9+1 βιβλία για να επενδύσεις στον εαυτό σου

10 βιβλία που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις και τελικά να φροντίσεις τον εαυτό σου και κατ’ επέκταση τις σχέσεις σου με τους άλλους.

9+1 βιβλία για να επενδύσεις στον εαυτό σου

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ξύπνησες γεμάτος ενέργεια; Πότε ήταν η τελευταία φορά που αποφάσισες να εστιάσεις στο θετικό; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες πιο ανάλαφρος και ξέγνοιαστος;

Η ψυχολογία μας και όλη μας η διάθεση επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες. Είτε στον πιο στενό μας κύκλο, είτε στην κοινωνία ευρύτερα, διάφορες καταστάσεις και γεγονότα μας επηρεάζουν περισσότερο ή λιγότερο. Μας επηρεάζουν, όμως, κι αυτό είναι το βέβαιο.
Όσα θεωρούσες δεδομένα άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν… κι αν κάτι πρέπει να μείνει σταθερό προκειμένου να ανταπεξέλθουμε σε ό,τι έρχεται στο δρόμο μας, αυτό είναι ο πυρήνας μας.

Advertisment

Η σχέση μας με τον εαυτό μας είναι η πιο σημαντική. Για αυτό και προσπαθούμε κάθε φορά να γνωρίσουμε καλύτερα αυτόν τον «τύπο» με τις πιο περίεργες σκέψεις και φοβίες, τα συναισθήματά του, να ανακαλύψουμε όσα δεν γνωρίζαμε για αυτόν, να συμφιλιωθούμε με κάποια κομμάτια του και να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε και μπορούμε. Γιατί μερικές φορές αυτές είναι απαραίτητες και αναπόφευκτες.

Ένα πολύ καλό βήμα για να ξεκινήσουμε, είναι τα βιβλία. Αυτά αποτελούν τα πολύτιμα εργαλεία μας και παρακάτω θα βρεις 10 βιβλία που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις και τελικά να φροντίσεις τον εαυτό σου και κατ’ επέκταση τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Δεν είσαι μόνος

9+1 βιβλία για να επενδύσεις στον εαυτό σου

Advertisment

Με βαθιά γνώση και συμπόνια, το έργο αυτό είναι η πιο σημαντική βοήθεια για άτομα και οικογένειες που αναζητούν καθοδήγηση για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανάρρωση από κάθε πρόβλημα ψυχικής υγείας. Όταν προκύπτει ένα θέμα ψυχικής υγείας, κατακλυζόμαστε από ερωτήματα όπως: Τι σημαίνει όταν διαφορετικοί γιατροί μού δίνουν διαφορετικές διαγνώσεις; Τι γίνεται αν η ασφάλειά μου δεν καλύπτει τη θεραπεία μου; Θα νιώσω ποτέ καλύτερα; Οι οικογένειες και οι φίλοι συχνά αφήνονται στο σκοτάδι σχετικά με το πώς να βοηθήσουν καλύτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αυτό το βιβλίο παρέχει τις απαντήσεις που τόσο έχουμε ανάγκη, καθώς και:

  • Πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση μιας τεράστιας σειράς καταστάσεων ψυχικής υγείας και φροντίδας
  • Τα πάντα για τις διαφορετικές θεραπείες και προσεγγίσεις
  • Συμβουλές από καταξιωμένους κλινικούς ειδικούς και επαγγελματίες

Υπάρχει λύση, υπάρχει βοήθεια. Κανείς δεν είναι μόνος! Διαβάστε ένα απόσπασμα.

Έτσι είμαι φτιαγμένος

9+1 βιβλία για να επενδύσεις στον εαυτό σου

Η συγγραφέας του best seller Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας επιστρέφει με έναν καινοτόμο οδηγό για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, που βοηθά, ανάμεσα σε άλλα, το να διαμορφώσουμε πιο υγιείς και λειτουργικές σχέσεις. Μήπως τελευταία οι συναναστροφές σου με τους άλλους έχουν πολλές εντάσεις; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Κρίνεις τα πράγματα ορθολογικά ή αποφασίζεις αυθόρμητα; Εκτιμάς τις λεπτομέρειες ή βλέπεις τη μεγαλύτερη εικόνα;

Μόλις μπορέσουμε να αξιολογήσουμε σωστά τον εαυτό μας και τους άλλους, βλέπουμε τη δική μας συμπεριφορά και των συνανθρώπων μας υπό ένα εντελώς νέο πρίσμα. Με γνώση και απλότητα, η best seller συγγραφέας μάς παρουσιάζει τους 16 βασικούς τύπους προσωπικότητας με βάση την ανάλυση Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) και τις αλληλεπιδράσεις τους. Ένα απαραίτητο εγχειρίδιο για τον εαυτό μας και τους άλλους, που βοηθά, ανάμεσα σε άλλα, στην επιλογή του σωστού συντρόφου και της κατάλληλης καριέρας και κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Διαβάστε ένα απόσπασμα.

Βάλε τα όριά σου

9+1 βιβλία για να επενδύσεις στον εαυτό σου

Πώς βάζουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας όταν η καθημερινότητα μας πιέζει; Πώς μαθαίνουμε να λέμε τα «όχι» που θα μας κάνουν να νιώσουμε ελεύθεροι;
Στη θεωρία όλοι ξέρουμε πως πρέπει να βάζουμε υγιή όρια, για να πετύχουμε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή, για να αντιμετωπίσουμε τοξικούς ανθρώπους, για να χτίσουμε σωστές σχέσεις με τους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους μας. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «υγιή όρια»;

Η θεραπεύτρια και ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις Nedra Glover Tawwab μας βοηθάει να βρούμε απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα. Με κατανόηση και συμπάθεια, προτείνει απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να βάλουμε υγιή όρια σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Οι τεχνικές που προτείνει, βασισμένες στις πιο πρόσφατες έρευνες και στις πιο δοκιμασμένες πρακτικές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), μας βοηθούν να ορίσουμε και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας καθαρά και χωρίς ενοχές, καθώς και να εντοπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την αλληλεξάρτηση, τα παιχνίδια ισχύος, το άγχος, την κατάθλιψη και πολλά άλλα. Διαβάστε ένα απόσπασμα.

Υπεροχή

9+1 βιβλία για να επενδύσεις στον εαυτό σου

Όλοι μπορούμε να ωθήσουμε τον εαυτό μας και τις δεξιότητές μας στο υψηλότερο δυνατό σημείο, φτάνει να έχουμε πάθος και αγάπη για όσα κάνουμε και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της σοφίας που ήδη υπάρχει. Αυθεντίες από το παρελθόν και το παρόν δίνουν με το παράδειγμά τους σαφείς οδηγίες και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε πράξη τη θεωρία.

Ο συγγραφέας αναλύει τα βήματα προς την υπεροχή μέσα από προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία, όπως οι αδελφοί Ράιτ, ο Αϊνστάιν, ο Γκαίτε κ.ά., και φέρνει τα διδάγματά τους στον 21ο αιώνα, βάζοντάς τα σε πρακτική εφαρμογή. Ο Robert Greene έχει μελετήσει σε βάθος τους νόμους της δύναμης. Τώρα μοιράζεται μαζί μας τη μυστική διαδρομή για να επιτύχουμε την υπεροχή. Διαβάστε ένα απόσπασμα.

Η ανατομία του άγχους

9+1 βιβλία για να επενδύσεις στον εαυτό σου

Βασισμένη στα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και στην κλινική εμπειρία της Dr Vora, η Ανατομία του άγχους προσφέρει μια φρέσκια ματιά που έλειπε από τον χώρο της ψυχικής υγείας, μαζί με εφαρμόσιμες στρατηγικές βελτίωσης της διάθεσης. Μεγάλο μέρος του άγχους ξεκινάει από το σώμα και συχνά είναι αποτέλεσμα φαινομενικά αθώων ανισορροπιών, όπως η απότομη πτώση του σακχάρου ή η έλλειψη ύπνου.

Αυτό το είδος του άγχους είναι αποτρέψιμο με απλές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας, όπως η μείωση της καφεΐνης, η σταθεροποίηση του σακχάρου, η προτεραιοποίηση της ξεκούρασης και η αναθεώρηση της σχέσης μας με την τεχνολογία. Από την άλλη, οι μη σωματικές μορφές άγχους δεν αποτελούν παθολογία, αλλά εκδηλώσεις μιας εσωτερικής δύναμης που μας επαναφέρει στο προσωπικό μονοπάτι μας.

Εδώ το άγχος δεν είναι το πρόβλημα αλλά η προειδοποίηση ότι κάτι άλλο βρίσκεται εκτός ισορροπίας στον οργανισμό, στη ζωή ή στον κόσμο μας. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η Dr Vora παρουσιάζει αυτή την πιο διαισθητική εκδοχή του άγχους, την οποία πρέπει να ακούμε και να της επιτρέπουμε να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί, και μας συνοδεύει σε ένα θεραπευτικό ταξίδι που αναπλαισιώνει τη σχέση μας μαζί του και μας οδηγεί σε μια πιο ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή. Διάβασε ένα απόσπασμα.

Ντροπαλοί και δυνατοί

9+1 βιβλία για να επενδύσεις στον εαυτό σου

Βγες από τη σκιά του εαυτού σου και απέκτησε αυτοπεποίθηση μέσα από πρακτικές συμβουλές.

Η συστολή μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε απομονωμένοι και είναι σαφώς δύσκολο να μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτήν, παρόλο που οι μισοί άνθρωποι στον πλανήτη θεωρούν τον εαυτό τους συνεσταλμένο. Ωστόσο, η συστολή δεν αποτελεί αδυναμία, ούτε και κάποιο ένοχο μυστικό. Ας αποδεχτούμε τη συστολή μας, ας την επεξεργαστούμε και ας την ελέγξουμε. Ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε μια πιο ήπια και πιο συνειδητή ιδέα για τον τρόπο εξασφάλισης της επιτυχίας. Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι διαθέτουν μοναδικά προσόντα και δεξιότητες, οπότε ας τους αγκαλιάσουμε και ας τους εκτιμήσουμε.

Η Nadia Finer προσφέρει στα συνεσταλμένα άτομα την υποστήριξη και την κατανόηση που χρειάζονται για να βγουν από το παρασκήνιο. Το βιβλίο παρουσιάζει εύληπτες συμβουλές, οι οποίες υποστηρίζονται από προσωπικές εμπειρίες συνεσταλμένων ανθρώπων. Η συγγραφέας παραθέτει σκέψεις επιστημόνων και ψυχολόγων με τις οποίες θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από τη συστολή, ενώ μας προσφέρει κορυφαίες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Το βιβλίο Ντροπαλοί και δυνατοί συνοδεύεται από πρακτικά εργαλεία, τεχνικές και ιδέες που θα σε βοηθήσουν να επεξεργαστείς τη συστολή σου και να χτίσεις μια πιο δυναμική εκδοχή του εαυτού σου. Διάβασε ένα απόσπασμα.

Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή

9+1 βιβλία για να επενδύσεις στον εαυτό σου

Τη δύσκολη στιγμή άνοιξε αυτό το βιβλίο!

Η Dr Olivia Remes, ερευνήτρια ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, έχει αφιερώσει τα τελευταία δέκα χρόνια στο να ανακαλύψει πώς μπορούμε να μειώσουμε το άγχος, το στρες και τον πανικό. Σε αυτό το σύντομο και περιεκτικό βιβλίο μάς δίνει πενήντα απλές, βασισμένες σε επιστημονικά συμπεράσματα λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα δέκα είδη αρνητικής διάθεσης που μας κρατούν καθηλωμένους και δεν μας αφήνουν να ζήσουμε μια χαρούμενη και γεμάτη ζωή.
Καλύπτοντας τα πάντα, από το αίσθημα της απόρριψης ως την αναποφασιστικότητα και από το άγχος ως την έλλειψη κινήτρου, αυτές οι πρωτότυπες συμβουλές και τεχνικές θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την πίεση αμέσως αλλά και να αντιμετωπίσεις μακροπρόθεσμα το πρόβλημα και να το ξεπεράσεις.

Το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια, όσα και τα είδη αρνητικής διάθεσης. Κάθε κεφάλαιο είναι οργανωμένο με έναν επαναστατικό τρόπο. Ένα πλάνο βαθύτερης προσωπικής ανάπτυξης για να αποκτήσουμε ψυχική αντοχή και την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες. Όπως και αν εξελίχθηκε η ζωή σου και όπου και αν βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή, θα βρεις δοκιμασμένες, δημιουργικές και εφαρμόσιμες λύσεις που θα σε βοηθήσουν. Διάβασε ένα απόσπασμα.

Ανάμεσα σε ηλίθιους

9+1 βιβλία για να επενδύσεις στον εαυτό σου

Κόκκινοι, Κίτρινοι, Πράσινοι, Μπλε. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Τhomas Erikson μας εξηγεί ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι συμπεριφοράς που προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας. Η κατανόηση του προτύπου συμπεριφοράς ενός ατόμου αποτελεί το κλειδί της επιτυχημένης επικοινωνίας.

O συγγραφέας θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να τελειοποιήσεις την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητές σου, να διαχειριστείς τις συγκρούσεις με αυτοπεποίθηση, να βελτιώσεις τη σχέση με τον προϊστάμενο και την ομάδα σου, να καταλάβεις πότε πρέπει να μιλήσεις και πότε όχι, και γενικά να αλλάξεις τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους, από τους συνεργάτες μέχρι τον/τη σύντροφό σου. Διάβασε ένα απόσπασμα.

Έχεις τα πινέλα

0 βιβλία που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις και τελικά να φροντίσεις τον εαυτό σου και κατ’ επέκταση τις σχέσεις σου με τους άλλους.

του Γιώργου Πράτανου και της Νίκης Σταύρου

Η ουσία της φιλοσοφίας του Καζαντζάκη απαιτεί από τον άνθρωπο μία και μόνο υποχρέωση, την πιο απαιτητική:
τον συνεχή αγώνα. Το Έχεις τα πινέλα δεν είναι απλώς όμορφα αποσπάσματα από τα έργα του Καζαντζάκη.Είναι ένας οδηγός ολιστικής αντιμετώπισης της ζωής, τον οποίο εφάρμοσε ο ίδιος ο στοχαστής.

Ο Καζαντζάκης είναι από τους λίγους ανθρώπους που μετουσίωναν κάθε σκέψη σε πράξη, που βίωνε όλα όσα πρέσβευε, μαζί και τις συνέπειές τους. Ο προσωπικός αγώνας του καθενός είναι ένας ανήφορος, μια επίπονη διαδικασία για να καταφέρει ο άνθρωπος να μεταμορφωθεί από σκουλήκι που σέρνεται στη γη σε μια πολύχρωμη πεταλούδα. Διάβασε ένα απόσπασμα.

Στον ήλιο, στη θάλασσα, στ’ αστέρια

0 βιβλία που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις και τελικά να φροντίσεις τον εαυτό σου και κατ’ επέκταση τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Ένα αλληγορικό παραμύθι όπου ο ήρωας θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς. Καθώς οι εποχές αλλάζουν, σηματοδοτούν την εσωτερική αφύπνιση του ήρωα, που ξεκινά να αποδέχεται και να αγαπά τον εαυτό του. Να δέχεται και να αγκαλιάζει την αλλαγή. Ακολουθούμε την ιστορία ενός ταξιδιώτη καθώς περνά από το σκοτάδι στο φως μέσα από το πέρασμα των εποχών. Μια βαθιά αναζήτηση για εσωτερική γαλήνη μέσα από χαλαρωτικές και πρωτότυπες εικονογραφήσεις.

Χρησιμοποιώντας αρχαία σοφία και φιλοσοφικά ρητά από όλο τον κόσμο –από τον Ρουμί μέχρι την Έμιλι Ντίκινσον– για να πλαισιώσει την εντυπωσιακή οπτική αφήγησή της, η Iulia Bochis υφαίνει μια διαχρονική ιστορία προσωπικής ανάπτυξης και αγάπης προς τον εαυτό μας. Διάβασε ένα απόσπασμα.

Όλα τα παραπάνω βιβλία κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μοναξιά: Καθημερινός εφιάλτης και βαρίδι για 1 στους 5 ανθρώπους
Αυτοαμφιβολία: 12 βήματα – οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης - Πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε (βίντεο)
Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση