,

Πώς το αλάτι επηρεάζει το σωματικό μας βάρος

Όσοι καταναλώνουν περισσότερο αλάτι τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο. Αλλά μάλλον όχι για τους λόγους που νομίζετε.

Πώς το αλάτι επηρεάζει το σωματικό μας βάρος

Όσοι καταναλώνουν περισσότερο αλάτι τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο. Αλλά μάλλον όχι για τους λόγους που νομίζετε.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού δημιουργεί κατακράτηση υγρών, που εμφανίζεται στη ζυγαριά ως περισσότερα γραμμάρια. Αλλά εδώ δεν μιλάμε μόνο για το βάρος του νερού. Οι δίαιτες με υψηλές ποσότητες νατρίου συνδέονται και με υψηλότερα επίπεδα λίπους στο σώμα – συγκεκριμένα το είδος που λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση μας.

Advertisment

Υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις γι’ αυτό. Αρχικά, σκεφτείτε απλά ποια είδη φαγητού τείνουν να περιέχουν περισσότερο αλάτι: σνακ, πατατάκια, έτοιμο φαγητό, τηγανητά, επεξεργασμένα και γεύματα σε εστιατόρια. Θα εκπλαγείτε μάλιστα μαθαίνοντας πως και το ψωμί είναι μία από τις κύριες νατρίου στη Δυτική διατροφή.

Όλες αυτές οι τροφές υψηλές σε νάτριο είναι σχετικά και υψηλές σε θερμίδες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι εύκολο να το παρακάνουμε στην ποσότητα και να καταλήξουμε σε φαινόμενα υπερκατανάλωσης. Με αυτό τον τρόπο, καταλήγουμε να καταναλώνουμε όχι μόνο πολύ αλάτι, αλλά πιθανότατα και πολλές θερμίδες. Αυτοί οι λόγοι εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο τη σύνδεση ανάμεσα στο νάτριο και στο βάρος.

Γι’ αυτό, προσπαθήστε να ελέγχετε τις ποσότητες νατρίου, να καταναλώνετε περίπου 6 γραμμάρια αλάτι ημερησίως και να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε για την ένδειξη «χαμηλό σε νάτριο» ή «χωρίς πρόσθετο αλάτι».

Advertisment

Monica Reinagel, διατροφολόγος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση