,

Γιατί χρειάζεται να αφήνουμε το κινητό τηλέφωνο έξω από την κρεβατοκάμαρά μας

Αν προσπαθείτε να καταπολεμήσετε την αϋπνία, δεν θα το καταφέρετε στο κρεβάτι αγκαλιά με το κινητό σας τηλέφωνο.

Γιατί χρειάζεται να αφήνουμε το κινητό τηλέφωνο έξω από την κρεβατοκάμαρά μας

Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι αν προσπαθείτε να καταπολεμήσετε την αϋπνία, δεν θα το καταφέρετε στο κρεβάτι αγκαλιά με το κινητό σας τηλέφωνο. Ούτε είναι καλύτερο να το αφήσετε να φορτίζει δίπλα στο κομοδίνο σας, τόσο κοντά ώστε να μπορείτε να το φτάσετε μέσα στη νύχτα. Χρειάζεται, δυστυχώς, να το αφήσετε πολύ πιο μακριά, συγκεκριμένα έξω από την κρεβατοκάμαρά σας.

Μακριά από το κρεβάτι, μακριά και από τη σκέψη μας

Αν κρατάτε το smartphone σας κοντά σας το βράδυ, δεν είστε οι μόνοι. Το 63% των Αμερικανών τουλάχιστον απάντησαν ότι έχουν την ίδια κακή συνήθεια. Αλλά ήρθε μάλλον η ώρα να επανεξετάσουμε αυτή τη συνήθεια. Σύμφωνα με έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Computers in Human Behavior, όσοι αφήνουν το κινητό τους τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο το βράδυ απολαμβάνουν περισσότερο τον ύπνο τους.

Η κύρια ερευνήτρια, Nicola Hughes, εμπνεύστηκε από τη δική της συμπεριφορά. Μετά την αγορά του πρώτου της κινητού τηλεφώνου, η συσκευή άρχισε να καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της νοητικής της ενέργειας. Μία μέρα, διάβασε ένα άρθρο από έναν δημοσιογράφο που είχε προσπαθήσει να απομακρύνει το τηλέφωνό της από την κρεβατοκάμαρα και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Έτσι, θέλησε να κάνει μια έρευνα που να μελετά ακριβώς αυτό.

Οι συμμετέχοντες ήταν 95 και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι 49 από αυτούς έπρεπε να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα μακριά από την κρεβατοκάμαρα για μία εβδομάδα, και οι άλλοι 46 μπορούσαν να το έχουν κανονικά όταν ξαπλώνουν.

Για τους συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά θετικά. Ακόμα και μετά από μία εβδομάδα, επέδειξαν σημαντική βελτίωση σε σχέση με θετικά συναισθήματα και συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επέδειξαν επίσης λιγότερα σημάδια εθισμού στα smartphone. Επιπλέον, ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο στρες, κοιμούνταν καλύτερα και βελτίωσαν την ποιότητα των σχέσεών τους. Δεν είναι έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι το 93.6% αυτών δήλωσε πως θέλει και μπορεί να συνεχίσει αυτή την αλλαγή.

Πηγή: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563218301523

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε