,

Μελέτη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένες βλάβες στην εγκεφαλική λειτουργία

Οι βλαβεροί για τον άνθρωπο ρύποι, αποτελούνται από ένα μείγμα αερίων και σωματιδίων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά

Μελέτη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένες βλάβες στην εγκεφαλική λειτουργία

Αν αναρωτιέστε με ποιο τρόπο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία η απάντηση βρίσκεται πλέον σε μια ιατρική μελέτη. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health, αναφέρθηκε ότι “η σύντομη έκθεση στα καυσαέρια ντίζελ βλάπτει έντονα τη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου στους ανθρώπους”.

Οι βλαβεροί για τον άνθρωπο ρύποι, αποτελούνται από ένα μείγμα αερίων και σωματιδίων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά, σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τα καυσαέρια από την εξάτμιση, τη φθορά των ελαστικών και αυτήν των φρένων.

Advertisment

 Οι ρύποι που αναφέρονται και ως TRAP είναι οι εξής:

• Διοξείδιο του αζώτου (από τους σοβαρότερους ρυπαντές -παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ατμόσφαιρας).
• Σωματίδια και εξαιρετικά λεπτά σωματίδια (τα αιωρούμενα σωματίδια ‘κυκλοφορούν’ σε στερεή ή υγρή μορφή και ποικιλία σχημάτων, μεγεθών, φυσικών ιδιοκτήτων και χημικής σύστασης, υπάρχουν στον αέρα σε κλειστούς χώρους και σε διάφορες επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή -προκύπτουν και από το σώμα μας).
• Μαύρος άνθρακας (αιθάλη -μόλυνση που προκύπτει από ατελή καύση ορυκτών καυσίμων, βιοκαυσίμων και βιομάζας -ξύλο, κοπριά ζώων κλπ).
• Μονοξείδιο του άνθρακα (τοξικό αέριο, προϊόν ατελούς καύσης της οργανικής ύλης, σε συνθήκες ανεπαρκούς παροχής οξυγόνου).
• Βενζόλιο και άλλες πτητικές οργανικές ενώσεις (αρκετές είναι αναγνωρισμένες ως καρκινογόνοι παράγοντες).
• Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (σε σχετική ερώτηση που έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε πως πρόκειται για ομάδα ουσιών που είναι γνωστές για τις μεταλλαξιγόνες, καρκινογόνες και τερατογόνες ιδιότητές τους).
• Η έκθεση στο TRAP είναι υψηλότερη κοντά σε μεγάλους δρόμους και αυτοκινητόδρομους.

Οι ρυπαντές αυτοί, συμβάλουν κατά μεγάλο ποσοστό στην πιθανότητα ανάπτυξης προβλημάτων στο αναπνευστικό στα παιδιά με μειωμένη πνευμονική λειτουργία, παιδικής λευχαιμίας και καρκίνου του πνεύμονα στους ενήλικες.

Στην ιατρική επιστήμη, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην έρευνα των νευροβιολογικών προβλημάτων που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση όταν βρισκόμαστε σε δρόμους που έχουν πολύ κίνηση.

Advertisment

Οι επιστήμονες του University of British Columbia αποκάλυψαν πως σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν αυξημένες βλάβες στον εγκέφαλο και στην λειτουργία του όταν έχει εκτεθεί στη ρυπογόνο ατμόσφαιρα κοντά στους δρόμους.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι βλάβες αυτές ξεκινούν σε δύο ώρες και μόνο παραμονής στην κίνηση.

Ο Chris Carlsten, καθηγητής και επικεφαλής της αναπνευστικής ιατρικής και της Canada Research Chair του Καναδά εξήγησε πως:“αυτή η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο, παρέχει νέα στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γνωστικής λειτουργίας”.

Το ευχάριστο είναι πως διαπιστώθηκε ότι, οι νευρολογικές βλάβες από το ρυπογόνο ντίζελ είναι προσωρινές.

Οι ερευνητές όμως, υποθέτουν ότι η καθημερινή παραμονή στους δρόμους με κίνηση μπορεί να δημιουργήσει πιο ουσιαστικές και μόνιμες βλάβες.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι: “επειδή δεν γνωρίζουμε πόσα καυσαέρια αυτοκινήτου θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη, είναι προτιμότερο να ελαχιστοποιούμε οποιαδήποτε έκθεση, ούτως ή άλλως”. Όχι, δεν είπαν πώς μπορεί να γίνει αυτό δυνατό -αφού πρέπει να πηγαίνουμε στις δουλειές μας και στις λοιπές υποχρεώσεις. Επίσης πρότειναν έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα, όταν βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στην κίνηση “και να βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο αέρα του αυτοκινήτου σας είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Εάν περπατάτε ή κάνετε ποδήλατο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, σκεφτείτε να προτιμήσετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη διαδρομή.”

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα οι πάσχοντες; Έρευνα απαντά
Έρευνα: Από μητέρα σε παιδί το Αλτσχάιμερ; Ο ρόλος της κληρονομικότητας για την εμφάνιση της νόσου
Αλκοόλ στην παραλία: Πόσο επικίνδυνο είναι να πίνουμε ποτά κάτω από τον ήλιο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση