Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Όταν η ξεκούραση δεν είναι ποτέ αρκετή

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Όταν η ξεκούραση δεν είναι ποτέ αρκετή

Η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, επίσης γνωστή ως μυαλγική εγκεφαλίτιδα, είναι μια σοβαρή και σύνθετη μακροχρόνια ασθένεια με κύριο σύμπτωμα την έντονη κόπωση.2 Η ασθένεια αυτή, που συντομογραφείται ως ME, μπορεί να επηρεάσει τις νευρολογικές, αυτοάνοσες και μεταβολικές λειτουργίες του σώματος. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα ύπνου, χρόνιο πόνο και πολλά άλλα. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τα συμπτώματα της ME, πώς να γνωρίζετε αν μπορεί να την έχετε και τις διάφορες διαθέσιμες θεραπείες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης;

Το κύριο και πιο γνωστό σύμπτωμα της μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας είναι το αίσθημα κόπωσης, ανεξάρτητα από το πόσο ξεκουράζεστε για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Η σωματική δραστηριότητα ή η άσκηση συνήθως επιδεινώνουν το αίσθημα κόπωσης. Το σύμπτωμα της κόπωσης αναλύεται σε διάφορα διαγνωστικά κριτήρια, τα οποία θα συζητήσουμε στη συνέχεια. Οι ασθενείς με ME μπορεί να είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι για εβδομάδες ή και περισσότερο.

Advertisment

Εκτός από το αίσθημα ατελείωτης κόπωσης μακροπρόθεσμα, η ME μπορεί να έχει πολλά πρόσθετα συμπτώματα- οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν όλα, μερικά ή κανένα από αυτά, και η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα μπορεί να αισθάνεται σαν οποιοδήποτε από αυτά, εκτός από την κόπωση.

Αυτά είναι τα πρόσθετα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος με τη ΜΕ.

  • Χρόνιος πόνος
  • Εγκεφαλική ομίχλη
  • Προβλήματα μνήμης
  • Πονοκέφαλοι
  • Πονόλαιμος
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Πεπτικά προβλήματα
  • Δύσπνοια
  • Αλλεργίες
  • Ανατριχίλα
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Χημικές ευαισθησίες
  • Ευαίσθητοι λεμφαδένες3

Η έλλειψη κατανόησης και έρευνας

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής, το 90% των ασθενών με ΜΕ δεν έχουν διαγνωστεί. Υπολογίζουν ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από 836.000 έως 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Η ΜΕ δεν διδάσκεται στις περισσότερες ιατρικές σχολές και είναι σύνηθες οι ασθενείς να μην γίνονται πιστευτοί για τα συμπτώματά τους.1

Advertisment

Η έλλειψη πίστης των ασθενών για τη ΜΕ ισχύει εδώ και δεκαετίες: Υπήρξε ένα τόξο πλοκής σε δύο επεισόδια του 1989 της τηλεοπτικής σειράς “Golden Girls” και γράφτηκε με βάση την πραγματική εμπειρία ενός από τους σεναριογράφους της σειράς. Στα επεισόδια, ο χαρακτήρας Dorothy επισκέπτεται πολυάριθμους γιατρούς που της λένε ότι η πάθησή της είναι ψυχοσωματική, πριν δει έναν που είναι σε θέση να την διαγνώσει σωστά.4 Αυτό συνέβη μόλις ένα χρόνο αφότου η ασθένεια, γνωστή τότε ως CFS, γράφτηκε για πρώτη φορά ιατρικά.5

Ακόμη και όταν διαγνωστεί σωστά, η έλλειψη κατανόησης και έρευνας γύρω από τη ΜΕ έχει οδηγήσει σε πολλές καταγγελίες ασθενών για κακή ιατρική περίθαλψη. Οι ασθενείς έχουν βιώσει εχθρότητα από τους ιατρούς και έχουν λάβει θεραπείες που επιδείνωσαν την κατάστασή τους. Επειδή δεν υπάρχει γνωστή αιτία της ΜΕ και μπορεί να μην υπάρχουν διαθέσιμες εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση, δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στα πολλά χρόνια από τότε που η ασθένεια συζητήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

Επειδή δεν υπάρχει γνωστή αιτία και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εργαστηριακές εργασίες που μπορούν να εκτελέσουν οι επαγγελματίες για τη διάγνωσή της, το να γνωρίζετε ότι έχετε μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Η μεγαλύτερη κόκκινη σημαία είναι εάν είστε κουρασμένοι για τουλάχιστον έξι μήνες με τρόπο που δεν μπορεί να ανακουφιστεί με την ανάπαυση και η δραστηριότητα μόνο επιδεινώνεται.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε σωστή διάγνωση. Αν και είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής ηλικίας.

Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για τη διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης;

Για να διαγνωστούν με ME, οι ασθενείς πρέπει να πληρούν τρία βασικά κριτήρια, τα οποία επικεντρώνονται όλα γύρω από την κόπωση. Κάθε ένα από τα παρακάτω πρέπει να πληρούται:

  • Σοβαρή μείωση της ικανότητας συμμετοχής σε δραστηριότητες για τουλάχιστον έξι μήνες λόγω νέας, βαθιάς κόπωσης που δεν διορθώνεται από την ανάπαυση
  • Κακουχία μετά την άσκηση, κατά την οποία αισθάνεστε χειρότερα μετά από δραστηριότητες που εκτελούσατε πριν χωρίς πρόβλημα
  • Ύπνος που δεν σας οδηγεί στο να αισθάνεστε αναζωογονημένοι και ικανοί να εκτελείτε δραστηριότητες όπως πριν

Εκτός από αυτά τα κριτήρια, οι ασθενείς πρέπει επίσης να πληρούν ένα από τα εξής δύο:

  • Γνωστικά προβλήματα, όπως προβλήματα μνήμης, εγκεφαλική ομίχλη ή προβλήματα προσοχής
  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων όταν είναι όρθιοι6

Εάν πιστεύετε ότι έχετε ΜΕ, είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε έναν γιατρό που να κατανοεί την ασθένεια. Η τήρηση ενός ημερολογίου δραστηριοτήτων που να αναφέρει λεπτομερώς τη διάρκεια της κόπωσης και άλλων συμπτωμάτων, το οποίο μπορείτε να παρουσιάσετε σε έναν γιατρό, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη7.

Θεραπεία και αντιμετώπιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης

Η ΜΕ δεν φαίνεται στις εξετάσεις αίματος, αλλά ο γιατρός σας θα πρέπει να κάνει εξετάσεις αίματος για να διαπιστώσει αν έχετε άλλες ασθένειες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ΜΕ συχνά συνοδεύει άλλες ασθένειες και μπορεί να επιλυθεί με την κατάλληλη θεραπεία αυτών. Μπορείτε να επισκεφθείτε οποιονδήποτε τύπο γιατρού για τις αρχικές αιματολογικές εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κατανοεί τη ΜΕ. Από εκεί και πέρα, μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν ειδικό ύπνου, έναν ρευματολόγο, έναν νευρολόγο ή σε άλλον τύπο γιατρού που ειδικεύεται σε μια ασθένεια που βρέθηκε στις αιματολογικές σας εξετάσεις.

Η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της ME, αλλά δεν αποτελεί θεραπεία για αυτήν. Η κατανάλωση απλών, υγιεινών τροφών και η αποφυγή τροφών όπως τα εξευγενισμένα σάκχαρα, τα τεχνητά συστατικά, το αλκοόλ, η καφεΐνη και το MSG μπορεί να βοηθήσει.8

Επειδή η ΜΕ μπορεί να προκληθεί από άλλες ασθένειες, η λήψη μιας ολοκληρωμένης διάγνωσης είναι επιτακτική ανάγκη για να γίνετε και πάλι καλά. Η ΜΕ μπορεί δυνητικά να προκληθεί από οτιδήποτε, από μούχλα μέχρι ιούς και γενετική.8

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα, ολιστικές θεραπείες, πειραματικές θεραπείες ή δίαιτα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπευτικές επιλογές.9

Φαρμακευτικά προϊόντα

Δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν άμεσα τη ΜΕ, αλλά τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

OTC: Τα προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα παυσίπονα, μπορούν να ανακουφίσουν τη σωματική δυσφορία.

Συνταγογραφούμενα παυσίπονα: Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα σε οξείες περιπτώσεις έξαρσης.

Αντικαταθλιπτικά: Τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που βιώνουν τις συναισθηματικές επιπτώσεις της ΜΕ και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον ύπνο και τον πόνο.

Ολιστικές θεραπείες

Για όσους αναζητούν μια πιο φυσική προσέγγιση, είναι επίσης διαθέσιμες ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες.

Διαχείριση του άγχους: Η λήψη μέτρων για τη διαχείριση του στρες μπορεί να ανακουφίσει ορισμένες από τις σωματικές επιπτώσεις της ΜΕ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βαθιές αναπνοές ή διαλογισμό.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η αλλαγή του αριθμού των δραστηριοτήτων που επιχειρείτε σε καθημερινή βάση μπορεί να σας κάνει να έχετε περισσότερη ενέργεια για τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε. Μια ολιστική προσέγγιση της ζωής, με ταυτόχρονη προσοχή στα ενεργειακά σας αποθέματα, μπορεί να καταστήσει δυνατή αυτή την αλλαγή.

Άσκηση: Παρά τον πόνο που συνεπάγεται η ΜΕ, οποιαδήποτε ποσότητα κίνησης μπορεί να κάνει ένα άτομο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από κάποια επώδυνα συμπτώματα. Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε μόνο ελαφριά, ήπια άσκηση, όπως διατάσεις.

Συμπληρώματα: Συμπληρώματα διατροφής όπως η βιταμίνη Β12, το φολικό οξύ, το NADH + συνένζυμο Q10 και η D-ριβόζη μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΜΕ.10

Πηγές:

  1. CDC. What is me/cfs? | myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (Me/cfs).
  2. Murga Gandasegui I, Aranburu Laka L, Gargiulo PÁ, Gómez-Esteban JC, Lafuente Sánchez JV. Myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome: a neurological entity? Medicina. 2021;57(10):1030.
  3. CDC. Symptoms of me/cfs | myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (Me/cfs).
  4. McCain H. Chronic fatigue and the golden girls – living with disability and chronic pain
  5. News-Medical.net. Chronic fatigue syndrome history.
  6. CDC. Iom 2015 diagnostic criteria | diagnosis | healthcare providers | myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (Me/cfs).
  7. CDC. Diagnosis of me/cfs | myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (Me/cfs).
  8. American Myalgic Encephalomyelitis and Chronic Fatigue Syndrome Society. What Causes ME/CFS?
  9. American Myalgic Encephalomyelitis and Chronic Fatigue Syndrome Society. Treatment overview.
  10. Chronic fatigue syndrome (Cfs): Suggestions for a nutritional treatment in the therapeutic approach. Biomedicine & Pharmacotherapy. 2019;109:1000-1007.
  11. American Myalgic Encephalomyelitis and Chronic Fatigue Syndrome Society. Experimental treatments.
  12. American Myalgic Encephalomyelitis and Chronic Fatigue Syndrome Society. Diet.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση