, ,

Οι πέντε απλούστεροι τρόποι για να απαλλαγείτε από τις υπερβολικές σκέψεις

Συμβουλές για έναν διαυγή και γαλήνιο νου από τον μοναχό Haemin Sunim Υπάρχουν πέντε τρόποι να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας και να βρείτε γαλήνη

Οι πέντε απλούστεροι τρόποι για να απαλλαγείτε από τις υπερβολικές σκέψεις

Συμβουλές για έναν διαυγή και γαλήνιο νου από τον μοναχό Haemin Sunim

Υπάρχουν πέντε τρόποι να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας και να βρείτε γαλήνη στο παρόν:

– Απολαύστε μια όμορφη θέα και χαμογελάστε.

– Κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε βαθιά δέκα φορές.

– Ακούστε μουσική με τα μάτια κλειστά.

– Πηγαίνετε μια βόλτα χωρίς συγκεκριμένο προορισμό.

– Στρέψτε την προσοχή σας στο σώμα σας, εστιάζοντας στο πώς αισθάνεστε τους ώμους και την πλάτη σας.

Όταν χάνεστε σε έναν κυκεώνα σκέψεων, ίσως να μη βλέπετε αυτό που είναι ακριβώς μπροστά σας. Αν όμως συγκεντρωθείτε σε αυτό, θα μπορέσετε να διακόψετε κάθε σκέψη. Αντί να πασχίζετε να διακόψετε τις σκέψεις σας, κοιτάξτε απλώς τι υπάρχει μπροστά σας. Αυτό θα επαναφέρει τον νου σας στο παρόν.

Όταν ο νους σας εστιάζει στην αναπνοή σας κι εσείς φτάνετε σε πλήρη εγρήγορση και αποδιώχνετε όλες τις ανούσιες σκέψεις, συνειδητοποιείτε ξαφνικά ότι η γαλήνη και η ευχαρίστηση του νου είναι πράγματα πολύ πιο ανεκτίμητα από οτιδήποτε μπορεί να αγοραστεί με το χρήμα.

Αν ξυπνάτε νωρίς το πρωί, και το σπίτι σας είναι σκοτεινό κι ο κόσμος ήσυχος, προσπαθήστε να αφουγκραστείτε τον ήχο της σιωπής. Αισθανθείτε συγχρόνως το κενό και την πληρότητά της. Η σιωπή είναι γαλήνια, άσπιλη, παρηγορητική. Δεν απαιτεί τίποτα από εσάς. Όπου κι αν βρίσκεστε, την αίσθηση της ήρεμης πληρότητας μπορεί να τη βιώσει όποιος αφουγκράζεται ήσυχα.

Μη νομίζετε ότι ο ακίνητος νους είναι πληκτικός. Η ακινησία κρύβει μέσα της την απόλυτη γαλήνη και ευχαρίστηση. Αν ο νους έχει πλήρη συνείδηση αυτής της ακινησίας, θα ανακαλύψει και την πραγματική φύση της, η οποία είναι άφθαρτη ακόμα και μετά τον θάνατο.

Σκέψεις και συναισθήματα αναδύονται και ξεθωριάζουν μέσα στον νου. Τι είναι όμως αυτό που καταγράφει την έλευση και την αποχώρησή τους; Είναι μία ακόμα σκέψη ή μήπως κάτι άλλο; Αν είναι μία ακόμα σκέψη, τότε και αυτή πρέπει να είναι εκ προοιμίου γνωστή. Και τι είναι εκείνο το οποίο γνωρίζει αυτή η σκέψη; Αν κοιτάξετε βαθιά, θα δείτε πως δεν είναι μία ακόμα σκέψη. Είναι η εσώτερη σιωπή που γνωρίζει. Αυτή η άμορφη και άσπιλη σιωπή είναι η αληθινή σας φύση.

Όταν ο ουρανός είναι ανέφελος, μπορούμε να δούμε το γαλάζιο βάθος του. Και όταν ο νους έχει απαλλαγεί από τις σκέψεις, μπορούμε να δούμε την αληθινή του φύση.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Haemin Sunim «Αγάπη για το λιγότερο τέλειο» από τις εκδόσεις Πεδίο. Δείτε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε