,

Η Αυστραλία γίνεται η πρώτη χώρα που συνταγογραφεί MDMA για την κατάθλιψη!

Η θεραπεία με ψυχεδελικά μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε ανθρώπους όπου έχουν υποβληθεί και σε άλλες θεραπείες χωρίς επιτυχία.

Η Αυστραλία γίνεται η πρώτη χώρα που συνταγογραφεί MDMA για την κατάθλιψη!

Νωρίτερα αυτό το έτος, οι ερευνητές αναστάτωσαν τα νερά της συντηρητικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της Αυστραλίας εγκρίνοντας τη χρήση ψυχεδελικών για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του μετατραυματικού στρες. Η απόφαση θα δει την ψιλοκυβίνη, που βρίσκεται στα μαγικά μανιτάρια, να χρησιμοποιείται για την θεραπεία της κατάθλιψης. Θα επιτρέψει επίσης το MDMA, γνωστό ως έκσταση σε μορφή δισκίου, για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ το Σάββατο, καθιστώντας την Αυστραλία την πρώτη χώρα που ταξινομεί τα ψυχεδελικά ως φάρμακα σε εθνικό επίπεδο. Ενώ η αρχική πρόσβαση στα φάρμακα θα είναι περιορισμένη και δαπανηρή, πολλοί ειδικοί και ασθενείς το χαιρετίζουν ως ορόσημο. Ωστόσο, οι μεγάλοι οργανισμοί υγείας χτυπάνε «καμπανάκι».

Advertisment

Θεραπεία σε μόλις τρεις συνεδρίες

Η Marjane Beaugeois διαγνώστηκε με σοβαρή κατάθλιψη το 2017. «Μέσα σε δύο μήνες, έχασα τη μητέρα μου, τη γιαγιά μου, τον αγαπημένο μου σκύλο και χώρισα», θυμάται.

Δεν μπορούσε να φάει, να κάνει ντους ή να φύγει από το σπίτι της στη Μελβούρνη – αλλά λέει ότι τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά την έκαναν «όπως τα ζόμπι, ανίκανη να κλάψει, να ηρεμήσει ή να αισθανθεί καλύτερα». «Πήγαινα ακόμα για ύπνο προσευχόμενη να μην ξυπνήσω», λέει η 49χρονη στο BBC. Όταν η έρευνά της για εναλλακτικές θεραπείες την οδήγησε σε μια κλινική ψιλοκυβίνης στο Άμστερνταμ, ήταν διστακτική.

«Δεν έχω ιστορικό χρήσης ναρκωτικών ή αλκοόλ. Ως σύμβουλος εθισμού, ήμουν πάντα πολύ αντίθετη», λέει. Αλλά ήταν επίσης απελπισμένη να συνέλθει κι έτσι το 2018 πήρε την απόφαση να το δοκιμάσει. Έλαβε την ψιλοκυβίνη με την μορφή τσαγιού. «Τα χρώματα έγιναν πιο ζωντανά. Ένιωσα δυναμική επανασύνδεση με τον κόσμο. Συγκινούμαι και μόνο που μιλάω γι’ αυτό… ήταν μια τεράστια, όμορφη εμπειρία αγάπης χωρίς όρους».

Advertisment

Τρεις συνεδρίες αργότερα, ένιωσε να θεραπεύτηκε. «Μπορούσα να χαμογελάσω, να νιώσω χαρά, να κάνω την καθημερινή μου ρουτίνα με σαφήνεια», λέει. «Όταν γύρισα σπίτι, φίλοι είπαν ότι είδαν τα μάτια μου να λάμπουν ξανά».

Διαφωνούν οι γιατροί της Αυστραλίας

Οι σημαντικότεροι ιατρικοί φορείς και φορείς ψυχικής υγείας της Αυστραλίας τάσονται σθεναρά κατά των εν λόγω πρακτικών. «Το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα», δήλωσε η Κρίστεν Μόρλι, καθηγήτρια ιατρικής απεξάρτησης στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Αν και, σύμφωνα με το ΜΜΑ, οι χιλιάδες αιτήσεις για ψυχιατρική αγωγή στο υγειονομικό σύστημα της Αυστραλίας ενέτειναν τις πιέσεις για έγκριση των εν λόγω φαρμάκων, η Αυστραλιανή Ιατρική Ένωση (AMA) και το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (RANZCP) έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες.

Και οι δύο ομάδες έχουν ζητήσει περισσότερες μελέτες και καλύτερη έρευνα για ψυχεδελικές θεραπείες, προειδοποιώντας για άγνωστους κινδύνους, μακροπρόθεσμες παρενέργειες και «δυνητικά πολύ περιορισμένα οφέλη» από τη χρήση τους στη θεραπεία.

«Η θεραπεία υποβοηθούμενη από ψυχεδελικά μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων όπου έχουν υποβληθεί και σε άλλες θεραπείες χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία», προειδοποίησε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρβεϊ, ο οποίος προεδρεύει της Ομάδας Καθοδήγησης Ψυχεδελικής Υποβοηθούμενης Θεραπείας του RANZCP.

Δεν είναι επίσης σαφές, υποστήριξε, εάν τα αποτελέσματα από τις ψυχεδελικές θεραπείες προήλθαν περισσότερο από τις ίδιες τις ουσίες ή από την ψυχοθεραπεία. «Με απλά λόγια, η ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία είναι στα σπάργανα. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα» κατέληξε.

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση