,

Έτσι είμαι φτιαγμένος: Η Θεωρία των Τύπων σας συστήνει ξανά στον εαυτό σας και τους άλλους

Η Stephanie Stahl με τη νέα έκδοση του βιβλίου "Έτσι είμαι φτιαγμένος" σας προσκαλεί να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Έτσι είμαι φτιαγμένος: Η Θεωρία των Τύπων σας συστήνει ξανά στον εαυτό σας και τους άλλους

«Έτσι είμαι εγώ» ακούτε τον φίλο σας να σας λέει κάθε φορά που επισημαίνετε την τάση του να λαμβάνει παρορμητικές αποφάσεις. «Γεννήθηκα ακατάστατος» δικαιολογείστε στον συγκάτοικό σας, που συνεχώς παραπονιέται για το δημιουργικό χάος που αφήνετε πίσω σας. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί γιατί εσείς αλλά και οι γύρω σας ενεργείτε, αισθάνεστε και σκέφτεστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Ας υποθέσουμε ότι με ένα μαγικό ασανσέρ μπορείτε να κατέβετε στο ασυνείδητο σας. Θα αδράξετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε όσους μηχανισμούς καθορίζουν τον τρόπο που κινείστε στον χώρο; Και πόσο θα διευκολυνόταν η καθημερινότητά σας αν ξαφνικά αποκτούσατε οδηγίες χρήσης για το πώς ακριβώς λειτουργεί ο νέος σας σύντροφος ή ο δύστροπος προϊστάμενός σας;

Οι τέσσερις διαστάσεις της Θεωρίας των Τύπων

Η Stephanie Stahl με τη νέα, επεξεργασμένη έκδοση του βιβλίου Έτσι είμαι φτιαγμένος από τις Εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλεί να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τους γύρω σας, αξιοποιώντας την περίφημη ψυχολογική Θεωρία των Τύπων, που ξεκίνησε από τον σημαντικότατο γιατρό και ψυχαναλυτή Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ και εξελίχθηκε από τις Αμερικανίδες συγγραφείς Ίζαμπελ Μάιερς και Κάθριν Μπρίγκς.

Advertisment

Έτσι είμαι φτιαγμένος: Η Θεωρία των Τύπων σας συστήνει ξανά στον εαυτό σας και τους άλλους

Οι τέσσερις ψυχικές διαστάσεις της Θεωρίας των Τύπων καθορίζουν τι σας αρέσει και τι όχι και αφού κάθε άνθρωπος σε κάθε διάσταση τείνει προς μια εκδοχή υπάρχουν δεκαέξι διαφορετικές συνδυαστικές δυνατότητες, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας.

Πόσο βέβαιοι είστε λοιπόν πώς γνωρίζετε τα βασικά σας χαρακτηριστικά και, από την άλλη, πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να συναναστραφείτε με άτομα που δυσκολεύεστε να κατανοήσετε; Ένα πανίσχυρο εργαλείο αυτογνωσίας και ανθρωπογνωσίας τίθεται στις υπηρεσίες σας, εξασφαλίζοντάς σας περισσότερη αρμονία και ευτυχία στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Advertisment

Ένα διαφορετικό υπουργικό συμβούλιο

Οι δεκαέξι τύποι δίνονται με έναν υπουργικό τίτλο που αντανακλά ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του εκάστοτε τύπου, ενώ όλοι μαζί συνθέτουν το υπουργικό συμβούλιο. Είστε λοιπόν οι καλόκαρδοι, φιλικοί και συμπαθητικοί Υπουργοί Σχέσεων ή μήπως οι αξιαγάπητοι, συγκρατημένοι και με βάθος Υπουργοί Γνώσης;

Και αν ανήκετε στους ρεαλιστές, πρακτικούς και ορθολογιστές Υπουργούς Ακριβείας πως θα καταφέρετε να επικοινωνήσετε με τον ιδεαλιστή, ανοργάνωτο και εξαιρετικά ενθουσιώδη Υπουργό Ιδεών;

Απαντώντας με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του τεστ που θα βρείτε στο συναρπαστικό Έτσι είμαι φτιαγμένος από τις Εκδόσεις Διόπτρα, προσδιορίζετε τα χαρακτηριστικά σας γνωρίσματα σε κάθε διάσταση, καταλήγοντας στο αντίστοιχό ακρωνύμιο.

Και θυμηθείτε: Οι έμφυτες τάσεις εμφανίζονται πολύ νωρίς στην ανάπτυξη ενός ατόμου ενώ το περιβάλλον δύναται να επηρεάσει μόνο την ένταση ενός χαρακτηριστικού και όχι να αλλάξει την κατεύθυνσή του. Ποιες είναι λοιπόν οι αποσκευές που εσείς κουβαλάτε;

Είστε εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς;

Η πρώτη διάσταση της Θεωρίας των Τύπων αφορά τις δύο θεμελιώδεις στάσεις της εξωστρέφειας και της εξωστρέφειας, που σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ αντιστοιχούν στις κύριες πηγές από τις οποίες αντλεί ενέργεια ο άνθρωπος, τον εξωτερικό κόσμο και τον εσωτερικό κόσμο αντίστοιχα.

Εάν λοιπόν διακρίνεστε για την ενεργητικότητα και την εξωστρέφειά σας, αγαπάτε το ρίσκο, ασχολείστε με διάφορες δραστηριότητες και συνηθίζετε να μιλάτε ανοιχτά για τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας, χωρίς να φοβάστε τις αντιπαραθέσεις, τότε ανήκετε στους εξωστρεφείς τύπους.

Όσο για εκείνον τον φίλο σας που σπάνια εκφράζει όσα τον απασχολούν, παρά το γεγονός πως βομβαρδίζεται διαρκώς με προσωπικές ερωτήσεις από εσάς; Πιθανότατα είναι εσωστρεφής και, συνεπώς, αγαπάει τη μοναξιά του ενώ αντιδρά με μεγάλη ευαισθησία όταν κάποιος εισβάλλει στον ιδιωτικό του χώρο. Από την άλλη όμως πρόκειται και για έναν υπέροχο ακροατή, με μεγάλη ικανότητα συγκέντρωσης.

Ανήκετε στους συγκεκριμένους ή τους αφηρημένους τύπους;

Και τώρα φανταστείτε πως σας ζητούν να περιγράψετε ένα τριαντάφυλλο. Θα εστιάσετε στο σχήμα και στη δομή των φύλλων του, εξυμνώντας το άρωμα και το υπέροχό του χρώμα ή θα θυμηθείτε πως το συγκεκριμένο λουλούδι το είχατε προσφέρει στην εφηβεία στον πρώτο σας σύντροφο;

Η δεύτερη διάσταση της Θεωρίας των Τύπων αφορά την αντίληψη σας, που αντιστοιχεί στην εσωτερική διεργασία με την οποία δέχεστε τις πληροφορίες του περιβάλλοντος, η οποία καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο βιώνετε τον κόσμο. Νιώθετε λοιπόν περισσότερο συγκεκριμένοι ή αφηρημένοι τύποι;

Οι συγκεκριμένοι είναι ρεαλιστές που μιλούν για γεγονότα ενώ, αντίθετα, οι αφηρημένοι συγκαταλέγονται στους οραματιστές, που επιζητούν νέες εμπειρίες και αρέσκονται στα μεγάλα σχέδια.

Επομένως, εάν στην επόμενη επαγγελματική σύσκεψη επιθυμείτε να πείσετε έναν αφηρημένο για την ιδέα σας, τότε απλώς επικοινωνήστε μαζί του στη γλώσσα του, λέγοντάς του «μου ήρθε μια έμπνευση» ή «υπάρχουν νέες δυνατότητες».

Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο προϊστάμενός σας ανήκει στους συγκεκριμένους τύπους, μην ξεχνάτε πως απέναντι σας έχετε έναν χαρακτήρα επιφυλακτικό, που απεχθάνεται τις ανακρίβειες και τις θολές καταστάσεις.

Αποφασίζετε με το συναίσθημα ή τη λογική;

Καθοδηγείστε συνήθως από το συναίσθημα ή τη λογική σας; Η τρίτη διάσταση της Θεωρίας των Τύπων αφορά τη διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις. Εάν ανήκετε στους συναισθηματικούς τύπους, τότε διακρίνεστε για τη φιλικότητα και τη ζεστασιά σας και έχετε ανάγκη την αρμονική συνύπαρξη για να νιώσετε καλά.

Εάν όμως τοποθετείτε το θέμα στο προσκήνιο, σκέφτεστε με τρόπο πρακτικό και προσανατολισμένο στη λύση, εντάσσεστε στη δεύτερη κατηγορία και μπορεί να μην χαρακτηρίζεστε από τη μεγάλη σας ενσυναίσθηση, ωστόσο θίγεστε δύσκολα ενώ σπανίως εκδηλώνετε κυκλοθυμική συμπεριφορά.

Για να προσεγγίσετε επιτυχώς έναν νέο πελάτη, που αποφασίζει με το μυαλό, εστιάστε σε νόμους, λογικές αρχές και αντικειμενικά κριτήρια στην επιχειρηματολογία σας.

Και στην περίπτωση που ο παιδικός σας φίλος εντάσσεται στην ομάδα των συναισθηματικών, τι θα λέγατε αν στο εξής αποφεύγετε να υποτιμάτε τις σκέψεις του χαρακτηρίζοντάς τες παράλογες ή «μαλθακές»;

Λάτρεις των λιστών ή του χάους;

Η τέταρτη διάσταση αναφέρεται στον τρόπο που προσεγγίζετε τον κόσμο και δεν ανάγεται στον Καρλ Γιουνγκ αλλά προστέθηκε αργότερα από τις Αμερικανίδες Ίζαμπελ Μάιερς και Κάθριν Μπρίγκς. Είστε λοιπόν από εκείνους που λατρεύουν να καταστρώνουν λίστες για τις δουλείες τους ή χασμουριέστε και μόνο στην ιδέα;

Οι οργανωτικοί επιζητούν τη δομή, την τάξη και την ασφάλεια ενώ λαμβάνουν αποφάσεις προσανατολισμένες στον στόχο. Από την άλλη, οι χαλαροί ενεργούν αυθόρμητα και αρέσκονται να εξερευνούν το άγνωστο, απολαμβάνοντας περισσότερο τη διαδρομή.

Εάν ο νέος σας προϊστάμενος είναι οργανωτικός, μην ξεφεύγετε από το θέμα σας όταν συζητάτε μαζί του και προσπαθήστε να διατηρείτε μια σχετική τάξη στο γραφείο σας. Όσο για τον φιλοπερίεργο και δημιουργικό σύντροφό σας, που ανήκει στους χαλαρούς τύπους; Πριν αποφασίσετε να ζήσετε μαζί του εξηγήστε το πόσο σημαντική είναι για εσάς η συνέπεια και η δέσμευση, δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να προσαρμοστεί πιο εύκολα στα δεδομένα.

Ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ανθρωπογνωσίας

Με περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως και στη λίστα με τα best sellers του περιοδικού DER SPIEGEL για 151 εβδομάδες, το βιβλίο της Stefanie Stahl Έτσι είμαι φτιαγμένος από τις Εκδόσεις Διόπτρα σας μυεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ενδοσκόπησης και ανθρωπογνωσίας που μεταμορφώνει ολοκληρωτικά τη σχέση σας με τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Μια πολύτιμη ευκαιρία να ανακαλύψετε όχι μόνο ποιοι είστε αλλά και ποιοι δεν είστε, μια μεταμορφωτική βουτιά στον μαγικό ωκεανό των ιδιαίτερων τάσεων που συνθέτουν την προσωπικότητά σας και μια ευκαιρία να στήσετε γέφυρες επικοινωνίας με τους γύρω σας, αφού αποδεχτείτε και κατανοήσετε τις διαφορές που σας χωρίζουν μαζί τους.

Είστε έτοιμοι να αξιοποιήσετε σοφά τις έμφυτες τάσεις σας και παράλληλα να εστιάσετε στα θετικά σημεία όσων συναναστρέφεστε, δείχνοντας ανοχή στις αδυναμίες τους;

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Συνειδητοποιώντας πως καθένας διαθέτει τη δική του μοναδική αξία και συμβολή στην κοινότητα, πραγματοποιείτε ένα τεράστιο άλμα προσωπικής εξέλιξης, θέτοντας συγχρόνως τα θεμέλια της νέας σας ζωής. Το υπουργικό συμβούλιο ξεκινά και πάλι λοιπόν, μόνο που εσείς επιστρέφετε πλέον στη θέση σας λίγο περισσότερο σοφοί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία
Ν' αγαπάς, για να φωτίζεται ο κόσμος σου…
Αγάπη Εαυτού: Το μεγάλο άλμα προς μια ζωή γεμάτη Φως
«Υπάρχω σημαίνει είμαι ευάλωτος» | Νόρμαν Ο. Μπράουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση