6 μύθοι και αλήθειες για τη Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους και να εμφανιστεί με διαφορετικές μορφές.

6 μύθοι και αλήθειες για τη Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους και να εμφανιστεί με διαφορετικές μορφές. Ένας τύπος δυσκοιλιότητας είναι όταν τα κόπρανα κινούνται πολύ αργά μέσα από το παχύ έντερο. Ένας άλλος τύπος περιλαμβάνει κόπρανα που είναι ξηρά. Σχεδόν όλοι έχουν βιώσει κάποια στιγμή δυσκοιλιότητα. Για μερικούς ανθρώπους, η δυσκοιλιότητα είναι χρόνια.

Υπολογίζεται ότι το 20 τοις εκατό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζουν με χρόνια δυσκοιλιότητα. Μαζί με τη δυσκολία στο κόπρανα, μπορεί να έχετε φούσκωμα, κράμπες και κοιλιακό άλγος. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας. Υπάρχουν πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, ξεκινώντας συνήθως με καθαρτικά. Η φυσιοθεραπεία ή η αποκατάσταση του πυελικού εδάφους ή η εκπαίδευση του εντέρου είναι χρήσιμη για πολλούς ανθρώπους. Εάν ζείτε με χρόνια δυσκοιλιότητα, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Advertisment

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη δυσκοιλιότητα εκεί έξω. Εδώ, θα διαχωρίσουμε τους μύθους από τα γεγονότα, ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάστασή σας.

Μύθος #1: Η δυσκοιλιότητα είναι μια μεμονωμένη κατάσταση.

Αλήθεια: Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες της δυσκοιλιότητας και διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή της. Ορισμένες καταστάσεις υγείας και κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Άλλες φορές, απλά δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει η δυσκοιλιότητα.

Advertisment

Μύθος #2: Όλοι πρέπει να κάνουν μία κένωση του εντέρου την ημέρα.

Γεγονός: Ο καθένας είναι διαφορετικός. Μεταξύ τριών κενώσεων καθημερινά και τριών κενώσεων την εβδομάδα, θεωρείται υγιές.

Μύθος #3: Η δυσκοιλιότητα διαγιγνώσκεται μόνο με βάση τη συχνότητα των κενώσεων.

Γεγονός: Λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα είναι μόνο μια κατευθυντήρια γραμμή για τη διάγνωση. Επίσης μπορείτε να πάσχετε από δυσκοιλιότητα εάν τα κόπρανα σας είναι σκληρά και ξηρά και είναι δύσκολο να αποβληθούν.

Μύθος #4: Θα πρέπει απλώς να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες για να βοηθήσετε τη δυσκοιλιότητα σας.

Αλήθεια: Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών ή η αλλαγή του τύπου των φυτικών ινών που τρώνε είναι χρήσιμη. Για άλλους, δεν βοηθά ή μπορεί ακόμη και να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών, η καλή ενυδάτωση και η περισσότερη κίνηση μπορεί να βοηθήσουν.

Μύθος #5: Τα καθαρτικά πάντα δημιουργούν εξάρτηση.

Αλήθεια: Πολλά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας χωρίς τον κίνδυνο εξάρτησης. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για να συζητήσετε τις καλύτερες επιλογές σας.

Μύθος #6: Η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται μόνο με φυτικές ίνες, υγρά και φάρμακα.

Γεγονός: Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά δεν είναι οι μόνες λύσεις. Η φυσιοθεραπεία πυελικού εδάφους ή η εκπαίδευση του εντέρου μπορεί να βοηθήσει.

Επίλογος

Η δυσκοιλιότητα είναι μια συχνή πάθηση, που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

-Οι κύριες αιτίες της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν έλλειψη φυτικών ίνων στη διατροφή, έλλειψη ενυδάτωσης, έλλειψη άσκησης, στρες και ορισμένες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υποθυρεοειδισμός.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεταβολές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της κατανάλωσης ινών, η πρόσληψη αρκετού νερού, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και η μείωση του στρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτηθεί η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται μετά από συμβουλή γιατρού.

Η δυσκοιλιότητα συνήθως είναι μια προσωρινή κατάσταση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει χρόνια και να απαιτεί ειδική προσοχή.

Είναι σημαντικό να μην αγνοούμε όταν η δυσκοιλιότητα παρουσιάζετε συχνά, καθώς αυτά μπορούν να υποδηλώνουν ύπαρξη υποκείμενης ασθένειας ή παρενέργειες από άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Δυσκοιλιότητα δείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση