, ,

Εποχική Κατάθλιψη: Τα κύρια συμπτώματα και μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε στη ζωή σας για να αντιμετωπίσετε την εποχιακή κατάθλιψη.

Εποχική Κατάθλιψη: Τα κύρια συμπτώματα και μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), γνωστή και ως εποχιακή κατάθλιψη, είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδίως γύρω στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσδιορίζεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) ως “μείζων καταθλιπτική διαταραχή με εποχιακό πρότυπο”.

Η εποχική κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εντελώς απελπισμένοι, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές. Είτε δοκιμάσετε φαρμακευτική αγωγή, είτε φωτοθεραπεία, είτε ψυχοθεραπεία, είναι πολύ πιθανό να βρείτε κάτι που θα σας βοηθήσει τουλάχιστον να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης που βιώνετε.

Advertisment

Συμπτώματα που σχετίζονται με την εποχική κατάθλιψη

Τα συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με την εποχιακή κατάθλιψη μπορεί να ποικίλλουν, αλλά σε γενικές γραμμές, μπορεί να περιλαμβάνουν

  • Αίσθημα θλίψης τις περισσότερες ημέρες κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής
  • Χαμηλή ενεργητικότητα και απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που σας αρέσει να κάνετε
  • Πολύς ύπνος
  • Υπερκατανάλωση τροφής
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Γενικά αισθήματα απελπισίας

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Εάν αισθάνεστε ότι βιώνετε καθημερινά αυτά τα συμπτώματα κατά τους χειμερινούς μήνες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον πάροχο υγείας σας ή να απευθυνθείτε σε κάποιον σε κέντρο ψυχικής υγείας. Εάν βιώνετε σκέψεις αυτοκτονίας, τότε μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Η εποχιακή κατάθλιψη μπορεί να καταστήσει αδύνατη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να απευθυνθείτε για βοήθεια. Η ζωή είναι αρκετά δύσκολη, αλλά μπορεί να φαίνεται αδύνατη αν παλεύετε με την κατάθλιψη. Αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι και να λάβετε όλη τη θεραπεία ψυχικής υγείας που χρειάζεστε.

Advertisment

Μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε στη ζωή σας για να αντιμετωπίσετε την εποχιακή κατάθλιψη. Για παράδειγμα, μπορείτε να ασκείστε, να ορίσετε και να τηρείτε έξυπνα προγράμματα ύπνου και, αν είναι δυνατόν, να κάνετε το περιβάλλον του σπιτιού σας πιο φωτεινό και ηλιόλουστο. Αυτά τα μικρά πράγματα, μαζί με τις τρεις θεραπευτικές επιλογές που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη.

Η εποχική κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι κανείς δεν καταλαβαίνει πόσο βαθιά απελπισμένος αισθάνεστε. Να θυμάστε ότι υπάρχουν άνθρωποι που σας καταλαβαίνουν και ότι υπάρχουν τρόποι να βγείτε από το βαθύ, σκοτεινό λάκκο της κατάθλιψης. Βρίσκοντας θεραπεία και υποστήριξη, μπορείτε να ξαναβρείτε το δρόμο της ζωής σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση