,

Νόσος του Crohn: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει νέο φάρμακο για την αντιμετώπισή της

Πρόκειται για τον πρώτο από του στόματος αναστολέα JAK για την αντιμετώπιση ενήλικων ασθενών.

Νόσος του Crohn: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει νέο φάρμακο για την αντιμετώπισή της

Πρόκειται για τον πρώτο από του στόματος αναστολέα JAK (κινάση Janus) για την αντιμετώπιση ενήλικων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ενεργή νόσο του Crohn.

Τη δραστική ουσία ουπαδασιτινίμπη (upadacitinib) για την αντιμετώπιση θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ενεργή νόσο του Crohn, ενέκρινε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ).

Advertisment

Πρόκειται για τον πρώτο από του στόματος αναστολέα JAK (κινάση Janus) για την αντιμετώπιση ενήλικων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ενεργή νόσο του Crohn, οι οποίοι εμφανίζουν ανεπαρκή ανταπόκριση, απώλεια ανταπόκρισης ή δυσανεξία είτε σε συμβατική θεραπεία είτε σε θεραπεία με βιολογικό παράγοντα.

«Η έγκριση του upadacitinib από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της νόσου του Crohn αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς προσφέρει στους ασθενείς την πρώτη και μοναδική θεραπεία, χορηγούμενη από του στόματος μία φορά την ημέρα, η οποία μπορεί να παρέχει ενδοσκοπική βελτίωση και σταθερή συμπτωματική ανακούφιση, επηρεάζοντας θετικά την καθημερινότητά τους», δήλωσε ο Thomas Hudson, M.D., ανώτερος αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της AbbVie.

«Με τις υφιστάμενες θεραπείες δεν έχουν όλοι οι ασθενείς τη δυνατότητα να πετύχουν επαρκή έλεγχο της νόσου ώστε να εκπληρώσουν τους θεραπευτικούς στόχους τους, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να αποδεχόμαστε την πρόκληση της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου μας στις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (IBD) με νέες θεραπευτικές επιλογές».

Advertisment

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται σε δεδομένα από δύο μελέτες για τη θεραπεία επαγωγής, U-EXCEED και U-EXCEL, καθώς και από τη μελέτη U-ENDURE για τη θεραπεία συντήρησης.1 Επιτεύχθηκε στατιστική σημασία για τα συμπρωτεύοντα καταληκτικά σημεία και τα βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία με upadacitinib 45 mg στις μελέτες επαγωγής και με upadacitinib 15 mg και 30 mg στη μελέτη συντήρησης σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.

«Το φορτίο της νόσου του Crohn είναι δυνατόν να φέρνει τους ασθενείς αντιμέτωπους με καθημερινές, συχνά, άβολες προκλήσεις», δήλωσε ο Laurent Peyrin-Biroulet, M.D., Ph.D., καθηγητής γαστρεντερολογίας και επικεφαλής της ομάδας Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (IBD) στο τμήμα Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο του Νανσί στη Γαλλία.

«Οι εν λόγω μελέτες κατέδειξαν τη δυνατότητα του upadacitinib να πετυχαίνει βασικούς θεραπευτικούς στόχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι ενδοσκοπικές εκβάσεις και η συμπτωματική ανακούφιση, οι οποίοι είναι κρίσιμης σημασίας για τους ασθενείς και ωφέλιμοι για τη μακροχρόνια φροντίδα».

Παρενέργειες της ουπαδασιτινίμπης

Το προφίλ ασφάλειας του upadacitinib στη νόσο του Crohn ήταν γενικά αντίστοιχο με το γνωστό προφίλ ασφάλειας του upadacitinib. Παρόμοια ποσοστά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών λοιμώξεων, παρατηρήθηκαν στους ασθενείς που έλαβαν upadacitinib και εικονικό φάρμακο.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η ρινοφαρυγγίτιδα, η ακμή και η λοίμωξη COVID-19 στην ομάδα θεραπείας με upadacitinib.1

Δεν καταγράφηκαν συχνά αναφορές κακοήθειας, μειζόνων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων, συμβάντων φλεβικής θρομβοεμβολής και γαστρεντερικής διάτρησης.

Το upadacitinib έχει ήδη εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία ενηλίκων με ακτινολογικά επιβεβαιωμένη αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα, μη ακτινολογικά επιβεβαιωμένη αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, ενηλίκων και εφήβων με ατοπική δερματίτιδα και πλέον με νόσο του Crohn.

Σχετικά με τη νόσο του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μία χρόνια, συστηματική νόσος που εκδηλώνεται ως φλεγμονή στη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας επίμονη διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Αποτελεί μια προοδευτική νόσο, γεγονός που σημαίνει ότι επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ή ενδέχεται να αναπτυχθούν επιπλοκές που απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης.

Επειδή τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι απρόβλεπτα, προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στα άτομα που ζουν με τη νόσο – όχι μόνο σε σωματικό, αλλά και σε συναισθηματικό και οικονομικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από www.news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση