,

Αυτισμός: Μελέτη δείχνει την πιθανή σύνδεσή του με τη χρήση εντομοκτόνων

Τα πυρεθροειδή δεν είναι η μόνη κατηγορία εντομοκτόνων που έχουν συνδεθεί με αυτισμό.

Αυτισμός: Μελέτη δείχνει την πιθανή σύνδεσή του με τη χρήση εντομοκτόνων

Μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τολέδο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PNAS Nexus» δείχνει ότι η έκθεση εγκύων και μικρών παιδιών σε μια κοινή κατηγορία εντομοκτόνων που ονομάζονται πυρεθροειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού και άλλων νευροαναπτυξιακών διαταραχών, ακόμη και όταν γίνεται σε επίπεδα που αυτή τη στιγμή θεωρούνται ασφαλή.

Υπάρχουν παντού

Tα πυρεθροειδή είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα εντονομοκτόνα τα οποία περιέχονται τόσο σε καταναλωτικά προϊόντα όσο και σε βιομηχανικά σκευάσματα. «Αν κάποιος κάνει απολύμανση με ψεκασμό στο σπίτι σας, το πιθανότερο είναι ότι ψεκάζει πυρεθροειδή. Χρησιμοποιούνται επίσης στην αρχιτεκτονική τοπίου, εφαρμόζονται στους δρόμους για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Advertisment

Υπάρχουν παντού» ανέφερε ο δρ Τζέιμς Μπάρκετ, επίκουρος καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Κολέγιο Ιατρικής και Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Τολέδο και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης. «Η μελέτη μας ενισχύει προηγούμενα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτά τα χημικά πιθανώς δεν είναι τόσο ασφαλή για τα παιδιά και τις εγκύους όσο νομίζαμε».

Οι πρώτες μελέτες

Η πιθανή σύνδεση μεταξύ πυρεθροειδών και αυτισμού προέκυψε μετά την εμφάνιση αρκετών επιδημιολογικών μελετών οι οποίες είχαν δείξει αυξημένα ποσοστά νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε περιοχές όπου γίνεται χρήση των συγκεκριμένων εντομοκτόνων.

Ανάλυση της έκθεσης σε χαμηλά επίπεδα των εντομοκτόνων

Στη νέα μελέτη τους οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τολέδο θέλησαν, «χτίζοντας» επάνω σε αυτές τις μελέτες, να αναλύσουν την επίδραση που μπορεί να έχει στο νευρικό σύστημα η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα πυρεθροειδών.

Advertisment

Μελέτη σε ποντίκια

Σε συνεργασία με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Κολούμπια και Εμορι καθώς και από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ο δρ Μπάρκετ εξέτασε τους απογόνους θηλυκών ποντικών που είχαν εκτεθεί σε χαμηλά επίπεδα του πυρεθροειδούς δελταμεθρίνη πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκειά της και αμέσως μετά το τέλος της.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στο εντομοκτόνο παρουσίαζαν υπερδραστηριότητα και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ενώ είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν σε βασικά τεστ μάθησης σε σύγκριση με άλλα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί σε δελταμεθρίνη. Παράλληλα τα μικρά ποντίκια που γεννήθηκαν από αυτές τις μητέρες παρουσίαζαν αλλαγές στο σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου τους.

Αλλαγή στον εγκέφαλο

«Όλα αυτά τα συμπτώματα ήταν παρόμοια με εκείνα που εμφανίζουν άνθρωποι με νευροαναπτυξιακές διαταραχές» σημείωσε ο δρ Μπάρκετ και έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν λέμε πως αυτά τα ποντίκια είχαν αυτισμό ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Δεν ήταν αυτός ο στόχος της μελέτης. Αυτό που λέμε είναι ότι υπήρξε κάποια αλλαγή στον εγκέφαλό τους από την έκθεση στο εντομοκτόνο η οποία οδήγησε στον ίδιο τύπο συμπεριφοράς που βλέπουμε σε παιδιά με αυτισμό».

Απαιτείται επανεξέταση των επιπέδων έκθεσης εγκύων και παιδιών

Τα πυρεθροειδή δεν είναι η μόνη κατηγορία εντομοκτόνων που έχουν συνδεθεί με αυτισμό και σε γενικό πλαίσιο οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ανάπτυξη του αυτισμού πυροδοτείται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. «Αυτή η μελέτη αποτελεί ένα μόνο κομμάτι του παζλ και όχι οριστική απόδειξη σχετικά με το ότι τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα δεν είναι ασφαλή ή προκαλούν σίγουρα αυτισμό στους ανθρώπους. Μαρτυρεί ωστόσο ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τα ασφαλή επίπεδα των πυρεθροειδών σε ό,τι αφορά την έκθεση εγκύων και παιδιών σε αυτά».

Με πληροφορίες από www.in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση