«Μαθαίνω χωρίς να βλέπω» | Δράση στα σχολεία της Αττικής για τα άτομα με προβλήματα όρασης

Tο πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τις ειδικές δεξιότητες των παιδιών με αναπηρία.

«Μαθαίνω χωρίς να βλέπω» | Δράση στα σχολεία της Αττικής για τα άτομα με προβλήματα όρασης

Το πρόγραμμα «Μαθαίνω χωρίς να βλέπω» βοηθά τα σχολεία της Αττικής να υλοποιούν δραστηριότητες ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν χωρίς να χρειάζεται να βλέπουν. Αυτό το πρόγραμμα επιβλέπεται από μια ομάδα τυφλών οδηγών από μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που ονομάζεται Black Light και έχει ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τις ειδικές δεξιότητες των παιδιών με αναπηρία.

Το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής σε 65 σχολεία που βρίσκονται στους εξής δήμους: Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Αθήνας και Δάφνης-Υμηττού.

Advertisment

Ο κ. Πατούλης συνεχάρη τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχο για τον μεγάλο αριθμό σχολείων που έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα και επεσήμανε τη σημασία της στήριξης της Περιφέρειας Αττικής στα άτομα με αναπηρία. Τόνισε ορισμένα από τα σημαντικά έργα της Περιφέρειας για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν πιο άνετη ζωή.

Τα εργαστήρια βοηθούν τα παιδιά να εξοικειωθούν περισσότερο με τις δυσκολίες όρασης. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να είναι πιο ευαίσθητοι και ανεκτικοί απέναντι στα άτομα με αναπηρία, καθώς και να μάθουν μερικές από τις καθημερινές εμπειρίες της ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Το πρόγραμμα υποτίθεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και προς τα τέλη Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ζήσουν την εμπειρία στην οποία συμμετέχουν οι μαθητές.

Advertisment

Το πρόγραμμα «Μαθαίνω χωρίς να βλέπω» είναι ένα εργαστήριο που βοηθά τα άτομα με αναπηρία όρασης (τύφλωση ή χαμηλή όραση) να μάθουν πώς να κάνουν πράγματα με τον ίδιο τρόπο όπως τα άτομα με όραση.

«Μαθαίνω χωρίς να βλέπω» | Δράση στα σχολεία της Αττικής για τα άτομα με προβλήματα όρασης

Το πρόγραμμα

Βασικές έννοιες

Πώς αναγνωρίζουμε ένα τυφλό άτομο στο δρόμο, τι είναι και σε τι χρειάζεται ο σκύλος οδηγός.

Γνωριμία με τη γραφή Braille

Τα παιδιά μαθαίνουν την σπουδαιότητα της για τα τυφλά παιδιά, έρχονται σε επαφή με βιβλία που χρησιμοποιούν τυφλοί μαθητές και μαθαίνουν πώς να γράφουν τα ίδια, μικρές – απλές λέξεις.

Παιχνίδι με τις τέσσερις αισθήσεις

Ανάλογα με την ηλικία τα παιδιά ενθαρρύνονται να μιλήσουν για το ποιες είναι οι 5 αισθήσεις και ποια θεωρούν ως πιο σημαντική.

Συνοδεία ενός τυφλού ατόμου

Οι μαθητές μαθαίνουν με τη βοήθεια ενός τυφλού ατόμου τί να κάνουν όταν συναντήσουν κάποιον/α που δεν βλέπει στο δρόμο, πώς χρησιμοποιείται σωστά το λευκό μπαστούνι, πώς είναι η κίνηση στους δρόμους για τα άτομα με αναπηρία όρασης και τί προκλήσεις αντιμετωπίζουν.

Ελεύθερη συζήτηση/ερωτήσεις/ζωγραφική

Ανάλογα με την ηλικία τους τα παιδιά καλούνται να απευθύνουν ερωτήσεις στους τυφλούς εισηγητές και αν θέλουν να ζωγραφίσουν κάτι σχετικά με την εμπειρία που βίωσαν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Coolcationing: Η νέα τάση στις καλοκαιρινές διακοπές που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής
Zευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 υπέροχα κυκνάκια!
Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Νέα Υόρκη: Εγκαταστάθηκε «πύλη» που συνδέει την πόλη με το Δουβλίνο μέσω live streaming! | Γιατί έκλεισε προσωρινά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση