,

7 σημάδια στην συμπεριφορά του παιδιού που μπορεί να σχετίζονται με την ψυχική του υγεία

Κλινική ψυχολόγος εξηγεί πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

7 σημάδια στην συμπεριφορά του παιδιού που μπορεί να σχετίζονται με την ψυχική του υγεία

Υπάρχουν κάποια σημεία στην συμπεριφορά των παιδιών σας που θα πρέπει να καταλάβετε έγκαιρα για να καταλάβετε τι μπορεί να συμβαίνει με την ψυχική υγεία τους. Πολλές φορές δεν παίζει ρόλο πόσο καλή είναι η σχέση σας με τα παιδιά σας και τον χρόνο που περνάτε μαζί τους, ώστε να σας ανοιχτούν και να σας μιλήσουν.

Σίγουρα δεν μπορείτε να αφιερώνετε όλο τον χρόνο σας στα παιδιά. Μια καλή προσέγγιση για αρχή είναι να εμπιστευθείτε την διαίσθηση που διαθέτετε ως γονιός.

Advertisment

Η Μελίντα Ρις κοινωνική ψυχολόγος και μητέρα τριών εφήβων, προτείνει τα σημεία εκείνα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πως θα διαπιστώσετε ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί σας.

1) Κοινωνική απόσυρση

Το να απέχουν από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες είναι το πρώτο που πρέπει να σας απασχολήσει. «Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας περνάει λιγότερο χρόνο με φίλους και μέλη της οικογένειας και περισσότερο χρόνο μόνο του, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι – ειδικά αν προηγουμένως είχε αρκετούς στενούς φίλους με τους οποίους περνούσε χρόνο».

2) Αισθάνονται μονίμως κουρασμένα

Βλέπετε ότι έχουν μια διαρκή κόπωση και ζητάνε συχνά να ξαπλώσουν. «Είναι φυσιολογικό για τους εφήβους να θέλουν να ξενυχτήσουν και να κοιμηθούν, αν το παιδί σας φαίνεται να είναι κυρίως εξαντλημένο, δυσκολεύεται πραγματικά να ξυπνήσει και είναι πολύ κουρασμένο για να συμμετέχει σε δραστηριότητες που συνήθιζε να απολαμβάνει, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Το να συμμερίζεστε τον αγώνα τους αντί να το αντιμετωπίζετε,  θα το βοηθήσει να νιώσει ότι είναι πιο ασφαλής για να σας εμπιστευτεί».

Advertisment

3) Βρίσκονται συνεχώς στο διαδίκτυο

«Οι περισσότεροι έφηβοι περνούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής τους ζωής στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το TikTok, το Snapchat, το BeReal και το Instagram», εξηγεί η ψυχολόγος. «Αλλά το να περνούν πολλές ώρες κάθε μέρα σε αυτές τις πλατφόρμες μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψή τους. Αν το παιδί σας εμφανίζεται στεναχωρημένο ή αναστατωμένο μετά από την ενασχόληση με το τηλέφωνό του, αλλά αρνείται να το αποχωριστεί, το περιεχόμενο που καταναλώνει μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ψυχική του υγεία. Ελέγξτε το τηλέφωνο του παιδιού σας, τα περισσότερα έχουν ρυθμίσεις που μπορείτε να αλλάξετε για να περιορίσετε τον χρόνο οθόνης».

4) Δεν κάθονται μαζί σας στο τραπέζι ή παραλείπουν γεύματα της ημέρας

Προσπαθήστε να τα φέρετε όλα στο τραπέζι. «Τα οικογενειακά γεύματα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους να μοιραστούν τα νέα τους και να μιλήσουν για οτιδήποτε τους ανησυχεί», προτείνει η κλινική ψυχολόγος. «Αν το παιδί σας αποφεύγει συνεχώς αυτά τα γεύματα, μπορεί να είναι επειδή προσπαθεί να κρύψει κάτι που το απασχολεί. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι διατροφικής διαταραχής – ένα κοινό σύμπτωμα αυτών των καταστάσεων είναι να βρίσκει δικαιολογίες για να μην τρώει σε ένα ομαδικό περιβάλλον».

5) Εκφράζουν έντονο θυμό ή ξεσπούν σε κλάματα ξαφνικά

«Οι τακτικές εκρήξεις θυμού ή τα δάκρυα με την παραμικρή αφορμή (φαινομενικά χωρίς λόγο), είναι ένα σοβαρό δείγμα ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του ή ότι προσπαθεί πολύ να αντιμετωπίσει ορισμένες σκέψεις και συναισθήματα. Είναι σημαντικό να δώσετε αρκετό χρόνο και στους δυο σας ώστε να ηρεμήσετε πριν το προσεγγίσετε».

7) Δεν αφιερώνουν πια χρόνο στα χόμπι τους όπως παλαιότερα

Να είστε ιδιαίτερα πρακτικοί όταν το παιδί σας επιλέγει να εγκαταλείψει πράγματα που του άρεσαν να κάνει. Αν το παιδί σας αποφασίσει ξαφνικά να εγκαταλείψει την αθλητική ομάδα, τους συλλόγους ή τα χόμπι του χωρίς εξήγηση, ειδικά αν προηγουμένως αγαπούσε να πηγαίνει ή συμμετείχε χρόνια, οι γονείς πρέπει να το προσέξουν και να ψάξουν γιατί συμβαίνει αυτό“.

8) Οι σχολικές επιδόσεις έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν κάμψη

Ένας κακός βαθμός σε κάποιο μάθημα μπορεί να μην είναι κάτι το σοβαρό, αλλά αν υπάρχει μια συνεχή πτώση στην βαθμολογία τους με αλλαγές στην συμπεριφορά στο σχολικό περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει για εσάς μια προειδοποίηση, ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να εξετάσετε πιο προσεκτικά. «Η συχνή επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού σας είναι πολύ ουσιαστικό για όλους τους γονείς, καθώς συχνά παρατηρούν τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τη στάση του παιδιού σας στα μαθήματα πρώτοι από όλους», σημειώνει η ψυχολόγος εξηγώντας πως: “Αν ένας καθηγητής αρχίσει να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την πτώση της απόδοσης του παιδιού σας ο λόγος μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από μια απλή τεμπελιά ή κακή οργάνωση των μαθημάτων τους”.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση