,

Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου: Προγραμματίστε το μυαλό σας με σύμμαχό σας την κίνηση

Η στενή σχέση άσκησης και εγκεφάλου.

Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου: Προγραμματίστε το μυαλό σας με σύμμαχό σας την κίνηση

Το πρωί αποχωρίζεστε με δυσκολία το κρεβάτι σας ενώ για τη μετακίνησή σας στο γραφείο, που απέχει μόλις πέντε λεπτά από το σπίτι σας, προτιμάτε το αμάξι σας. Το βράδυ κατάκοποι βουλιάζετε στον βολικό σας καναπέ, συντροφιά με τα αγαπημένα σας σνακ, και κάνετε ζάπινγκ στην τηλεόραση, πασχίζοντας να αποφορτιστείτε από το στρες της ημέρας. Το ξέρατε ότι η καθιστική ζωή εξελίσσεται στην επιδημία του σύγχρονου δυτικού κόσμου, συνιστώντας στην πραγματικότητα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη συνέχιση της επιβίωσης του ανθρώπινου είδους;

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός πως το 65% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Πιθανόν η ιδέα και μόνο της γυμναστικής να προκαλεί και σε εσάς τους ίδιους δυσφορία ή ενδεχομένως και να συγκαταλέγεστε σε εκείνους που ματαίως ανανεώνουν τη συνδρομή τους στο γυμναστήριο κάθε Σεπτέμβριο. Έφτασε, όμως, η στιγμή να αναθεωρήσετε τη στάση σας, θέτοντας έτσι τα θεμέλια μιας μακράς, ευτυχισμένης και υγιούς ζωής.

Advertisment

Η στενή σχέση άσκησης και εγκεφάλου

Ο John J. Ratey, κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στη Σχολή του Χάρβαρντ, σε συνεργασία με τον Eric Hageman, μέσα από το άκρως χρηστικό βιβλίο Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου που κυκλοφορεί από την Key Books, σας καλεί να αναθεωρήσετε για πάντα τον τρόπο που σκέφτεστε τη γυμναστική, μετατρέποντας την κίνηση στη νέα σας αγαπημένη συνήθεια. Θυμάστε πόση ευεξία αισθανθήκατε την τελευταία φορά που τρέξατε έστω και για μόλις τριάντα λεπτά; Στην ουσία η άσκηση θέτει σε κίνηση τον ίδιο σας τον εγκέφαλο ωθώντας τον να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συνεπώς το χτίσιμο των μυών, η εκγύμναση της καρδιάς και των πνευμόνων συνιστούν μόνο υποπροϊόντα της μαγικής αυτής διαδικασίας. Είστε λοιπόν έτοιμοι να πραγματοποιήσετε καθοριστικές αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε;

Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου: Προγραμματίστε το μυαλό σας με σύμμαχό σας την κίνηση

Η πύλη της μάθησης ανοίγει με τη γυμναστική

Ας υποθέσουμε πως έχετε προγραμματίσει μια σοβαρή απογευματινή συνάντηση ανταλλαγής ιδεών. Τι θα λέγατε λίγη ώρα πριν αντί να μελετήσετε για χιλιοστή φορά τις σημειώσεις σας να επιδοθείτε σε εντατικό τρέξιμο; Πείραμα του 2007 επιβεβαιώνει ότι η νοητική ευελιξία βελτιώνεται μετά από 35 λεπτά διάδρομο στο 60% με 70% της μέγιστης καρδιακής σας συχνότητας.

Advertisment

Η σωματική δραστηριότητα βελτιστοποιεί τη διάθεσή σας, αυξάνοντας την προσοχή και ισχυροποιώντας το κίνητρό σας για μάθηση ενώ προκαλεί βιολογικές αλλαγές που ενθαρρύνουν τα κύτταρα να συνδέονται μεταξύ τους και συνεπώς να αποθηκεύουν νέες πληροφορίες.

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, πως σύμφωνα με μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια οι περικοπές στο μάθημα της γυμναστικής, προκειμένου να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τη γλώσσα, δεν οδήγησαν τους μαθητές σε καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις.

Και εάν αναρωτιέστε πόση αερόβια άσκηση χρειάζεστε για να παραμείνει το μυαλό σας κοφτερό, μικρή αλλά τεκμηριωμένη μελέτη από την Ιαπωνία αποκάλυψε πως δύο με τρείς φορές την εβδομάδα τζόκινγκ για 12 εβδομάδες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Νικήστε το στρες και την κατάθλιψη περπατώντας

Σε περίπτωση που το στρες σας καταβάλλει, λάβετε τα μέτρα σας φορώντας την αθλητική σας φόρμα, αφού η άσκηση αποσπά την προσοχή σας από το άγχος, μειώνει τη μυϊκή ένταση αναστέλλοντας την αρνητική ροή πληροφοριών προς τον εγκέφαλο και περιορίζει το αίσθημα του φόβου.

Εντάξτε όμως την κίνηση στην καθημερινότητά σας προκειμένου να απογειώσετε και την επαγγελματική σας ζωή, καθώς το 2004 ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αγγλία διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν το εταιρικό γυμναστήριο είναι περισσότερο παραγωγικοί και νιώθουν πιο ικανοί να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας τους.

Και αν έχετε βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων, γνωρίζατε πως στη Βρετανία οι γιατροί χρησιμοποιούν την άσκηση ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την κατάθλιψη; Ενσωματώστε το περπάτημα στην καθημερινή σας ρουτίνα και ίσως τελικά η σωματική δραστηριότητα να αποδειχθεί ο τρόπος που θα ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας ώστε να βγει από τη χειμερία νάρκη.

Αξιοσημείωτη είναι η μελέτη του Δρ. Τζειμς Μπλουμενταλ, του Πανεπιστημίου Duke των Η.Π.Α, και των συνεργατών του που έφερε την άσκηση αντιμέτωπη με την σερτραλίνη, κατανέμοντας τυχαία 156 ασθενείς σε τρείς ομάδες: του Zoloff, της άσκησης υπό επιτήρηση με περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο για τριάντα λεπτά τρείς φορές την εβδομάδα και του συνδυασμού αυτών των δύο.

Και στις τρεις ομάδες παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της κατάθλιψης ενώ τα μισά μέλη βίωσαν πλήρη ύφεση. Προτιμήστε μια μορφή άσκησης που να ενθαρρύνει και τη σύναψη σχέσεων και να είστε βέβαιοι πως αν κινήσετε το σώμα σας τότε και ο εγκέφαλός σας δεν θα έχει άλλη επιλογή.

Το αντίδοτο στην ΔΕΠΥ και τους εθισμούς

Υποφέρετε από έλλειψη συγκέντρωσης ενώ η αδράνεια αποτελεί τη δεύτερη φύση σας; Η δομημένη μορφή άσκησης όπως το μπαλέτο, το καλλιτεχνικό πατινάζ και οι πολεμικές τέχνες αποδεικνύεται μια από τις πλέον αποτελεσματικότερες θεραπείες για τη ΔΕΠΥ, που πηγάζει από μια δυσλειτουργία του συστήματος προσοχής του εγκεφάλου.

Η σωματική δραστηριότητά λειτουργεί και ως αντίδοτο στον οποιοδήποτε εθισμό, αφού μέσω αυτής διατηρείτε το στρες υπό έλεγχο, βελτιώνοντας συγχρόνως και τα σωματικά συμπτώματα της στέρησης. Γνωρίζατε ότι πέντε μόλις λεπτά δυναμικής κίνησης αρκούν για να ανακόψουν ακόμη και για πενήντα λεπτά την επιθυμία του καπνιστή για τσιγάρο; Εάν λοιπόν και εσείς επιθυμείτε να απαλλαγείτε από κάποιον εθισμό, τότε 30 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης για πέντε μέρες την εβδομάδας θα ενισχύσουν την ικανότητά σας για αυτορρύθμιση, φέρνοντάς σας πιο κοντά στον στόχο σας.

Μετριάστε τις ορμονικές μεταβολές και τη φθορά του χρόνου

Εάν συγκαταλέγεστε στο 75% των γυναικών που βιώνουν κάποια μορφή προεμμηνορροϊκής δυσφορίας, μπορείτε να μετριάσετε τις αρνητικές επιδράσεις των ορμονικών σας μεταβολών με σύμμαχό σας την άσκηση, καθώς έρευνα σε περισσότερες από 1800 γυναίκες κατέδειξε πως το 50% των συμμετεχουσών επωφελήθηκαν από τη γυμναστική, αναφέροντας λιγότερο σωματικό πόνο αλλά και βελτίωση αναφορικά με τη συγκέντρωση, τη διάθεση και την αστάθεια στη συμπεριφορά.

Η κίνηση αποδεικνύεται ευεργετική και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Μελέτη του 2007 στην Αγγλία διερεύνησε την επίδραση μιας και μόνο προπόνησης στη διάθεση 66 υγιών εγκύων, χωρίζοντάς τες σε τέσσερις ομάδες: είτε περπατούσαν σε διάδρομο, είτε κολυμπούσαν, είτε έκαναν μαθήματα ζωγραφικής και χειροτεχνίας είτε δεν έκαναν τίποτα. Όπως διαπιστώθηκε, στις δυο πρώτες ομάδες παρατηρήθηκε βελτίωση στη διάθεση.

Και αν τρέμετε και μόνο στην ιδέα της φθοράς του χρόνου, πώς θα σας φαινόταν να χρησιμοποιήσετε την άσκηση ως προληπτική ιατρική; Ασφαλώς η γήρανση είναι κάτι το αναπόφευκτο, όμως η κίνηση ενδυναμώνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα, καταπολεμά το χρόνιο στρες, που ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάθλιψη και στην άνοια, και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Σύμφωνα άλλωστε με μελέτη στον γενικό πληθυσμό, ο πιο σταθερός παράγοντας καρκίνου -μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου σε άτομα άνω των 65 ετών- είναι η αδράνεια. Επιπλέον καθώς ο δρόμος προς τα καλά γεράματα συνδέεται με τη θέληση, η άσκηση σας προσφέρει την πρόκληση που χρειάζεστε για να διατηρήσετε αμείωτο το κίνητρό σας για ζωή.

Είστε φτιαγμένοι για να κινήστε

Το συναρπαστικό βιβλίο Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου μεταμορφώνει δραστικά τον τρόπο σκέψης σας για τη γυμναστική, ενθαρρύνοντάς σας να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Είστε έτοιμοι να μεταμορφωθείτε στην καλύτερη εκδοχή σας, αναβαθμίζοντας ολοκληρωτικά την ποιότητα της ζωής σας; Εάν επιθυμείτε να θωρακιστείτε αποτελεσματικά ενάντια στην κατάθλιψη, στη διάσπαση προσοχής, στις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και στη νόσο Αλτσχάιμερ, τότε απλώς αξιοποιήστε τα αποτελέσματα των πολυετών ερευνών του καθηγητή ψυχιατρικής του Χάρβαρντ John J. Ratey, προγραμματίζοντας το μυαλό σας για κορυφαία απόδοση. Τι περιμένετε λοιπόν; Ξεκινήστε σήμερα κιόλας, καθώς η νευροεπιστήμη σας δίνει το σύνθημα: είστε φτιαγμένοι για να κινήστε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση