Ψυχικές διαταραχές | Πώς μπορώ να βοηθήσω έναν δικό μου άνθρωπο που πάσχει από ψύχωση

Η ψυχική πάθηση δεν είναι τιμωρία, δεν είναι ντροπή. Είναι απλά μία πάθηση.

Ψυχικές διαταραχές | Πώς μπορώ να βοηθήσω έναν δικό μου άνθρωπο που πάσχει από ψύχωση

Η καταπολέμηση του στίγματος που αφορά τις ψυχικές διαταραχές, έδωσε τη δυνατότητα στους ειδικούς ψυχικής υγείας και στον κόσμο χωρίς επιστημονική κατάρτιση να αποκωδικοποιήσει τις ψυχικές νόσους και να τις δει όπως ακριβώς είναι, πετώντας «ταμπέλες» με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί: χωρίς ντροπή, ενοχή, δαιμονοποίηση.

Αλλά ως αυτό που είναι: ένα θέμα υγείας, όπως μία καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια ή υπέρταση.

Advertisment

Στην ψύχωση παρατηρούμε μία στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας, μία συμπεριφορά που αποκλίνει από αυτή που θεωρείται φυσιολογική, καθώς χαρακτηρίζεται από παραλήρημα, πεποιθήσεις μη αληθείς, αίσθηση απειλής από τους άλλους, παραισθήσεις.

Οι ψυχικές διαταραχές είναι δύσκολη υπόθεση όχι τόσο για το ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μία επιστροφή στη φυσιολογική ζωή, αλλά επειδή τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει η απαραίτητη εναισθησία, δηλαδή η αποδοχή του προβλήματος από τον ασθενή. Με αποτέλεσμα, να υπάρχει ασυνέπεια στη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, υποτροπή, επιβάρυνση της ήδη πολύπλοκης ψυχικής ισορροπίας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω έναν δικό μου άνθρωπο, συγγενή ή οικογενειακό πρόσωπο που πάσχει από ψύχωση

⦁ Ενθάρρυνε τον άνθρωπο που πάσχει με ήπιο τρόπο να αναζητήσει φαρμακευτική αγωγή. Αν φανεί αρνητικός, απευθύνσου στον γιατρό του και ενημερώσου για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να τη λάβει.

Advertisment

⦁ Μην επιτίθεσαι, μην αντιδράς με θυμό όταν ακούσεις μία παράλογη αντίληψη, μία κατηγορία ή μία πεποίθηση. Ο άνθρωπος που πάσχει δεν πρόκειται να πειστεί όσα λογικά επιχειρήματα και να του παρουσιάσεις.

⦁ Μην υψώνεις τη φωνή σου. Δεν είναι απόρροια κακής ακοής το γεγονός ότι ο ασθενής δε σε ακούει, αλλά οι ακουστικές παραισθήσεις επηρεάζουν την ορθή αντίληψη της πραγματικότητας.

⦁ Μη στέκεσαι μπροστά στον ασθενή όταν τον βλέπεις σε υποτροπή; προτίμησε να καθίσεις σε μία καρέκλα.

⦁ Αν έχει ο ασθενής λογικές απαιτήσεις, μπορείς να συμβιβαστείς.

⦁ Προσπάθησε να του μιλήσεις, να αντλήσεις πληροφορίες για το πώς νοιώθει. Μην τον κριτικάρεις, μην τον κάνεις να αισθανθεί μεγαλύτερη απειλή ή απομόνωση.

⦁ Αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, μη διστάσεις να ειδοποιήσεις την αστυνομία ή να βγεις έξω από το σπίτι.

⦁ Απομάκρυνε αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα.

⦁ Σε κάθε περίπτωση, άφηνε να υπερισχύσουν τα συναισθήματα αγάπης και κατανόησης. Δεν είναι θέμα χαρακτήρα η συμπεριφορά του ανθρώπου αλλά κατάσταση που οφείλεται σε μία ασθένεια.

⦁ Προσπάθησε να διαβάσεις και να μάθεις για τις ψυχικές παθήσεις, να αυξήσεις τη γνώση σου και αυτό θα σε βοηθήσει να σταθείς απέναντι στο πρόσωπο που πάσχει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Η ψύχωση είναι μία «ομπρέλα» που περιγράφει ένα σύνολο ψυχικών διαταραχών, όχι απλά μία ψυχική διαταραχή.

Η πρόοδος της Επιστήμης έχει δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να επιστρέφουν ξανά στη ζωή ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, να ζουν φυσιολογικά και να απολαμβάνουν τις χαρές που βιώνουμε και εμείς.

Η ψυχική πάθηση δεν είναι τιμωρία, δεν είναι ντροπή. Είναι απλά μία πάθηση που με την αποδοχή και τη λήψη ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να υποχωρήσει και να μην εμποδίσει μία ζωή ισορροπημένη, με ενεργή προσφορά, κοινωνικότητα και ενασχολήσεις.

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση