, ,

Πώς η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως «σωσίβιο» απέναντι στις ψυχικές ασθένειες και το άγχος

Η ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος.

Πώς η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως «σωσίβιο» απέναντι στις ψυχικές ασθένειες και το άγχος

Η μυθιστοριογράφος Maria Dong, συγγραφέας του Liar, Dreamer, Thief, λέει ότι η μουσική ήταν το «σωσίβιο» που τη βοήθησε να αντιμετωπίσει την ψυχική της ασθένεια.

Η Μαρία άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα ψυχικής υγείας στο δημοτικό σχολείο, τα οποία συνέχισαν να εξελίσσονται μέχρι το γυμνάσιο, «μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της παιδικής μου ηλικίας», αναφέρει. Κατά τη διάρκεια των πολλών ετών που έπαιρνε συνταγογραφούμενα φάρμακα, άρχισε να έχει παρενέργειες, όπως παραισθήσεις, άρχισε να βλέπει πράγματα που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα. Σήμερα, συχνά σταματά για να αναρωτηθεί αν αυτό που βιώνει είναι αληθινό.

Advertisment

Η Μαρία λέει ότι για τους Ασιάτες Αμερικανούς, «είναι μεγάλο στίγμα η όποια συζήτηση για την ψυχική υγεία και την κατάθλιψη». Εξαιτίας αυτού, πολλοί νέοι Ασιάτες Αμερικανοί δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών σε αυτήν την κοινωνική ομάδα ανθρώπων στις ΗΠΑ. Ευτυχώς, ένοιωσε ανακούφιση με την μουσική, η οποία έγινε η κύρια «ρουτίνα ολόκληρης της ζωής μου». Άρχισε να παίζει κλαρίνο στο γυμνάσιο, μετά μπήκε στη χορωδία και έπαιζε κιθάρα. Έπαιζε κλαρίνο σε συγκρότημα σε όλη την διάρκεια του σχολείου, ερμηνεύοντας σύνθετα κλασικά κομμάτια. Ως τελειόφοιτη Λυκείου έπαιζε ακόμη και τρομπόνι.

Η εκτέλεση της μουσικής ως θεραπευτική παρέμβαση

Η έρευνα έχει συνδέσει την μουσική ενασχόληση με βελτιωμένη ψυχική υγεία για τους νέους (Block et al., 2022) και η μουσική χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία για την ανακούφιση από το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη (Hanser, 1985, Maratos, et al., 2008, Wakim, et al, 2010). Για χρόνια, ο ψυχίατρος Roberto Assagioli συνιστούσε κλασική μουσική για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακτήσουν τη συναισθηματική τους ισορροπία. Νέα έρευνα έχει συσχετίσει το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου με οφέλη στη γνωστική ικανότητα σε άτομα από την παιδική ηλικία έως την ύστερη ενήλικη ζωή (Assagioli, 1965; Okely, Overy, & Deary, 2022).

Βοηθώντας να ανακουφίσει το κοινωνικό της άγχος, η ενασχόληση με την μουσική για τη Μαρία έγινε «ένας κατευθυντήριος οδηγός αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους». Λέει ότι έκανε συνθέσεις ακόμη και με ανθρώπους όταν δεν είχαν κοινή γλώσσα. Ξεπερνώντας τις όποιες διαφορές τους, η μουσική έγινε η κοινή τους γλώσσα, δημιουργώντας ένα μοναδικό δέσιμο.

Advertisment

Ως παράδειγμα της ανθρώπινης ανάγκης μας να δημιουργούμε μουσική μαζί, η Maria Dong φέρνει ως παράδειγμα το TikTok, “ένα βίντεο στο οποίο οι χρήστες του TikTok κάνουν ντουέτο τη δική τους σύνθεση σε τραγούδια και ρυθμούς άλλων χρηστών της πλατφόρμας. “Έτσι, θα έχετε ένα αποτέλεσμα έξι ή επτά ανθρώπων που παίζουν όλοι μαζί και ας μην είναι συγχρονισμένοι». Ακόμη και όταν οι άνθρωποι ήταν περιορισμένοι στα δωμάτιά τους κατά τη διάρκεια του COVID, εξακολουθούσαν να βρίσκουν τρόπους να συνθέτουν μαζί μουσική.

Η μουσική ως θεραπευτική παρέμβαση

Ακούγοντας μουσική μπορεί να μας θεραπεύσει συναισθηματικά, ανακουφίζοντας το άγχος και ακόμη να μας φέρει σε μια κατάσταση έκστασης. Η Μαρία λέει ότι στο σχολείο η μουσική «με βοήθησε να ανακτήσω την συναισθηματική μου ισορροπία. Είχα απίστευτες συναισθηματικές εναλλαγές που έφταναν στα άκρα το οποία ήταν πραγματικά, πολύ δύσκολα ειλικρινά, πολύ οδυνηρά». Ακόμα και τώρα, όταν βάζει ακουστικά και ακούει μουσική, νιώθει μια στιγμιαία αλλαγή στη διάθεσή της. Σήμερα, η Μαρία απολαμβάνει να ακούει όλα τα είδη μουσικής, από την κλασική έως τη ποπ μουσική από τη δεκαετία του ’90 ή τις αρχές του 2000, έως την κλασική ροκ, την κορεάτικη μουσική, την τζαζ και τα μπλουζ.

Όταν ήταν μικρή, λέει η Μαρία, η μουσική της έσωσε τη ζωή. Χωρίς μουσική, εξηγεί, «Μάλλον θα είχα αυτοκτονήσει. Είχα έντονο αυτοκτονικό ιδεασμό. Ήμουν βαθιά λυπημένη. Και ήταν πολύ οδυνηρό. Και ένιωθα πολύ μοναξιά, αλλά όταν ακούω μουσική, τα πράγματα δεν πονάνε τόσο πολύ».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση