6 σημάδια ότι μπορεί να πετυχαίνετε πράγματα στη ζωή σας αλλά να συνεχίζετε να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση

Μπορεί να είναι εκπληκτικά δύσκολο να αναγνωρίσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση στον εαυτό σας.

6 σημάδια ότι μπορεί να πετυχαίνετε πράγματα στη ζωή σας αλλά να συνεχίζετε να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση

Πολλοί άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση αδυνατούν να αναγνωρίσουν ότι διεξάγουν μια εσωτερική μάχη. Όσον αφορά την κατανόηση του εαυτού σας, να κάτι που όλοι πρέπει να γνωρίζουν. Η αυτοαντίληψή σας περιέχει δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι η άποψή σας για τις ικανότητές σας. Βλέπετε τον εαυτό σας να είναι καλός σε μια ποικιλία δεξιοτήτων;

Το δεύτερο στοιχείο είναι η εγγενής αυτοεκτίμησή σας. Αισθάνεστε το ίδιο αξιόλογοι με τους άλλους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις ικανότητές σας; Αισθάνεστε ότι έχετε εγγενή αυτοεκτίμηση ως άνθρωπος; Οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις μερικές φορές αναγνωρίζουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, αλλά δεν αισθάνονται μια αίσθηση εγγενούς αυτοεκτίμησης που να είναι ανεξάρτητη από αυτές. Θεωρούν ότι η αξία τους εξαρτάται από τα επιτεύγματά τους.

Advertisment

Ανακαλύψτε τα λεπτά, ύπουλα σημάδια της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Είστε ένας άνθρωπος με υψηλές επιδόσεις, αλλά…

1. Δεν βλέπετε τον εαυτό σας ως άξιο υποστήριξης

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να μπορείτε να τα καταφέρετε όλα μόνοι σας. Για παράδειγμα, έχεις άγχος για ένα ιατρικό ραντεβού, αλλά πιστεύεις ότι πρέπει να είσαι σε θέση να πας μόνη σου, ακόμα κι αν θα ήθελες να ζητήσεις από έναν φίλο να έρθει μαζί σου. Ή, νομίζετε ότι θα έπρεπε να είστε μια σούπερ γυναίκα ή ένας σούπερ άντρας και να μη χρειάζεστε βοήθεια για τη συντήρηση του σπιτιού ή του κήπου σας, παρόλο που εργάζεστε με πλήρες ωράριο. Ή, μπορεί να σκέφτεστε: “Θα έπρεπε να μπορώ να πετύχω στην καριέρα μου χωρίς μέντορες”.

2. Πιστεύετε ότι είναι λογικό για τους άλλους ανθρώπους να κάνουν λάθη στο δρόμο προς την επιτυχία, αλλά όχι για εσάς

Περιμένετε από τον εαυτό σας να είναι καλός σε όλα χωρίς εξάσκηση ή εμπειρία. Το πιστεύετε αυτό ακόμη και σε τομείς που δεν είναι κεντρικοί για τη βασική σας εξειδίκευση. Για παράδειγμα, νομίζετε ότι πρέπει να είστε καλός στη ζωγραφική, ακόμη και αν δεν έχετε ιστορία ή ενδιαφέρον για τις τέχνες ή τις χειροτεχνίες. Στην καριέρα σας, δεν δίνετε στον εαυτό σας χάρη όταν είστε αρχάριος σε κάτι. Περιμένεις να είσαι καλός σε όλα, από την πρώτη στιγμή.

Advertisment

3. Βρίσκεις έναν τρόπο να μετατρέπεις τα λάθη των άλλων ανθρώπων σε δικά σου λάθη

Για παράδειγμα, σας κάνει λάθος διάγνωση ένας γιατρός. Αντί να σκέφτεστε ότι ήταν δικό τους λάθος, σκέφτεστε ότι ήταν δικό σας λάθος που δεν διαλέξατε καλύτερο γιατρό. Ή, αν κάποιος του οποίου η δουλειά είναι να σας βοηθήσει ή να σας διδάξει δεν τα καταφέρνει τόσο καλά, νομίζετε ότι φταίτε εσείς που δεν του το αποσπάσατε αποτελεσματικά.

4. Σας είναι πιο εύκολο να σκέφτεστε τι δεν έχετε πετύχει παρά τι έχετε πετύχει

Στη σημερινή εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το μυαλό μας περιπλανιέται αβίαστα σε αμέτρητες φανταστικές ζωές που θα μπορούσαμε να ζούμε. Είναι εύκολο να φανταστείς ότι τα Σαββατοκύριακα θα μπορούσες να ανακαινίζεις ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που αγόρασες για 10.000 δολάρια, ότι θα μπορούσες να είσαι σε καλό δρόμο για να επισκεφτείς 100 χώρες, ή ότι θα μπορούσες να κάνεις body-building ή να γίνεις ειδικός ξυλουργός στο περιθώριο. Μήπως πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να ασχολείται με τους δρόμους που δεν πήρατε, αντί να εκτιμάτε το μονοπάτι που επιλέξατε και τα επιτεύγματα που πετύχατε; Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να δουλέψουμε μόνο σε έναν ή δύο σημαντικούς στόχους κάθε φορά. Συγκρίνετε τον εαυτό σας κυριολεκτικά με όλους τους άλλους;

5. Νιώθετε αμηχανία σε καταστάσεις που δεν δικαιολογούν αμηχανία

Για παράδειγμα, το παιδί σας είναι άρρωστο ή αντιμετωπίζει μια πρόκληση και νιώθετε αμηχανία γι’ αυτό. Ή, σας συμβαίνει ένα εντελώς τυχαίο γεγονός, όπως το να σας κατουρήσει ένα πουλί, και αυτό σας προκαλεί αμήχανα συναισθήματα αντί να αναγνωρίσετε ότι θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα.

6. Ποτέ δεν έχετε σκεφτεί πραγματικά ότι η αξία σας δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα επιτεύγματά σας

Μερικές φορές οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις συνδέουν τόσο στενά τα επιτεύγματά τους με την αξία τους που δεν έχουν καν σκεφτεί ποτέ ότι η εσωτερική τους αξία δεν είναι απλώς το σύνολο των συνεισφορών τους. Η εταιρική κουλτούρα μπορεί να ενισχύσει αυτή την άποψη με την έννοια των εργαζομένων υψηλότερης και χαμηλότερης αξίας.

Ταυτιστήκατε με αυτό το προφίλ; Ίσως παρατηρήσατε ότι τα θέματα πίσω από πολλά από τα σημεία περιλαμβάνουν την υπερβολική ανεξαρτησία και την υπερβολική ανάληψη αυτο-υπευθυνότητας. Ακόμη και αν δεν ταυτίζεστε με κάθε σημείο, αν αρκετά σας φαίνονται οικεία, μπορεί να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σκεφτείτε πώς η αναγνώριση της αυτοεκτίμησής σας έχει τη δυνατότητα να μειώσει το άγχος, να ανακουφίσει την προβληματική τελειομανία και να μειώσει τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση