, ,

Hot Potato Game: Το άγχος μέσα στην σχέση | Πόσο επηρεάζει γυναίκες και άντρες

Οι γυναίκες ανησυχούν πολύ περισσότερο στις στενές διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ενώ οι άντρες σε μικρότερο ποσοστό.

Hot Potato Game: Το άγχος μέσα στην σχέση | Πόσο επηρεάζει γυναίκες και άντρες

Το “Hot Potato” είναι ένα παιδικό παιχνίδι στο οποίο ένα αντικείμενο περνάει γύρω από έναν κύκλο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το άτομο που κρατά αυτό το αντικείμενο, όταν σταματήσει η μουσική βγαίνει εκτός. Οι ενήλικες παίζουν μια εκδοχή αυτού του παιχνιδιού σε συνθήκες άγχους όπως αυτή όταν κρατάμε μια καυτή πατάτα!

Η Λιζ ξύπνησε στη μέση της νύχτας από ένα κακό όνειρο και ήταν πολύ ανήσυχη για να ξανακοιμηθεί. Ξύπνησε τον σύντροφό της Σαμ για να του πει για το όνειρό που είδε. Νιώθοντας καλύτερα, η Λιζ αποκοιμήθηκε γαλήνια, ενώ ο Σαμ στριφογύριζε για ώρες.

Advertisment

Το άγχος είναι ουσιαστικά μια ενασχόληση με μια σειρά από τρομακτικές προβλέψεις για ένα φανταστικό μέλλον. Το άγχος δεν είναι μόνο φυσιολογικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι προσαρμοστικό, προειδοποιώντας μας για πιθανούς κινδύνους. Ήπια έως μέτρια επίπεδα άγχος βελτιώνουν την απόδοση. Τα υψηλά επίπεδα άγχους επηρεάζουν την απόδοση, αλλά το πολύ λίγο άγχος επηρεάζει επίσης την απόδοση.

Το άγχος είναι τόσο μεταδοτικό όσο ένα χασμουρητό. Οι άνθρωποι που αισθάνονται πιο ανήσυχοι, συχνά προσπαθούν να μοιραστούν μέρος του άγχους τους με άλλους που δεν αισθάνονται τόσο αγχωμένοι. Οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται τόσο ανήσυχοι, φυσικά αντιστέκονται στο να αναλάβουν το άγχος κάποιου άλλου.

Στην σύγχρονη κοινωνία μας, οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με αγχώδεις διαταραχές σε διπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι πιο αγχώδεις από τους άνδρες, καθώς δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο μέρος αυτού του διαγνωστικού αποτελέσματος οφείλεται σε εγγενείς διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και πόσο μπορεί να αποδοθεί στην κοινωνική δραστηριότητα του ρόλου του φύλου.

Advertisment

Η ερευνητική ομάδα Gottman ισχυρίζεται ότι το 70% των συγκρούσεων στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, μπορεί να αποδοθεί σε γυναίκες με άγχος που συνδέονται με άντρες που είναι πιο απόμακροι. Το αγχωτικό άτομο μπορεί να κάνει τον σύντροφό του να φαίνεται πιο απόμακρο, όπως κάθε άτομο που μπορεί να είναι κοινωνικά απομονωμένο, μπορεί να κάνει τον σύντροφό του να φαίνεται πιο ανήσυχο.

Οι άνδρες έχουν περισσότερα προνόμια από τις γυναίκες, έτσι πολλά πράγματα τείνουν να τους είναι ευκολότερα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι άνδρες, στο σύνολό τους, αντιμετωπίζουν λιγότερες προκλήσεις, αγώνες και αβεβαιότητα στη ζωή τους από τις γυναίκες, επομένως έχουν λιγότερο άγχος. Οι γυναίκες είναι βιολογικά δεμένες με τα παιδιά τους, αν φυσικά έχουν, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκατάλειψης από τους άνδρες συντρόφους τους, το εισόδημά τους είναι 30% λιγότερο από τους άνδρες, κατά μέσο όρο και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν το φάσμα της φτώχειας σε περίπτωση χωρισμού. Συμπερασματικά οι γυναίκες που αισθάνονται πιο αγχωμένες είναι προϊόν της γενικότερης οικογενειακής, κοινωνικής, οικονομικής κατάστασής τους.

Οι γυναίκες ανησυχούν πολύ περισσότερο στις στενές διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ενώ οι άντρες σε μικρότερο ποσοστό, κυρίως οι γυναίκες επωμίζονται μεγαλύτερο φορτίο στο να παρακολουθούν πράγματα και να ανησυχούν για όσα πρέπει να γίνουν για τη σωστή λειτουργία της οικογένειας. Μερικοί άντρες δεν το βλέπουν καν αυτό και θυμώνουν επειδή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, ο φόρτος εργασίας είναι περίπου ίσος, οπότε δεν καταλαβαίνουν γιατί φαίνεται τόσο άδικο για τους συντρόφους τους.

Ο Ψυχοθεραπευτής Avrum Weiss, Ph.D., αναφέρει: “Ένας ασθενής μου είπε ότι εργάζεται περίπου 60 ώρες την εβδομάδα και ότι η σύζυγός του εργάζεται περίπου 40 ώρες την εβδομάδα στη δουλειά της, συν άλλες 20 ώρες την εβδομάδα φροντίζει το σπίτι ώστε τα πάντα να λειτουργούν σωστά σχετικά με τα παιδιά τους. Αυτό του φαινόταν δίκαιο και δυσκολευόταν να καταλάβει γιατί  60 εργασιακές ώρες του δεν είναι ισοδύναμες με τις 40 συν 20 της συζύγου του. Τον ρώτησα αν θα δεχόταν να κάνει την εξής ανταλλαγή με την σύζυγο του, να μειώσει 20 ώρες την εβδομάδα στη δουλειά και να αφιερώσει αυτόν τον χρόνο στη διαχείριση της οικογένειας. Το βλέμμα στο πρόσωπό του έδειξε ξεκάθαρα ότι το κατάλαβε“.

Οι γυναίκες εκδηλώνουν πιο εύκολα το άγχος τους, εν μέρει επειδή γνωρίζουν ότι το άγχος είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνουν τους συντρόφους τους να ασχοληθούν περισσότερο μαζί τους. Αυτό συχνά οδηγεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ συζύγων κατά την οποία η γυναίκα έχει τον ρόλο του αγχώδους ατόμου και ο άνδρας το ρόλο του ατόμου που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του άγχους του συντρόφου του.

Οι γυναίκες εύλογα θέλουν οι άνδρες να μοιράζονται το φορτίο, επειδή κατανοούν διαισθητικά ότι θα ένιωθαν λιγότερο μόνες και λιγότερο ανήσυχες, αν ο σύντροφός τους αισθανόταν λίγο περισσότερο συμμετοχικός στο άγχος που απορρέει από τις υποχρεώσεις τους. Μερικοί άντρες αντιστέκονται ιδιαίτερα στο να αισθάνονται άγχος οι ίδιοι, επειδή το άγχος φέρνει μαζί του μια αίσθηση παθητικότητας και αδυναμίας, μια αίσθηση ευάλωτου και αδύναμου, σε μια μονότονη θέση, συμπεριφορά που οι άντρες θεωρούν ότι δεν ανήκουν στην φύση τους.

Για μερικούς άντρες, το να βρίσκονται γύρω από γυναίκες που είναι αγχωτικές, τους δημιουργεί μεγαλύτερο στρες το οποίο έχουν μάθει να αποφεύγουν. Οι άντρες έχουν μάθει να διοχετεύουν την έκφραση όλων των συναισθημάτων τους με θυμό, ένα συναίσθημα που είναι κοινωνικά αποδεκτό από τους άνδρες επειδή είναι πιο ισχυρό και ελεγχόμενο. Το αποτέλεσμα είναι, πολλοί άντρες κάνουν ότι μπορούν για να «φροντίσουν» τις γυναίκες και να «απαλύνουν» το άγχος των γυναικών για να προστατευτούν από το να αισθάνονται περισσότερο άγχος οι ίδιοι.

Το να έχουν οι άνθρωποι αυστηρά καθορισμένους ρόλους, δεν είναι καλό για κανέναν οργανισμό ή οποιαδήποτε σχέση. Οι υγιείς ετεροφυλόφιλες σχέσεις τείνουν να είναι πιο υγιής όταν οι άντρες επιτρέπουν στον εαυτό τους να επωμιστούν και αυτοί μεγαλύτερο μέρος του άγχος της σχέσης και οι γυναίκες να προσπαθούν λιγότερο να τους «βοηθήσουν».

Απόσπασμα,  από το Hidden in Plain Sight: How Men’s Fears of Women Shape Their Intimate Relationships . (Lasting Impact Press, 2021).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση