Παγωμένα δάχτυλα στα άκρα: Απλά κακή κυκλοφορία του αίματος ή φαινόμενο Raynaud;

Παγώνουν και μουδιάζουν τα δάχτυλα των άκρων σας, αποκτώντας χλωμό ή λευκό χρώμα όταν εκτίθεστε στο κρύο;

Παγωμένα δάχτυλα στα άκρα: Απλά κακή κυκλοφορία του αίματος ή φαινόμενο Raynaud;

Παγώνουν και μουδιάζουν τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας, αποκτώντας χλωμό ή έντονα λευκό χρώμα όταν εκτίθεστε στο κρύο; Αν ναι, πρώτη απάντηση που έρχεται αυθόρμητα στο νου είναι ότι οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αίματος.

Αν όμως χρειάζεστε τα γάντια σας και όταν πέφτει η θερμοκρασία κάποια ανοιξιάτικα ή φθινοπωρινά πρωινά μπορεί να βρίσκεστε αντιμέτωποι με το φαινόμενα Raynaud, ή πιο απλά με μια υπερβολή της φυσιολογικής συστολής των αιμοφόρων αγγείων.

Advertisment

Σύμφωνα με τον dr. Robert H. Shmerling, Harvard Univercity, όταν εκτιθέμεθα σε κρύο περιβάλλον το σώμα μας αντιδρά προσπαθώντας να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος συστέλλονται ανακατευθύνοντας τη ροή του αίματος βαθύτερα στο σώμα.

Αν πάσχετε από το φαινόμενο Raynaud η διαδικασία αυτή γίνεται πιο έντονη, έτσι ακόμη και μικρές μεταβολές θερμοκρασίες μπορεί να πυροδοτήσουν κάποιο επεισόδιο.

Τυπικά πρόκειται για πρόβλημα της κυκλοφορίας του αίματος αλλά όχι εκείνο που εννοούν συνήθως οι γιατροί, το οποίο αφορά τις περισσότερες φορές ηλικιωμένους. Το φαινόμενο Raynaud επηρεάζει συνήθως νεότερους ανθρώπους (κυρίως γυναίκες) που ζουν σε ψυχρά κλίματα και γενικά είναι προσωρινό, ενώ το πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος απόλυτα αναστρέψιμο.

Advertisment

Καλύτερη θεραπεία η πρόληψη

Η καλύτερη και απλούστερη θεραπεία του φαινομένου Raynaud είναι κατ’ αρχάς η πρόληψη. Να αποφύγετε δηλαδή να εκτεθείτε σε χαμηλές θερμοκρασίες ξαφνικά και χωρίς προστασία.

Ζεστά ρούχα, γάντια, κλιματισμός και προθέρμανση στο αυτοκίνητο, ακόμη και αν η θερμοκρασία σημειώσει μικρή πτώση είναι απλές κα αποτελεσματικές κινήσεις πρόληψης

Αν τελικά προκύψει κάποιο επεισόδιο, καλό είναι να φροντίσετε να επαναφέρετε τα δάχτυλά σας σε φυσιολογική θερμοκρασία, θερμαίνοντάς τα κάτω από τρεχούμενο νερό ή ακόμη ζεσταίνοντάς τα κάτω από τις μασχάλες σας.

Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε το κάπνισμα καθώς και ορισμένα φάρμακα που προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων όπως αυτά που περιέχουν φαινυλεφρίνιη και ψευδοεφεδρίνη (κυρίως για το κρυολόγημα και για τις αλλεργίες) και εργοταμίνη (κυρίως για τις ημικρανίες).

Ακόμη το συναισθηματικό άγχος μπορεί να προκαλέσει ένα επεισόδιο Raynaud οπότε οι τεχνικές χαλάρωσης από το άγχος μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι και η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη τόσο για την περίπτωση που ίσως χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους με χαμηλές θερμοκρασίες, όσο και για να αποκλειστεί κάποιο υποκείμενο νόσημα όπως ο λύκος ή το σκληρόδερμα, το οποίο, όμως τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση