Πολλοί άνθρωποι έρχονται στη θεραπεία με παράπονα όπως:
“Δεν καταλαβαίνω γιατί ο σύντροφός μου δυσκολεύεται τόσο πολύ να ανοιχτεί και να είναι ευάλωτος μαζί μου”.
“Τι μπορώ να κάνω για να κάνω τον σύντροφό μου να με εμπιστευτεί περισσότερο;”
Advertisment
“Η σύντροφός μου νιώθει ότι σπάνια αναγνωρίζω τις ανάγκες της, παρόλο που νιώθω ότι είμαι αρκετά προσεκτική στη σχέση”.
Δηλώσεις όπως αυτές μπορεί να υποδηλώνουν ότι η σύντροφός σας αισθάνεται ανασφάλεια στη σχέση σας. Η συναισθηματική ασφάλεια και η ασφάλεια αποτελούν το θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης- συμβάλλουν σε μεγαλύτερη οικειότητα, ισχυρότερη συναισθηματική ευημερία, ακόμη και καλύτερη σωματική υγεία.
Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Psychological and Personality Science διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους τους εκτιμά είναι πιο πιθανό να κοιμούνται καλύτερα. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychology and Aging αποκάλυψε ότι μια ανθυγιεινή σχέση μπορεί να σας κόψει χρόνια από τη ζωή σας, αυξάνοντας τον ρυθμό με τον οποίο γερνάτε.
Advertisment
Μερικές φορές, η ανασφάλεια του συντρόφου σας μπορεί να οφείλεται σε μη επεξεργασμένο τραύμα. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στις δικές σας πράξεις – πράξεις που μπορεί να μην έχετε καν συνείδηση.
Ακόμη και αν η ανασφάλεια του συντρόφου σας δεν οφείλεται σε εσάς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τον σύντροφό σας να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στη σχέση σας. Ακολουθούν τρία από αυτά.
1. Καθυστερήστε την κρίση σας
Καθώς το στάδιο του μήνα του μέλιτος φεύγει, η αγάπη που έχετε ο ένας για τον άλλον μπορεί να δοκιμαστεί με τρόπους που δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν. Καθώς εσείς και η σχέση σας μεγαλώνετε, η αυξημένη άνεση και η ευπάθεια μπορεί να κάνουν τα ελαττώματα του συντρόφου σας να σας φαίνονται πιο εμφανή από ποτέ. Μπορεί ακόμη και να ανακαλύψετε άγνωστα μέχρι πρότινος και ενδεχομένως δυσάρεστα κομμάτια της προσωπικότητάς του.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν χρειάζεται να διορθώνετε ή να διορθώνετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχει ο σύντροφός σας. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να “κρατήσετε χώρο”. Αν ο σύντροφός σας περνάει μια στιγμή ακραίου άγχους ή θυμού (που μπορεί να αφορά περισσότερο εκείνον παρά εσάς), προσπαθήστε με κάθε τρόπο να του δώσετε να καταλάβει ότι το αντιμετωπίζετε μαζί.
Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση, αντικαταστήστε τα απορριπτικά σχόλια του τύπου “Έπρεπε να ήξερες πώς να χειριστείς καλύτερα την κατάσταση” με σχόλια του τύπου “Βλέπω ότι προσπάθησες να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορούσες. Η πλοήγηση στις προκλήσεις μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε”.
Η απλή επικύρωση και αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εμπέδωση ενός αισθήματος ασφάλειας στο σύντροφό σας. Η αποδοχή είναι ένα από τα κλειδιά για μια ευτυχισμένη σχέση.
2. Εξασφαλίστε υπευθυνότητα
Μπορεί να είναι εξαντλητικό να βρίσκεστε γύρω από κάποιον που έχει συνηθίσει να προσποιείται ότι όλα είναι εντάξει μέχρι να μην μπορεί να τα συγκρατήσει άλλο. Η επαναλαμβανόμενη ασυνεπής συμπεριφορά είναι στην πραγματικότητα μια μορφή σαμποτάζ της σχέσης.
Για να σώσετε τη σχέση σας από τη διάλυση, αρχίστε να ασκείτε τη λογοδοσία. Προσπαθήστε να είστε αξιόπιστοι και φερέγγυοι, όντας συνεπείς με τα λόγια και τις πράξεις σας. Μην λέτε πράγματα που δεν εννοείτε πραγματικά. Για να κάνετε τον σύντροφό σας να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, πρέπει να ενεργείτε με ακεραιότητα.
Για παράδειγμα, αν έχει την τάση να υπεραντισταθμίζει μετά από έναν καυγά, φοβούμενος τι μπορεί να σκεφτείτε γι’ αυτόν, πρέπει να του δώσετε να καταλάβει ότι οι διαφωνίες είναι εντάξει και ότι το να τις έχετε δεν σημαίνει ότι ξαφνικά δεν σας αρέσει πια ο σύντροφός σας.
Επιπλέον, δείξτε ενδιαφέρον για τη ζωή του συντρόφου σας και να είστε διαθέσιμοι γι’ αυτόν. Μικρά πράγματα όπως οι γρήγορες και τακτικές βραδιές ραντεβού και οι συζητήσεις πριν πέσετε για ύπνο μπορούν να έχουν νόημα.
Μερικές φορές, το να βγαίνετε από το δρόμο σας αποδεικνύει επίσης ότι καταβάλλετε προσπάθεια και ότι είστε αφοσιωμένοι στη σχέση. Αυτά τα μικρά βήματα αθροίζονται για να οικοδομήσουν μακροχρόνια εμπιστοσύνη μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας.
3. Κάντε συζητήσεις γύρω από τη συναισθηματική ασφάλεια
Για κάθε διαφωνία και διαφωνία που έχετε, υπάρχει μια παράλληλη ευκαιρία να κάνετε μια συμφιλιωτική συζήτηση γύρω από τη δημιουργία συναισθηματικής ασφάλειας. Οι σχέσεις συχνά δυναμώνουν μέσα από τη διαδικασία της ρήξης και της επιδιόρθωσης. Αν προσπαθούμε να παρακάμψουμε τους καβγάδες, μπορεί επίσης να χάσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον σύντροφό μας σε βαθύτερο επίπεδο.
Χρησιμοποιήστε τον χρόνο αμέσως μετά από έναν καυγά για να ενημερώσετε τον σύντροφό σας για το πώς ακριβώς σας έκανε να νιώσετε. Μιλήστε για τους τομείς στους οποίους μπορείτε και οι δύο να εργαστείτε αντί να προσπαθείτε να επιρρίψετε ευθύνες. Ζητήστε συγγνώμη όταν είναι σκόπιμο, ή τουλάχιστον πείτε ότι αισθάνεστε άσχημα που πληγώσατε τα συναισθήματά του.
Να είστε περίεργοι και να ελέγχετε μαζί τους τι μπορείτε να κάνετε την επόμενη φορά που θα νιώσουν αγχωμένοι, ανήσυχοι ή λυπημένοι. Η γνήσια ασφάλεια προέρχεται επίσης από το να σας ακούνε και να σας καταλαβαίνουν. Μπορεί να υπενθυμίσει στον σύντροφό σας ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες, εξακολουθείτε να θέλετε να τα καταφέρετε μαζί του.
Συμπέρασμα
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships εξηγεί ότι είναι απολύτως φυσιολογικό αν τα συναισθήματα των συντρόφων ο ένας για τον άλλον αλλάζουν κάθε τόσο. Αυτό όμως μπορεί να είναι μια δύσκολη εμπειρία για κάποιον που είναι ανασφαλής. Στο τέλος της ημέρας, αν η σχέση σας είναι μια ασφαλής, χωρίς κρίσεις ζώνη, και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες δυσκολίες και να βγουν πιο δυνατοί.
Mark Travers Ph.D.