Συνάντηση με τον Stephen Jenkinson και προβολή της ταινίας Griefwalker
του Αλέξη Ιωάννου*
Advertisment
«Το τέλος της ζωής θα έπρεπε να είναι αυτό που στην ουσία του είναι: ένα σημαντικό γεγονός, όπως η γέννηση ή ο γάμος». Αυτή η φράση συμπυκνώνει τη θέση του Stephen Jenkinson για τον θάνατο. Ο Καναδός συγγραφέας και πολιτιστικός ακτιβιστής, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι μοντέρνοι άνθρωποι είμαστε «αναλφάβητοι» στο πένθος, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για την προβολή της ταινίας “Griefwalker που έχει γυριστεί για τη ζωή και το έργο του, καθώς και για μια διαδραστική ομιλία.
Η εκδήλωση θα λειτουργήσει ως μια εισαγωγή στη σκέψη και την πρακτική του Jenkinson και υπάρχει μια ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα των θεμάτων του θανάτου και του πένθους για τους ιδιαίτερους καιρούς τους οποίους διανύουμε, αυτούς των διαδοχικών κρίσεων και του συλλογικού πένθους. Θα αγγίξουμε την σημασία του να διερευνήσουμε τη σχέση μας με τον θνητότητα προκειμένου να καλλιεργήσουμε μια ζωή με βάθος, ουσιαστική, με ευδαιμονία, πληρότητα, αίσθηση του ανήκειν και με σκοπό ζωής.
Advertisment
Ο Stephen Jenkinson είναι συγγραφέας, ceremonialist, πολιτισμικός ακτιβιστής, παραμυθάς, και αγρότης μεταξύ άλλων. Για πολλά χρόνια, και αφού μαθήτευσε με έναν παραμυθά ως νεαρός, και απέκτησε ένα μεταπτυχιακό στη θεολογία από το πανεπιστήμιο του Harvard και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό ως κοινωνικός λειτουργός από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο Stephen Jenkinson ηγήθηκε του τμήματος παρηγορητικής φροντίδας σε ένα μεγάλο καναδικό νοσοκομείο και ήταν βοηθός καθηγητής σε μια καναδική ιατρική σχολή. Ο Jenkinson διαθέτει μια σπάνια ευφράδεια και ικανότητα χρήσης του λόγου, και μπορεί μέσα από τον τρόπο ομιλίας του να φανερώνει αφανείς βαθιές πεποιθήσεις και αντιλήψεις οι οποίες κατευθύνουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Ταυτόχρονα, φέρει μια αδιαπραγμάτευτη ανθρωπιά και μια ριζοσπαστική κατανόηση των πολυεπίπεδων και αλληλένδετων δυσκολιών στο να διατηρούμε την ανθρωπιά μας σε δύσκολους καιρούς σαν τους σημερινούς. Για περισσότερες πληροφορίες για τον Stephen Jenkinson δείτε το www.orphanwisdom.com
Η ταινία Griefwalker, πήρε 12 χρόνια να γυριστεί και παρουσιάζει την προέλευση και τις συνέπειες των ιδεών του Jenkinson για το πώς ζούμε και πεθαίνουμε. Ξεκινάει από ένα προσωπικό έναυσμα του σκηνοθέτη, Tim Wilson, ο οποίος μετά από μια σοβαρή κρίση υγείας που τον οδήγησε σε κώμα, επανέρχεται στη ζωή. Προσπαθώντας να νοηματοδοτήσει το τι του συνέβη κινηματογραφεί μέρη από την ζωή και το έργο του φίλου του, Stephen Jenkinson o οποίος προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε ανθρώπους με ανίατες ασθένειες, στα πρόθυρα του θανάτου. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Jenkinson στις συνεδρίες συμβουλευτικής που δίνει, σε αίθουσες διδασκαλίες που μιλάει σε γιατρούς και νοσοκόμες και ενόσω κατασκευάζει και κοπηλατεί ενα ξύλινο κανό συζητώντας με τον σκηνοθέτη. Είναι μια ποιητική και διαλογιστική ταινία, που βρίθει από αλληγορίες για την σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την αίσθηση του μέτρου, τα όρια, την αίσθηση του ανήκειν και το πως το πένθος σχετίζεται με την ικανότητα μας να ζούμε στην παρούσα στιγμή.
Δευτέρα 12 Ιουνίου 7-9.30 μμ
Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ – Κορυτσας 39, 104 47, Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/3oadluI
Η ταινία θα προβληθεί στα Αγλλικά με ελληνικούς υποτίτλους και η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα ειναι στα Αγλλικά με παραλληλη μετάφραση.
* O Αλέξης Ιωάννου (www,rodihealing.com) είναι συνθετικός ψυχοθεραπευτής και θεραπευτής προγονικής ίασης. Εξειδικεύεται στη τραυματοθεραπεία με έμφαση στις πολιτισμικές και διαγενεακές εκφάνσεις του τραύματος. Η δουλειά του επηρεάζεται από σύγχρονες ανιμιστικές και σχεσιακές αρχές, από την στοχαστική/διαλογιστική πρακτική, την σωματοκεντρική θεραπεία τραύματος και τις δημιουργικές και παραστατικές τέχνες. Από το 2021 διατηρεί το δικό του προσωπικό θεραπευτικό χώρο (www.rodihealing.com) και δουλεύει με ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που αναζητούν μια μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας στη ζωή τους. ανθρώπους που βρίσκονται σε περίοδο μεγάλων αλλαγών και μεταβάσεων ζωής και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πένθος και τον θάνατο.