«Δεν περιορίζω τον εαυτό μου» | 5 συμβουλές μακροζωίας από τον γηραιότερο γιατρό του κόσμου

«Τα καλά γονίδια μπορούν να σας δώσουν ένα προβάδισμα, αλλά εδώ είναι μερικοί κανόνες τρόπου ζωής που έχω ζήσει» | Χάουαρντ Τάκερ

«Δεν περιορίζω τον εαυτό μου» | 5 συμβουλές μακροζωίας από τον γηραιότερο γιατρό του κόσμου

Όταν ο γιατρός Χάουαρντ Τάκερ γεννήθηκε το μακρινό 1922, το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 58 έτη ενώ για τις γυναίκες 61.

Ωστόσο, ο ίδιος όχι μόνο κατάφερε να φτάσει τα 100, αλλά συνεχίζει να εξασκεί το επάγγελμα του με ειδίκευση στη νευρολογία. Πλέον θεωρείται ο γηραιότερος γιατρός του κόσμου σύμφωνα με το Ρεκόρ Γκίνες και φυσικά οι ασθενείς του συχνά ζητούν συμβουλές για το πώς να παραμείνουν υγιείς, ευτυχισμένοι και πνευματικά οξυδερκείς.

Advertisment

«Τα καλά γονίδια και λίγη τύχη μπορούν να σας δώσουν ένα προβάδισμα, αλλά εδώ είναι μερικοί κανόνες τρόπου ζωής που έχω ζήσει», αναφέρει ο Χάουαρντ Τάκερ στο CNBC και παραθέτει τις συμβουλές του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Advertisment

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη What’s Next? Movie (@whatsnextmovie)

Συμβουλές μακροζωίας από τον γηραιότερο γιατρό του κόσμου

«Δεν βγαίνω στη σύνταξη»

Ο Τάκερ, όπως αναφέρει, εξασκεί το επάγγελμα του γιατρού για πάνω από 75 χρόνια. Η γυναίκα του είναι ψυχολόγος και παρά το γεγονός ότι είναι 89 ετών εξακολουθεί, επίσης, να εργάζεται. Βέβαια, υπάρχουν και μέρες που δεν δουλεύει και περνά χρόνο με τα εγγόνια και τα δισέγγονα του βλέποντας αγώνες. Ωστόσο, συμβουλεύει το εξής:

«Εάν έχετε την ευλογία να έχετε μια δουλειά που σας αρέσει και είστε ακόμη σε θέση να εργάζεστε, σκεφτείτε να καθυστερήσετε τη συνταξιοδότηση. Πολλοί άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται και αδρανοποιούνται στην καθημερινή τους ρουτίνα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γνωστικής κατάπτωσης».

«Δεν αφήνω τον εαυτό μου να βγει εκτός φόρμας»

Το κολύμπι, το τζόκινγκ, η πεζοπορία και το σκι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας των 80 τον έχουν κρατήσει δυνατό και υγιή.

«Παρόλο που δεν κάνω πλέον σκι και δεν είμαι τόσο δραστήριος όσο ήμουν κάποτε, προσπαθώ να κάνω τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα στο διάδρομό με γρήγορο ρυθμό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η παρακολούθηση ταινιών παράλληλα βοηθάει να περιορίσω την πλήξη», εξομογείται ο Τάκερ.

Μελέτες πάντως έχουν διαπιστώσει ότι ένας 15λεπτος περίπατος έξω μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 25%.

«Δεν καπνίζω»

«Όταν ήμουν στο γυμνάσιο τη δεκαετία του 1930, είπα στον πατέρα μου ότι ήθελα να αρχίσω να καπνίζω. Μου είπε: “Δεν έχω αντίρρηση. Αλλά γιατί να θέλει κάποιος να βάλει οτιδήποτε άλλο εκτός από καθαρό αέρα στους πνεύμονές του, όταν η ζωή είναι τόσο σύντομη όπως είναι;», θυμάται ο Τάκερ

Αυτό ήταν αρκετό για να μην γίνει καπνιστής. «Σήμερα, γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα οδηγεί σε καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο και άλλες πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις», σημειώνει.

«Δεν περιορίζω τον εαυτό μου»

Όπως σημειώνει ο Τάκερ, η ύπαρξη μέτρου στη ζωή «μας επιτρέπει να ζούμε στο έπακρο, ενώ παράλληλα μας αποτρέπει από το να το παρακάνουμε και να επηρεάσουμε μακροπρόθεσμα την υγεία μας»

«Θα πιω ένα μαρτίνι και θα φάω μια μπριζόλα περιστασιακά, αλλά όχι κάθε μέρα. Με τη γυναίκα μου, τρώμε σαλάτα με κάθε γεύμα, απολαμβάνουμε τα χόρτα, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το πραγματικό μυστικό της μακροζωίας είναι ότι δεν υπάρχουν μυστικά. Αλλά ζούμε καθημερινά και πεθαίνουμε μία φορά, οπότε πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χρόνο που έχουμε», αναφέρει.

«Δεν αφήνω τις γνώσεις μου να πάνε χαμένες»

«Έχοντας ασκήσει τη νευρολογία για πάνω από επτά δεκαετίες, έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη της ιατρικής από τις λοβοτομές μέχρι τις πιο πρόσφατες τεχνικές απεικόνισης μέσω υπολογιστή.

Μου αρέσει πολύ να διδάσκω τους ειδικευόμενους ιατρούς και τους φοιτητές μου και μαθαίνω πολλά και από αυτούς. Συμμετέχω επίσης σε επερχόμενο ντοκιμαντέρ για τη ζωή μου. Είναι χαρά μου να μοιράζομαι ιστορίες από τη μακρόχρονη καριέρα μου με την επόμενη γενιά», καταλήγει ο ίδιος.

Ο Δρ Howard Tucker είναι νευρολόγος από το Cleveland του Οχάιο και ονομάστηκε ο «παλαιότερος εν ενεργεία γιατρός» από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες. Πήρε το πτυχίο του και πέρασε τις εξετάσεις του συλλόγου του Οχάιο στα τέλη της δεκαετίας του ’60 όπου και υπηρέτησε ως επικεφαλής της νευρολογίας του στόλου του Ατλαντικού κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας. Ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τον Δρ Τάκερ βρίσκεται στα σκαριά. Ο ίδιος είναι πολύ δραστήριος και στα social media.

Με πληροφορίες από www.bovary.gr | Photo credit: www.today.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση