,

Louise Hay: Πώς να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας και αυτούς που μας πλήγωσαν

Η συγχώρεση είναι ένας δύσκολος τομέας για όλους μας. Τα εμπόδια που έχουμε χτίσει, μπορούν να μας δεσμεύουν για πολλά χρόνια. Πάρτε το χέρι

Louise Hay: Πώς να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας και αυτούς που μας πλήγωσαν

Η συγχώρεση είναι ένας δύσκολος τομέας για όλους μας. Τα εμπόδια που έχουμε χτίσει, μπορούν να μας δεσμεύουν για πολλά χρόνια. Πάρτε το χέρι μου κι ας εργαστούμε μαζί, μαθαίνοντας να συγχωρούμε τον εαυτό μας και εκείνους που μας πλήγωσαν. Μπορείτε να το κάνετε.

Η συγχώρεση ανοίγει την καρδιά μας στην αγάπη του εαυτού. Αν δεν είστε πρόθυμοι να αγαπήσετε τον εαυτό σας, μπορεί να μείνετε κολλημένοι μακριά από τη χαρά της συγχώρεσης. Πολλοί από εμάς φέρουμε για χρόνια μαζί μας τις πικρίες του παρελθόντος. Μπορεί να το θεωρούμε σωστό και δίκαιο, επειδή κάποιος κάτι μας έκανε.

Αυτή όμως η πεποίθηση μας εγκλωβίζει σε μια φυλακή φαρισαϊκής πικρίας. Αισθανόμαστε πως υπερασπιζόμαστε το δίκιο μας, αλλά έτσι δεν καταφέρνουμε ποτέ να είμαστε ευτυχισμένοι.

Μπορεί να διαφωνείτε και να πείτε: «Ναι, αλλά δεν ξέρεις τι μου έκανε αυτός ο άνθρωπος. Είναι ασυγχώρητο». Η αδυναμία μας να συγχωρήσουμε έχει σοβαρές επιπτώσεις στον εαυτό μας. Όταν διατηρούμε μέσα μας ζωντανή την πικρία είναι σαν να πίνουμε μια κουταλιά δηλητήριο κάθε μέρα. Συσσωρεύεται και μας βλάπτει. Είναι αδύνατον να είστε υγιείς και ελεύθεροι όταν κρατάτε τον εαυτό σας δεμένο στο παρελθόν.

Ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά μαθήματα που μπορείτε να πάρετε είναι να κατανοήσετε ότι ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί σε κάθε δεδομένη στιγμή. Το πώς μπορεί να πράξει ο καθένας έχει να κάνει με την αντίληψη, την επίγνωση και τη γνώση που διαθέτει.

Πάντοτε, οι άνθρωποι οι οποίοι κακομεταχειρίζονται τους άλλους υπήρξαν οι ίδιοι θύματα κακομεταχείρισης στην παιδική τους ηλικία. Όσο περισσότερη η βία που δέχτηκαν τόσο μεγαλύτερος ο εσωτερικός τους πόνος και τόσο περισσότερο μπορεί να ξεσπούν στους γύρω τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά τους είναι αποδεκτή ή δικαιολογημένη. Ωστόσο, για τη δική σας πνευματική εξέλιξη, πρέπει να έχετε συναίσθηση του πόνου σας.

Το περιστατικό στο οποίο εμμένετε έχει παρέλθει – ίσως, μάλιστα, εδώ και πολύ καιρό. Αφήστε το. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ελευθερωθεί. Βγείτε από την προσωπική φυλακή που έχετε χτίσει και περάστε στη λιακάδα της ζωής. Αν η αρνητική κατάσταση συνεχίζει μέχρι σήμερα, τότε αναρωτηθείτε γιατί εκτιμάτε τόσο λίγο τον εαυτό σας, ώστε να την ανέχεστε ακόμη. Γιατί παραμένετε σε μια τέτοια κατάσταση;

Έχετε επιλογή: Μπορείτε να παραμείνετε εγκλωβισμένοι στην πικρίας σας ή μπορείτε να κάνετε μια μεγάλη χάρη στον εαυτό σας⋅ να συγχωρήσετε πρόθυμα το παρελθόν και να το αφήσετε πίσω, προχωρώντας στη δημιουργία μιας χαρούμενης ζωής που θα σας προσφέρει ικανοποίηση. Είστε ελεύθεροι να κάνετε ό,τι θελήσετε με τη ζωή σας, γιατί έχετε ελευθερία επιλογής.

Ο σκοπός του σημερινού μαθήματος είναι να σας βοηθήσει να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να αποδέχεστε στη ζωή σας μονάχα εμπειρίες αγάπης. Σας παρακαλώ να μην χάσετε τον χρόνο σας επιζητώντας εκδίκηση. Δεν πιάνει. Ό,τι προσφέρετε, επιστρέφει πάντα σε σας. Έτσι λοιπόν, αφήστε το παρελθόν και εστιάστε στο να αγαπήσετε τον εαυτό σας τώρα. Μόνο τότε μπορείτε να έχετε ένα υπέροχο μέλλον.

Ένα από τα πολυτιμότερα μαθήματα της ζωής μου είναι πως όταν εργάζεστε για τη συγχώρεση, δεν είναι απαραίτητο να προσεγγίσετε τα άτομα που θέλετε να συγχωρήσετε. Μερικές φορές μπορεί να θελήσετε να το κάνετε, αλλά δεν είστε υποχρεωμένοι. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου της συγχώρεσης λαμβάνει χώρα μέσα στην καρδιά σας και μπροστά στον καθρέφτη σας.

Θυμηθείτε, η συγχώρεση δεν είναι για τους άλλους. Είναι κυρίως για εσάς.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise Hay με τίτλο «Αλλαγή με σύμμαχο τον καθρέφτη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε