική υγεία

Εμβοές: Πώς εμφανίζονται και τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε

Οι μικρής διάρκειας εμβοές μερικών δευτερολέπτων είναι κάτι το συνηθισμένο. είναι κάτι σχετικά σύνηθες.

Ακόμη και μια απόφραξη μπορεί να σας δημιουργήσει εμβοές. Αλλά η αιτία μπορεί να είναι και πιο σοβαρή. Οι εμβοές μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ενός προβλήματος κάπου στο αυτί σας ή στα νεύρα που το διαπερνούν.

Advertisment

Τέτοιες ασθένειες μπορεί να είναι:

  • απώλεια ακοής που προκαλείται από τα επίπεδα θορύβου
  • μολύνσεις αυτιών
  • μολύνσεις ρινικών κόλπων
  • καρδιακή νόσος
  • παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος
  • όγκος στον εγκέφαλο
  • ορμονικές αλλαγές
  • νόσος Meniere
  • νόσος του θυρεοειδούς

Το τι προκαλεί τις εμβοές σας είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της. Ένας γιατρός μπορεί να εντοπίσει την αιτία και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μέσω φαρμακευτικής αγωγής ή χειρουργικής επέμβασης.

Θεραπεία εμβοών με την χρήση ήχων

Μια αντιμετώπιση των εμβοών είναι η θεραπεία της αιτίας, κυρίως όταν αυτή η αιτία είναι η απώλεια ακοής. Όταν η απώλεια ακοής δεν είναι το πρόβλημα, οι ηχητικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στο να μην επικεντρώνεστε στον ενοχλητικό εσωτερικό ήχο.

Ακουστικά βαρηκοΐας

Οι εμβοές παρουσιάζονται σε όσους έχουν απώλεια της ακοής τους. Όταν πέφτει το επίπεδο της ακοής, ο εγκέφαλος αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τους ήχους.

Advertisment

Το ακουστικά βοηθήματα είναι μικρές συσκευές που ενισχύουν τα εξωτερικά ακουστικά σήματα ώστε να γίνεται πιο ορθή επεξεργασία από τον εγκέφαλο.

Αν οι εμβοές είναι αυτό που εμποδίζει την σωστή ακοή, μπορεί να διαπιστώσετε ότι όσο καλύτερα ακούτε, τόσο λιγότερο θα σας ενοχλούν οι εμβοές σας.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 230 επαγγελματίες υγείας, συμπέρανε ότι το 60% όσων συμμετείχαν στην έρευνα και χρησιμοποίησαν έστω και ένα ακουστικό βοήθημα παρουσίασαν βελτίωση ενώ ένα 22%, ανέφερε ότι ένοιωσε ανακούφιση από τον ενοχλητικό τόνο των εμβοών.

Οι συσκευές παραγωγής ήχου δημιουργούν έναν ευχάριστο εξωτερικό ήχο που μπορεί να βοηθήσει, οι εσωτερικοί ήχοι τους αφτιού από τις εμβοές να επικαλύπτονται ή θα γίνονται ελάχιστα αντιληπτές. Τέτοιες συσκευές κυκλοφορούν στο εμπόριο σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους και χρήσεις, με κάποιες από αυτές να μπορούν να τοποθετηθούν διακριτικά στο εσωτερικό του αυλού στο αυτί σας.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι με εμβοές που χρησιμοποιούν ακουστικό βοήθημα επιθυμούν ο ήχος να είναι ελαφρά πιο δυνατός από τους εξωτερικούς ήχους ώστε να επικαλύπτεται ιδανικά ή εμβοή.

Έρευνα του 2017 διαπίστωσε ότι οι ευρυζωνικοί θόρυβοι, όπως ο “λευκός θόρυβος” όπως εκείνος της βροχής, τα ραδιοκύματα, τα κύματα της θάλασσας ή ο ήχος από το τζάκι και την ηλεκτρική σκούπα είναι μερικά μόνο παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν. Με απλά λόγια , ο λευκός θόρυβος είναι ένας συνεχής ήχος που περιλαμβάνει κάθε συχνότητα, την οποία μπορεί να εντοπίσει το ανθρώπινο αυτί, σε υψηλούς και χαμηλούς τόνους. Με αυτόν τον τρόπο, οι ανεπιθύμητοι ήχοι παραμένουν έξω από το ακουστικό μας πεδίο. είναι συνήθως πιο αποτελεσματικοί από τους ήχους της φύσης.

Συσκευές (υπερ)κάλυψης ήχου

Αυτά τα βοηθήματα στοχεύουν στο να ακούγονται πάνω από τον ήχο των εμβοών αλλά δε καμία περίπτωση δεν έχουν μακροπρόθεσμο θεραπευτικό χαρακτήρα.

Υπάρχουν ιατρικές συσκευές που μπορούν και παράγουν ήχους που να είναι κατάλληλοι για τον τύπο της εμβοής σας. Αντίθετα με τις υπόλοιπες συσκευές, που απλά παράγουν ήχους αυτές χρησιμοποιούνται περιστασιακά από τους ασθενείς και μετά από μακροχρόνια χρήση μπορεί να διαπιστωθεί ακόμα και μείωση της ενόχλησης της εμβοής.

Ένα μοναδικό μειονέκτημα σε αυτές τις συσκευές είναι ότι δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά το γεγονός ότι οι λευκοί θόρυβοι που παράγουν μπορεί να συμβάλουν ουσιαστικά στην ελάττωση του τόνου της εμβοής, όπως αποκάλυψε μελέτη του 2017.

Εκτός από τις συσκευές υπάρχουν και διάφορες θεραπείες που μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της επώδυνης κατάστασης που προκαλούν.

Οι ενοχλητικοί αυτοί ήχοι στο εσωτερικό του αφτιού έχουν άμεση επίδραση και επάνω στην ψυχική υγεία δημιουργώντας κατάθλιψη, δυσκολία στον ύπνο – μια από τις μεγαλύτερες ενοχλήσει –αύξηση του στρες και του άγχους.

Μια προσέγγιση στην αντιμετώπιση, είναι την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μια θεραπευτική μέθοδος κυρίως ψυχολογικής βάσης που δίνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα χρειαστεί ο ασθενής να συνυπάρξει με την ενοχλητική αυτή κατάσταση. Το ζητούμενο είναι η εμβοή να μην αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος και προσπάθειας αντιμετώπισης αλλά να το αποδεχτεί και να ζει όσο πιο φυσιολογικά γίνεται με αυτό.

Η CBT περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο, συνήθως μία φορά την εβδομάδα, για τον εντοπισμό και την αλλαγή των αρνητικών μοτίβων σκέψης. Αναπτύχθηκε αρχικά ως θεραπεία για την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα, αλλά φαίνεται να λειτουργεί καλά σε άτομα με εμβοές μειώνοντας σημαντικά τις πολυεπίπεδες ενοχλήσεις. Στο συμπέρασμα από έχουν καταλήξει πέρα από την εμπειρική ιατρική και έρευνες που έχουν γίνει με πιο χαρακτηριστική μιας που έχει δημοσιευτεί Korean Journal of Audiology.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σκευάσματα που να επικεντρώνονται αποκλειστικά στο πρόβλημα αλλά έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση κάποιων κατηγοριών φαρμάκων μπορούν να συμβάλουν ουσιαστική στην ανακούφιση του ενοχλητικού αυτό φαινομένου.

Αγχολυτικά

Έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση αγχολυτικών μπορούν να μειώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ενόχληση από τις εμβοές ελαττώνοντας το τιτίβισμα, ενώ ταυτόχρονα να βελτιώσουν τα προβλήματα στον ύπνο που προκαλούνται. Την απόφαση αυτή θα την πάρει ο γιατρός και μπορεί να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική θεραπεία συμπληρωματική σε όλες τις άλλες που μπορεί να εφαρμόζεται.

Αντικαταθλιπτικά

Η κατηγορία αυτή έχει μια διαφορετική δράση επάνω στο πρόβλημα και μάλιστα διπλή. Η πρώτη είναι ότι μπορεί να μειώσουν το βασικό σύμπτωμα της εμβοής, ενώ ταυτόχρονα να σας βοηθήσουν και στον τρόπο που το αντιλαμβάνεστε.

Οι νευροδιαβιβαστές είναι ορμόνες που στην ουσία μεταφέρουν τα διάφορα ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο, συνδέοντας και ρυθμίζοντας έτσι τις διάφορες λειτουργίες του σώματος. Με την χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, μπορεί ο ήχος στο αφτί να τροποποιηθεί σε κάτι λιγότερα ενοχλητικό, ενώ ταυτόχρονα να βελτιώσουν την κατάθλιψη που συνοδεύει το πρόβλημα των εμβοών. Η αύξηση της σεροτονίνης μπορεί να συμβάλει στην μείωση του γάμμα-αμινοβουτιρικού οξέως που είναι ο φορέας των ηχητικών σημάτων μειώνοντας έτσι τον ενοχλητικό σε τόνο ήχο.

Η αντιμετώπιση των εμβοών απαιτεί και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και συνήθειες, που μπορεί να βοηθήσουν στην ομάλυνση των συμπτωμάτων σας.

Η Αμερικανική Ένωση Εμβοών αναφέρει πως η βασική αιτία για τις εμβοές είναι η σταδιακή μείωση της ακοής, είτε με την ηλικία ή από διάφορα άλλα παθολογικά αίτια.

Στα παθολογικά αίτια η ιατρική επιστήμη κατατάσσει τα προβλήματα με την κροταφογναθική άρθρωση (TMJ). Εάν οι εμβοές σας προέρχονται από διαταραχή της TMJ, τότε μια οδοντιατρική επέμβαση (π.χ. επανευθυγράμμιση της σιαγόνας) μπορεί να ανακουφίσει το πρόβλημα.

Οι εμβοές μπορεί να είναι συνδεδεμένες με πάνω από το φυσιολογικό παραγωγή κεριού στο αυτί. Πολλές φορές η αφαίρεση του κεριού μπορεί να απαλύνει το βουητό του ακουστικού οργάνου, τουλάχιστον στις ήπιες περιπτώσεις. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε με την συμβολή του ειδικού που στην περίπτωση αυτή είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος.

Σωματική άσκηση

Η γυμναστική μπορεί να έχει μεγάλο όφελος στη συνολική υγεία και ευεξία σας.Τι συμβάλει στην αύξηση των ενοχλήσεων από εμβοές.
– στρες
– κατάθλιψη
– άγχος
– έλλειψη ύπνου
– ασθένεια
Σε όλα τα παραπάνω η άσκηση μπορεί να συμβάλει προς μια θετική κατεύθυνση. Έχει παρατηρηθεί από μικρής εμβέλειας μελέτες ότι η γιόγκα μπορεί να συμβάλει στην μείωση του άγχους και τους ενοχλητικούς ήχους των εμβοών.

Οι εμβοές δεν ανήκουν στην κατηγορία της επείγουσας ιατρικής κατάστασης. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, να εργαστείτε ή να ακούσετε κανονικά.
Επίσκεψη σε νοσοκομείο απαιτείται εάν έχετε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • παράλυση του προσώπου
  • ξαφνική απώλεια ακοής
  • δύσοσμη έκκριση υγρού από το αυτί
  • έναν παλλόμενο ήχο σε συγχρονισμό με τους παλμούς της καρδιάς σας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση