Χάλκη | Οι κάτοικοι μηδενίζουν τους λογαριασμούς ρεύματος και παράγουν τη δική τους ενέργεια!

Έναν σημαντικό στόχο κατάφεραν οι κάτοικοι της Χάλκης που έγινε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που παράγει την ενέργεια που καταναλώνουν.

Χάλκη | Οι κάτοικοι μηδενίζουν τους λογαριασμούς ρεύματος και παράγουν τη δική τους ενέργεια!

Οι κάτοικοι, σε συνεργασία με τον Δήμο καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες και μηδενίζουν τον λογαριασμό ρεύματος, στο πλαίσιο της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου του νησιού, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GReco Islands.

Η πρωτοβουλία GR-eco Islands με το υπερσύγχρονο φωτοβολταΐκό πάρκο της Χάλκης, ισχύος 1MW, καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων στην πράξη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μηδενίσουν τους λογαριασμούς για το ρεύμα που καταναλώνουν, μέσω του «Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net-Metering).

Advertisment

Με αρνητικό πρόσημο το 34% των τιμολογίων ενός έτους

Έτσι, το 34% των τιμολογίων ενός έτους της ΔΕΗ εκδόθηκαν με αρνητικό πρόσημο, το 40% κάτω από 100,00€, και το 26%, στην πλειοψηφία επιχειρήσεις, έως 800,00€. Συνολικά η εξοικονόμηση ξεπέρασε τις 200.000 ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Αντίστοιχα θετικές είναι και οι επιπτώσεις το περιβάλλον. Το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα κατά 2.246kg.

Η Χάλκη ήταν το πρώτο νησί που άνοιξε το δρόμο στα GR Eco islands, της εθνικής πρωτοβουλίας που στοχεύει στην ολοκληρωμένη πράσινη μετάβαση των μικρών νησιών. Η πρωτοβουλία, που ανέλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής.

Advertisment

«Η Χάλκη μπήκε στην εποχή της αειφορίας»

Έναν χρόνο μετά την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα GR-eco Islands αξιοποιεί την εμπειρία και τα πολύ χρήσιμα αποτελέσματα, μέσα από το έργο που υλοποιήθηκε στον ενεργειακό κατά βάση τομέα στη Χάλκη. Η λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Χάλκης «Κάλχιον», ως φορέας διαχείρισης του φωτοβολταϊκού πάρκου, η εμπλοκή των κατοίκων, των επιχειρήσεων, αλλά και η κοινή προσπάθεια και δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για άλλες ευρωπαϊκές περιοχές και χώρες.

Ο δήμαρχος της Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης δήλωσε:

«Η Χάλκη μπήκε στην εποχή της αειφορίας και μετατράπηκε σε πρότυπο «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας. Ένα ορατό τελικό αποτέλεσμα με 100% κοινωνικό πρόσημο για το νησί και τους ανθρώπους του! Η μετατροπή του σε ένα Πράσινο Νησί, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δικό μας φωτοβολταϊκό πάρκο και τελικά η παραλαβή μηδενικό ή πολύ χαμηλών λογαριασμών ρεύματος, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής, δείχνουν έμπρακτα πως η ποιότητα ζωής και η ευημερία μπορούν να γίνουν πράξη και να αλλάξει ολοκληρωτικά η ζωή των πολιτών, μόνο με σκληρή δουλειά, συνεργασία, όραμα, μεράκι, καινοτομία και εμπιστοσύνη».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νιόκαστρο: Το εντυπωσιακό κάστρο της Πύλου από ψηλά (βίντεο)
Παραπληγικός άνδρας με εμφύτευμα εγκεφάλου παίζει σκάκι σε H/Y μόνο με τη σκέψη!
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
Παναγία Κακαβιώτισσα: Η ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση