Μήπως είστε κι εσείς ένας άνθρωπος του «γιατί» βρίσκοντας για όλα μια δικαιολογία;

Ποιο φως κρύβετε κάτω από ένα μπούσουλα; Γιατί το κρύβετε;

Μήπως είστε κι εσείς ένας άνθρωπος του «γιατί» βρίσκοντας για όλα μια δικαιολογία;

Όπως συμβαίνει με τόσες πολλές από τις ιδέες για αυτό το ιστολόγιο, η σημερινή ιδέα προήλθε από έναν πελάτη. Μιλούσε για την ανάγκη να αλλάξει το σύνολο των φίλων της. “Έχω πάρα πολλούς ανθρώπους του “γιατί” στη ζωή μου”, μου είπε. “Τι είναι ένα άτομο του “γιατί”;” Ρώτησα. “Ξέρετε”, απάντησε, “εκείνοι οι άνθρωποι που πάντα σας λένε γιατί δεν έκαναν ή δεν μπορούν να κάνουν κάτι – επειδή κάποιος δεν με άφησε, εξαιτίας της παιδικής μου ηλικίας, εξαιτίας του συζύγου μου, επειδή, επειδή, επειδή, επειδή….”

Χαμογέλασα, καθώς γνωρίζω ότι ο συγκεκριμένος πελάτης παλεύει συνεχώς να ξεπεράσει την κληρονομιά μιας φρικτής παιδικής ηλικίας. Είναι ο αντίποδας του “επειδή” και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να μάθουν από το παράδειγμά της. Προκαλεί συνεχώς τον εαυτό της να ξεπεράσει τα νοητικά της πρότυπα για το τι είναι δυνατό, να δει τον εαυτό της μέσα από έναν ευρύτερο φακό, να ωθήσει τον εαυτό της πέρα από το σημείο που η παιδική της ηλικία της είπε ότι είναι ικανή να πάει.

Advertisment

Το “επειδή” είναι μια σαγηνευτική λέξη, και ας το παραδεχτούμε, όλοι το χρησιμοποιούμε σε διάφορες καταστάσεις. “Δεν μπορώ να γράψω αυτό το βιβλίο επειδή….” “Δεν μπορώ να κάνω αίτηση για αυτή την προαγωγή επειδή….” “Δεν μπορώ να προτείνω τον εαυτό μου για αυτή την ευκαιρία επειδή…..”. Λοιπόν, γιατί ακριβώς;

Η Marianne Williamson έχει ένα υπέροχο απόσπασμα που νομίζω ότι όλοι μας θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο να ζούμε σύμφωνα με αυτό:

“Ο βαθύτερος φόβος μας δεν είναι ότι είμαστε ανεπαρκείς. Ο βαθύτερος φόβος μας είναι ότι είμαστε πανίσχυροι πέρα από κάθε μέτρο. Το φως μας, όχι το σκοτάδι μας, είναι αυτό που μας φοβίζει περισσότερο. Αναρωτιόμαστε: “Ποιος είμαι εγώ για να είμαι λαμπρός, πανέμορφος, ταλαντούχος, υπέροχος;”. Στην πραγματικότητα, ποιος είσαι για να μην είσαι; Είστε παιδί του Θεού. Το να το παίζετε μικροί δεν εξυπηρετεί τον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα φωτισμένο στο να συρρικνώνεσαι, ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μην αισθάνονται ανασφάλεια γύρω σου.

Advertisment

Όλοι μας είμαστε προορισμένοι να λάμπουμε, όπως κάνουν τα παιδιά. Γεννηθήκαμε για να φανερώσουμε τη δόξα του Θεού που υπάρχει μέσα μας. Δεν είναι μόνο σε κάποιους από εμάς- είναι σε όλους μας. Και καθώς αφήνουμε το δικό μας φως να λάμψει, δίνουμε ασυνείδητα στους άλλους ανθρώπους την άδεια να κάνουν το ίδιο. Καθώς απελευθερωνόμαστε από τον δικό μας φόβο, η παρουσία μας απελευθερώνει αυτόματα και τους άλλους. “

Αυτά τα λέει μια γυναίκα που έβαλε υποψηφιότητα για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, οπότε δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν κάνει πράξη τα λόγια της. Βρήκα οδυνηρό να παρακολουθώ πώς απορρίφθηκε τόσο άνετα από τους πολιτικούς ειδήμονες ως “πολύ Νέα Εποχή” για να την πάρουν στα σοβαρά. Λες και η δωροδοκία και η ηθική χρεοκοπία των πολιτικών μας ηγετών είναι προτιμότερες εναλλακτικές λύσεις από κάποιον συνειδητοποιημένο, από κάποιον που πιστεύει στην έμφυτη καλοσύνη που υπάρχει σε όλους μας.

Για όσους από εμάς περιμένουν ακόμα να ανακαλυφθούν, ελπίζοντας ακόμα ότι οι άλλοι θα παρατηρήσουν τη σπίθα που νιώθουμε αλλά διστάζουμε να την προβάλουμε, λέω τα εξής: Για το 99% από εμάς, ο κόσμος δεν θα ανοίξει δρόμο προς την πόρτα μας. Πρέπει να δείξετε τον εαυτό σας αν θέλετε να σας δουν. Η Έμιλι Ντίκινσον, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ποιήτριες της Αμερικής, ήταν σχεδόν εντελώς άγνωστη στη ζωή της, καθώς σχεδόν όλα τα ποιήματά της ήταν απομονωμένα στο γραφείο της και δεν βρέθηκαν παρά μόνο μετά το θάνατό της. Τουλάχιστον τα ποιήματά της βρέθηκαν τελικά και το φως της λάμπει ακόμη και σήμερα. Πόσες παρόμοιες ιστορίες υπάρχουν όπου η ουσία ενός ανθρώπου παραμένει κρυμμένη, ακόμη και μετά το θάνατό του;

Δεν εννοώ εδώ να συγχέουμε τη φήμη ή την περιουσία με το να δείξει κανείς το φως του. Συνήθως υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της προβολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της ανάδειξης της ουσίας κάποιου. Η δημιουργία κλικ σπάνια συσχετίζεται με την αληθινή ευαλωτότητα, με την αληθινή έκφραση της ψυχής κάποιου. Όλοι γεννηθήκαμε για να υπηρετούμε με κάποιο τρόπο, και το να μοιραζόμαστε την εσωτερική μας ουσία με τον τρόπο που καλούμαστε να μοιραστούμε είναι η απόλυτη υπηρεσία που μπορούμε να επιτελέσουμε, είτε αυτό μας φέρνει φήμη είτε όχι.

Σας ρωτώ λοιπόν: Ποιο φως κρύβετε κάτω από ένα μπούσουλα; Γιατί το κρύβετε; Ποιος ωφελείται από το να μην είστε ο πληρέστερος εαυτός σας; Και πώς η λέξη “επειδή” αμβλύνει το φως μέσα σας που είναι γραφτό να λάμψει;

Josh Gressel, Ph.D.,  | Κλινικός Ψυχολόγος

Βιβλιογραφία

1. Marianne Williamson, A Return to Love: Reflections on the Principles of “A Course in Miracles”

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάποιες φορές η ζωή σε πάει μόνη της…
Ο χρόνος κυλάει πιο αργά όταν κάποιος κοιτάζει κάτι που αξίζει να θυμάται!
Ταξιδεύοντας συναντάμε την πολύτιμη αίσθηση του χρόνου
Να ονειρεύεσαι τη ζωή σου περισσότερο απ' όσο τη ζεις, γιατί δεν παλεύεται η ζωή χωρίς το πέραν...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση