4 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε την υπερβολική σκέψη

Μάθετε πώς να χτίζετε ανθεκτικότητα απέναντι στην υπερβολική σκέψη.

4 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε την υπερβολική σκέψη

Αν είστε σαν πολλούς σκληρά εργαζόμενους επαγγελματίες, πιθανόν να σας αρέσει να αναπτύσσετε τον εαυτό σας και τους άλλους. Πιθανώς είστε κάποιος που λατρεύει επίσης να καταδύεται σε νέες ιδέες και ενεργοποιείται από την κατανάλωση πληροφοριών.

Αυτή η ικανότητα να προσλαμβάνεις και να επεξεργάζεσαι τον κόσμο πιο βαθιά είναι ιδιαίτερα ισχυρή στον τύπο των επαγγελματιών που χαρακτηρίζονται ως αυτό που ονομάζω Ευαίσθητοι Αγωνιζόμενοι – υψηλών επιδόσεων που σκέφτονται και αισθάνονται τα πάντα πιο βαθιά. Αυτή η περιγραφή περιλαμβάνει περίπου το 15 έως 20 τοις εκατό του πληθυσμού που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα ευαίσθητο, που σημαίνει ότι έχουν μια γενετική διαφορά χαρακτηριστικών που οδηγεί σε ένα λεπτότατα συντονισμένο νευρικό σύστημα.

Advertisment

Ευαίσθητοι αγωνιστές και υπερβολική σκέψη

Ως ευαίσθητος αγωνιστής, έχετε πολλά δυνατά σημεία. Οι ευαίσθητοι αγωνιστές τείνουν να είναι οξυδερκείς, παρατηρητικοί, ενσυναισθητικοί και ευσυνείδητοι. Η ευαισθησία σας, σε συνδυασμό με την επιθυμία σας να πετύχετε, είναι αυτό που σας κάνει ένα δυναμικό στέλεχος.

Από την άλλη πλευρά, λόγω του βάθους της επεξεργασίας τους, οι ευαίσθητοι αγωνιστές συχνά δυσκολεύονται να σταματήσουν την υπερβολική σκέψη ή την τάση να σκέφτονται πάρα πολύ ή πολύ καιρό για ένα θέμα. Ενώ οι ευαίσθητοι αγωνιστές συχνά χειροκροτούνται για τον τρόπο με τον οποίο εξερευνούν τις γωνίες και τις αποχρώσεις, μερικές φορές μπορεί να παραλύουν από την αμφιβολία και την αναποφασιστικότητα.

Ακολουθούν διάφορες στρατηγικές οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν:

Advertisment

1. Ονομάστε και επαναπροσδιορίστε

Το να ονομάζετε τα μοτίβα της υπερβολικής σκέψης σας και στη συνέχεια να τα αναπλαισιώνετε βοηθά στη βελτίωση της προοπτικής σας, ώστε να μπορείτε να βλέπετε νέες δυνατότητες και να βρίσκετε λύσεις αντί να πέφτετε σε νοητικά αδιέξοδα.

Ακολουθούν μερικά συνηθισμένα παραδείγματα:

Σκέψη “όλα ή τίποτα

Ακούγεται σαν: “Αν δεν τα καταφέρω σωστά, είμαι μια πλήρης αποτυχία”.

Πώς να το αναδιαμορφώσετε: Αναζητήστε τις αποχρώσεις στις καταστάσεις. Όταν το μυαλό σας παρουσιάζει μόνο δύο διακλαδώσεις του δρόμου, επιβραδύνετε και αναρωτηθείτε μήπως σας διαφεύγουν κάποιες επιλογές.

Υπερβολική γενίκευση

Ακούγεται σαν: “Πάντα τα κάνω θάλασσα”.

Πώς να το αναδιαμορφώσετε: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ακραίες λέξεις όπως “πάντα”, “ποτέ”, “όλα” και “κάθε”. Αντιμετωπίστε τα γεγονότα μεμονωμένα- επειδή κάτι συνέβη μια φορά, δεν σημαίνει ότι θα ξανασυμβεί.

Φιλτράρισμα

Ακούγεται σαν: “Είμαι συντετριμμένος από το ελάττωμα που επισήμανε το αφεντικό μου, παρόλο που τα υπόλοιπα σχόλιά της ήταν καλά”.

Πώς να το αναδιαμορφώσετε: Κάντε μια γρήγορη ανάλυση κόστους-οφέλους και ρωτήστε τον εαυτό σας: “Πώς θα με βοηθήσει να συνεχίσω να εστιάζω στο κακό και πώς θα με βλάψει;”. Αν τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων, θα σας είναι πιο εύκολο να το αφήσετε και να προχωρήσετε.

2. Διακόψτε το μοτίβο

Κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να χάνεται σε μη βοηθητικές σκέψεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική διακοπής του μοτίβου για να διευκολύνετε τον εαυτό σας να βγει από ένα σπιράλ υπερβολικής σκέψης. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Πείτε σιωπηλά “Στοπ” ή φανταστείτε μια κόκκινη πινακίδα στοπ στο μάτι του μυαλού σας.
  • Οραματιστείτε τις ανησυχίες ή τους φόβους σας να αιωρούνται μακριά σε ένα μπαλόνι ή να παρασύρονται από ένα ρυάκι.
  • Κρατήστε ένα λαστιχάκι ή μια γραβάτα μαλλιών γύρω από τον καρπό σας και κουνήστε το κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται υπερβολικά.

Αυτές οι τεχνικές σας βοηθούν να επαναφέρετε το μυαλό σας στην παρούσα στιγμή, ώστε να μπορείτε να συγκεντρωθείτε στην εργασία που έχετε αναλάβει.

3. Αλλάξτε την αφήγηση του “τι θα γινόταν αν”

Αντί να φαντάζεστε πιθανές κριτικές για τη δουλειά σας, κάντε στον εαυτό σας πιο εποικοδομητικές ερωτήσεις όπως:

  • Τι θα γινόταν αν η ανώτερη ηγετική ομάδα αγαπούσε τη δουλειά μου;
  • Τι γίνεται αν η ιδέα μου είναι η επανάσταση που χρειάζεται το έργο για να προχωρήσει επιτέλους;
  • Τι γίνεται αν αυτή η πρόταση φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε ως ομάδα;

4. Χρησιμοποιήστε τις βασικές σας αξίες ως φίλτρο για τη δράση

Σκεφτείτε τις βασικές αξίες ως το “γιατί” σας. Είναι αρχές που καθοδηγούν και ενημερώνουν τις ενέργειές σας, βοηθώντας σας να εμφανιστείτε ως ο πλήρης εαυτός σας. Οι βασικές αξίες λειτουργούν επίσης ως φίλτρα για τη μείωση της υπερβολικής σκέψης. Οι αξίες σας σας δίνουν μια νοητική συντόμευση, βοηθώντας να διαλύσετε την εσωτερική ένταση που οδηγεί σε νοητικούς βρόχους.

Αφιερώστε λίγο χρόνο σήμερα για να σκεφτείτε τις δικές σας βασικές αξίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον κατάλογο κοινών βασικών αξιών ως σημείο εκκίνησης.

Στο τέλος της ημέρας, να θυμάστε ότι το βάθος της αντίληψης και η στοχαστικότητά σας είναι δώρα. Σταματήστε να σκέφτεστε υπερβολικά και θα είστε σε θέση να αποκομίσετε το καλύτερο από αυτό που έχετε να προσφέρετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση