,

Άγχος: Πώς να το διαχειριστείτε αν είστε εσωστρεφείς

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος ως εσωστρεφής.

Άγχος: Πώς να το διαχειριστείτε αν είστε εσωστρεφείς

Οι εσωστρεφείς αγαπούν τον χρόνο που περνούν μόνοι τους, αλλά τι συμβαίνει όταν το άγχος διακόπτει τη μοναξιά; Το άγχος είναι μια απομονωτική εμπειρία, καθώς σας κάνει να αποσύρεστε από τις κοινωνικές καταστάσεις. Σας αφήνει επίσης να αισθάνεστε ανεπαρκείς. Οι εσωστρεφείς έχουν ήδη μια πρόκληση να ανοίγονται ή να μοιράζονται τις σκέψεις τους, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους όταν επεμβαίνει το άγχος.

Η διαχείριση του άγχους για έναν εσωστρεφή άνθρωπο έχει να κάνει με την κατανόηση των εκλυτικών παραγόντων και την εξεύρεση υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης.

Advertisment

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος ως εσωστρεφής:

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε

Η χαλάρωση μπορεί να είναι πρόκληση για τους αγχώδεις εσωστρεφείς, αλλά είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους χαλάρωσης και αποφόρτισης. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας κάθε μέρα. Αφιερώστε τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το διάβασμα, το περπάτημα, την ακρόαση μουσικής ή το γράψιμο σε ένα ημερολόγιο.

Μιλήστε σε κάποιον

Η συζήτηση με κάποιον μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το άγχος σας και να βρείτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε. Απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή, σύμβουλο, φίλο ή μέλος της οικογένειας. Όπως είναι κατανοητό, είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνετε, αλλά το άνοιγμα θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Όταν μιλάτε σε κάποιον, να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς για τα συναισθήματά σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να σας βοηθήσει καλύτερα. Αν δεν έχετε την αυτοπεποίθηση να συναντηθείτε σωματικά, δοκιμάστε αντί αυτού να συνομιλήσετε, να στείλετε μήνυμα ή να τηλεφωνήσετε.

Advertisment

Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης

Οι ομάδες υποστήριξης παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για τους ανθρώπους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να συνδεθούν με άλλους που καταλαβαίνουν τι περνούν. Είναι μια ανεκτίμητη πηγή για τους εσωστρεφείς που παλεύουν με το άγχος.

Οι ομάδες υποστήριξης παρέχουν μια αίσθηση κοινότητας και μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε λιγότερο μόνοι. Ξεκινήστε με την εγγραφή σας στο διαδίκτυο, όπου μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να ανησυχείτε για τις αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό θα σας δώσει την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσετε τοπικές ομάδες αργότερα.

Κρατήστε ημερολόγιο

Η συγγραφή είναι ένας θεραπευτικός τρόπος για την αντιμετώπιση του άγχους. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Γράψτε τι προκαλεί το άγχος και πώς σας κάνει να αισθάνεστε. Το γράψιμο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να βλέπετε πόσο μακριά έχετε φτάσει.

Στοχεύστε στο να σημειώνετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας κάθε μέρα. Αν δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε, δοκιμάστε προτροπές ή λίστες. Για παράδειγμα, γράψτε δέκα πράγματα που σας αγχώνουν ή πέντε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους.

Άσκηση και διαλογισμός

Ο διαλογισμός σας βοηθά να εστιάσετε στο παρόν, ηρεμώντας το μυαλό σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφορτιστείτε και να χαλαρώσετε. Ξεκινήστε βρίσκοντας μια άνετη θέση και, στη συνέχεια, κλείστε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Δοκιμάστε τον καθοδηγούμενο διαλογισμό, αν θεωρείτε δύσκολο να διαλογιστείτε ανεξάρτητα.

Η άσκηση ενισχύει τη διάθεσή σας και απαλύνει το άγχος. Απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες έχουν βελτιωτικές επιδράσεις στη διάθεση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του άγχους. Ξεκινήστε κάνοντας ελαφρές ασκήσεις στο σπίτι, όπως γιόγκα ή διατάσεις.

Μόλις νιώσετε άνετα, δοκιμάστε διάφορες προπονήσεις στο γυμναστήριο. Οι ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως το περπάτημα και το τζόκινγκ, σας επιτρέπουν να εκτιμήσετε την ομορφιά της φύσης, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες.

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του άγχους. Είναι πιο πιθανό να νιώθετε άγχος και στρες όταν είστε κουρασμένοι. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο οραματισμός, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μηχάνημα θορύβου για να μπλοκάρετε τους περισπασμούς, βοηθώντας σας να κοιμηθείτε καλύτερα.

Προσδιορίστε τους παράγοντες που σας προκαλούν το άγχος

Το άγχος πυροδοτείται από οτιδήποτε, από το εργασιακό άγχος μέχρι τα προβλήματα σχέσεων. Προσδιορίστε τους παράγοντες που σας προκαλούν άγχος για να βρείτε τρόπους να τους αποφύγετε. Μόλις μάθετε τι πυροδοτεί το άγχος, λάβετε μέτρα για την αποτροπή τους.

Για παράδειγμα, αν αγχώνεστε όταν βρίσκεστε κοντά σε μεγάλα πλήθη, προσπαθήστε να αποφεύγετε να πηγαίνετε σε μέρη με πολύ κόσμο ή αφιερώστε χρόνο για να προετοιμαστείτε συναισθηματικά και ψυχολογικά. Αν το άγχος στην εργασία είναι το έναυσμα, πάρτε κάποια άδεια ή μιλήστε στο αφεντικό σας για τις ανησυχίες σας. Η επίλυση των θεμάτων που πυροδοτούν το άγχος θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Η απομόνωση δυσκολεύει την αντιμετώπιση του άγχους

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που όλοι νιώθουν κάποια στιγμή. Οι εσωστρεφείς βρίσκουν πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουν το άγχος, επειδή τείνουν να εσωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, είναι ακόμα δυνατό να βρείτε λύσεις στο άγχος ως εσωστρεφής ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Προχωρήστε και δοκιμάστε τις.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους η μοναχικότητα μπορεί να γίνει αντίδοτο στη μοναξιά!
Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση