Γλυπτά Παρθενώνα: Η Αυστρία επιστρέφει δύο μαρμάρινα θραύσματα στην Ελλάδα

Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Αυστριακού ομολόγου, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Αυστρία επιστρέφει δύο μαρμάρινα θραύσματα στην Ελλάδα

Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Αυστριακού ομολόγου, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σχετικά με θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στη Βιέννη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που διεξάγονται τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Kunsthistorische Museum και του Μουσείου της Ακρόπολης για αμοιβαίο δανεισμό που αφορά σε κομμάτια της ζωφόρου του Παρθενώνα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. «Eίμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα και τα μάρμαρα θα εκτεθούν στην Αθήνα» πρόσθεσε.

Advertisment

Από πλευράς του, σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη, ο Νίκος Δένιδας επισήμανε πως πρόκειται για δύο αρκετά μεγάλα θραύσματα που βρίσκονται στη Βιέννη, το ένα 25 εκατοστών και το άλλο 65 εκατοστών.

Υπογράμμισε πως η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά εξαιρετικά συμβολικών χειρονομιών που μπορεί να δημιουργήσει θετική δυναμική, υπενθυμίζοντας ότι η περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας το 2022 και ο Πάπας Φραγκίσκος τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Έτσι, αυτή θα είναι η τρίτη και αυτό για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία, υπογράμμισε.

«Θετική δυναμική για τις συζητήσεις με το Λονδίνο»

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι δημιουργείται δυναμική η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις της Ελλάδας στο Λονδίνο, εκφράζοντας την ελπίδα να διεξαχθούν με επιτυχία.

Advertisment

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση την οικονομία και ειδικότερα τις επενδύσεις, αλλά και την ενέργεια. Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στην ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Γερμανία, μέσω της Αλβανίας και των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διμερούς μελλοντικής ενεργειακής συνεργασίας.

Απευθυνόμενος στον Αυστριακό ομόλογό του, τον ευχαρίστησε για τις επισημάνσεις του σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο. «Πρέπει να πω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο ήρεμα τώρα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε, και μπορούμε να υπολογίζουμε, και θα υπολογίζουμε στην υποστήριξή σας. Είμαστε πραγματιστές. Ελπίζουμε ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα μπορέσουμε να προσπαθήσουμε ξανά να βρούμε μια διέξοδο στη διαφορά μας με την Τουρκία. Αλλά, φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» διαμήνυσε συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που αποδίδει η Αυστρία στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως η Αυστρία είναι ένα περήφανο παράδειγμα, διότι είναι μια χώρα που δεν έχει ακτές και παρ’ όλο αυτά έχει υπογράψει και έχει επικυρώσει την UNCLOS, σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το «περήφανο παράδειγμά» της Αυστρίας. Δεν υπάρχουν πολλές που δεν την έχουν υπογράψει, αλλά υπάρχει μία, είναι αρκετά σημαντική για εμάς, προσέθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών εντός της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ. Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως οι δύο χώρες αμοιβαία υποστήριξαν τις υποψηφιότητές τους για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εν συνεχεία, ευχαρίστησε τον Αυστριακό ομόλογό του για την υποστήριξη του στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων, στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε ακόμα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, εκφράστηκε η κοινή θέση πως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας πρέπει να είναι πάντα στην ατζέντα τους.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ο Νίκος Δένδιας την Αυστρία, αλλά και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, για τη συμβολή της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Με πληροφορίες από www.iefimerida.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Coolcationing: Η νέα τάση στις καλοκαιρινές διακοπές που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής
Zευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 υπέροχα κυκνάκια!
Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Νέα Υόρκη: Εγκαταστάθηκε «πύλη» που συνδέει την πόλη με το Δουβλίνο μέσω live streaming! | Γιατί έκλεισε προσωρινά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση