Τάι Τσι: Η πολεμική τέχνη που γυμνάζει το σώμα και το μυαλό των ηλικιωμένων

Το tai chi chuan γυμνάζει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό, καθώς συνδυάζει αργές σωματικές κινήσεις και διαλογισμό.

Τάι Τσι: Η πολεμική τέχνη που γυμνάζει το σώμα και το μυαλό των ηλικιωμένων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής Fujian, διαπίστωσαν ότι το tai chi chuan, μια ήπια -σε σύγκριση με άλλες πολεμικές τέχνες- κινεζική πολεμική τέχνη, είναι πιο αποτελεσματική από το περπάτημα στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους με διαβήτη τύπου 2 και ήπια γνωστική εξασθένηση.

Το tai chi chuan γυμνάζει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό, καθώς συνδυάζει αργές σωματικές κινήσεις και διαλογισμό.

Advertisment

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα πρόγραμμα 24 απλοποιημένων ασκήσεων tai chi chuan συνδέεται με βελτιωμένη κλινική εικόνα των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και ήπια γνωστική εξασθένηση.

Oι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε 3 ομάδες: Μια ομάδα ελέγχου, που δεν έκανε κάποια σωματική δραστηριότητα, μια ομάδα που υιοθέτησε το περπάτημα ως καθημερινή άσκηση και μία ομάδα που έκανε ασκήσεις tai chi chuan για 36 εβδομάδες. Όλες οι ομάδες παρακολούθησαν και ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και τα οφέλη της σωστής διατροφής και της άσκησης, με στόχο τη βελτίωση των δεικτών υγείας.

Οι συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα, πλην της ομάδας ελέγχου, ακολουθούσαν το πρόγραμμα άσκησης που τους είχε ανατεθεί για μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας.

Advertisment

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις αλλαγές που αφορούσαν στους βιοδείκτες των συμμετεχόντων στις 24 και στις 36 εβδομάδες, μετρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άλλους δείκτες μεταβολικής υγείας, συνυπολογίζοντας τις βαθμολογίες κλίμακας 0–30 του Montreal Cognitive Assessment (MoCA) για τον προσδιορισμό της γνωστικής λειτουργίας.

Διαπίστωσαν ότι μετά το πέρας των 36 εβδομάδων, όσοι έκαναν ασκήσεις tai chi chuan εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση στους δείκτες από την ομάδα βάδισης και την ομάδα ελέγχου. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν μέση βελτίωση 3,29 μονάδων στη βαθμολογία MoCA, συγκριτικά με την ομάδα βάδισης (2,32 μονάδες).

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το tai chi chuan αποτελεί μια μέθοδο που μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2, αλλά και της ήπιας γνωστικής εξασθένησης, η οποία οδηγεί σε άνοια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Με πληροφορίες από www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών
Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Ο ρόλος του φύλου στη διάγνωση του αυτισμού: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση