“Καλοκαιρινή εξουθένωση” | Γιατί το καλοκαίρι μπορεί να σας εξαντλήσει και τι να κάνετε για αυτό

Η έναρξη του καλοκαιριού εμφανίζεται με τόσες υποσχέσεις... Αυτή η πρόσθετη πίεση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για απογοήτευση.

"Καλοκαιρινή εξουθένωση" | Γιατί το καλοκαίρι μπορεί να σας εξαντλήσει και τι να κάνετε για αυτό

Η πισίνα είναι ανοιχτή. Οι φίλοι θέλουν να συναντηθούν για χαρούμενες ώρες, μαγειρέματα και υπαίθριες καλοκαιρινές συναυλίες. Έχετε προγραμματίσει διακοπές. Αν έχετε παιδιά, υπάρχουν οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, τα καλοκαιρινά σπορ, τα ραντεβού με φίλους και όλες οι αναμνήσεις που υποτίθεται ότι θα φτιάξετε ως οικογένεια. Α, και εξακολουθείτε να έχετε και δουλειά. Εξαντλήθηκες ή ακόμα;

Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές πιέσεις για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το καλοκαίρι σας μπορεί να σας κάνουν να είστε σε υπερδιέγερση κατά τη διάρκεια μιας εποχής που “υποτίθεται ότι είναι” μια πιο χαλαρή, χαρούμενη, ξεκούραστη εποχή – και από αυτό, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε εξαντλημένοι.

Advertisment

“Η επαγγελματική εξουθένωση έχει παραδοσιακά συζητηθεί και ερευνηθεί στον εργασιακό χώρο”, λέει η Morgan Cutlip, PhD, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου Love Your Kids Without Losing Yourself. Η έρευνα έχει ορίσει την επαγγελματική εξουθένωση ως “χρόνιο άγχος που σχετίζεται με την εργασία”.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήρθε στο επίκεντρο η γονεϊκή εξουθένωση, με μια έκθεση του 2022 από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο να εξηγεί ότι η γονεϊκή εξουθένωση περιλαμβάνει το αίσθημα ευερεθιστότητας, συναισθηματικής αποστασιοποίησης ή υπερφόρτωσης με τον γονεϊκό σας ρόλο.

Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να συμβεί εν μέρει και λόγω μιας υπερφορτωμένης και αγχωμένης προσωπικής ζωής, αλλά τα συγκεκριμένα στοιχεία της επαγγελματικής εξουθένωσης περιλαμβάνουν συναισθηματική και σωματική εξάντληση, αποσύνδεση από τον εαυτό σας και τους άλλους και προβλήματα ρύθμισης των συναισθημάτων, επισημαίνει η Cutlip. Και ενώ σίγουρα δεν πρόκειται για κλινική διάγνωση, η καλοκαιρινή εξουθένωση μπορεί να συμβεί εξαιτίας όλων αυτών των παραγόντων.

Advertisment

Γιατί το καλοκαίρι σας μπορεί να σας εξαντλήσει

“Η καλοκαιρινή εξουθένωση είναι απολύτως πραγματική”, λέει η Nina Kaiser, PhD, αδειούχος ψυχολόγος και ιδρύτρια του Practice San Francisco, μιας ιδιωτικής θεραπευτικής πρακτικής. “Πρώτον, πηγαίνουμε στο καλοκαίρι με την προσδοκία ότι θα είναι διασκεδαστικό, καταπληκτικό και συναρπαστικό. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό μας οδηγεί στο να δεσμευτούμε υπερβολικά και να πούμε ναι σε όλες τις πιθανές ευκαιρίες που έρχονται στο δρόμο μας. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικό”, λέει.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τις καλοκαιρινές προσδοκίες. Η έναρξη του καλοκαιριού εμφανίζεται με τόσες υποσχέσεις: Μπορείτε να βρείτε χρόνο για να τα κάνετε όλα! Και όλα θα είναι διασκεδαστικά! Αυτή η πρόσθετη πίεση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για απογοήτευση αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θα περιμένατε, λέει ο Δρ Κάιζερ.

Ο Cutlip συμφωνεί: “Για ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, το καλοκαίρι αντιπροσωπεύει την επιβράδυνση και το διάλειμμα. Το καλοκαίρι ήταν χρόνος διακοπής”, λέει. “Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό και σχεδόν για όλους όσους έχουν παιδιά, οι πιο αργές μέρες δεν είναι καθόλου αυτό που μοιάζει πια με το καλοκαίρι”. Όταν η πραγματικότητα χτυπάει – και οι πολύτιμες εβδομάδες του καλοκαιριού περνάνε αστραπιαία – μένετε με το αίσθημα του ξεφουσκώματος.

Τέλος, αυτή η απογοήτευση μπορεί να προέρχεται και από το αίσθημα ότι βγαίνετε εκτός του κανονικού σας προγράμματος. “Ως άνθρωποι, είμαστε πλάσματα της ρουτίνας, και το καλοκαίρι δεν προσφέρεται για ρουτίνα”, λέει ο Kaiser.

Διαφορετικά προγράμματα, διακοπές, παραλαβές παιδιών και πολλά άλλα, δημιουργούν κινούμενα μέρη που απαιτούν ψυχική ενέργεια που είναι κουραστική, εξηγεί. Οι λεπτομέρειες του προγράμματός σας διαφέρουν ανάλογα με τις προσωπικές σας συνθήκες, αλλά το θέμα είναι ότι το καλοκαίρι τείνει να ρίχνει περισσότερα στο πιάτο σας. Δυστυχώς, στη συνέχεια νιώθουμε την πίεση να τα καταβροχθίσουμε.

5 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την εξάντληση του καλοκαιριού

Μπορείτε ακόμα να περάσετε ένα υπέροχο, γεμάτο καλοκαίρι – και να νιώσετε ότι τα έχετε κάνει όλα (χωρίς στην πραγματικότητα να τα κάνετε όλα) – ακολουθώντας μερικές συμβουλές για να βρείτε μια καλύτερη ισορροπία αυτή την εποχή:

1. Δημιουργήστε μια καλοκαιρινή δήλωση αξιών

Να ζείτε σύμφωνα με τις αξίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τα πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους και ισορροπημένους. Μια δήλωση αξιών είναι κάτι που περιγράφει τις προσωπικές ή οικογενειακές ιδιότητες με τις οποίες θέλετε να ζείτε.

Για να γράψετε μια τέτοια, ο Cutlip λέει: “Σκεφτείτε τι θα θέλατε προσωπικά να αγκαλιάσετε αυτό το καλοκαίρι”.

Αυτό μπορεί να είναι χρόνος για να μείνετε μόνοι σας, να μάθετε για τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας, να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας ή ακόμη και να βουτήξετε σε ένα έργο που θα μπορούσε πραγματικά να μετακινήσει τη βελόνα στην καριέρα σας. Ό,τι κι αν είναι αυτό, είναι η σωστή απάντηση. Κάντε τη δήλωση των αξιών σας, σκεπτόμενοι τους τρόπους με τους οποίους θέλετε να συμπεριφέρεστε το καλοκαίρι. “Θέλω να περνάω περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου” ή “Θέλω να είμαι πιο παιχνιδιάρα και περιπετειώδης” ή “Θέλω να είμαι πιο προσεκτική και να φροντίζω τον εαυτό μου” είναι όλα παραδείγματα δηλώσεων αξιών για το καλοκαίρι, λέει η Cutlip. Διαλέξτε μία που σας εκφράζει.

Στη συνέχεια, όταν προκύψουν προσκλήσεις ή υποχρεώσεις, μπορείτε να πάρετε την απόφασή σας με βάση τη δήλωση των καλοκαιρινών σας αξιών. “Με αυτόν τον τρόπο, όποιο κι αν είναι το καλοκαίρι σας, μπορείτε να ξέρετε ότι είχατε μια αξία που σας προσγειώνει και στην οποία μείνατε πιστοί”, λέει.

2. Αγκαλιάστε την ευελιξία

Μία από τις παγίδες στις οποίες πέφτουμε (ως άνθρωποι) είναι ότι προεπιλέγουμε να σκεφτόμαστε άσπρο-μαύρο. Για παράδειγμα, είτε πηγαίνετε στη συγκέντρωση στην πίσω αυλή είτε όχι. Αλλά “στην πραγματικότητα υπάρχει ένα συνεχές των επιλογών γύρω από τη συμμετοχή σας σε κάτι”, λέει η Kaiser.

Για παράδειγμα, αν ο γείτονάς σας κάνει μπάρμπεκιου, μπορείτε να πάτε για ένα κοκτέιλ και μετά να φύγετε. Η συμμετοχή με μερική απασχόληση μπορεί να σας δώσει όλα τα προνόμια της συμμετοχής με περισσότερο χρόνο ηρεμίας ενσωματωμένο για εσάς, αν τον χρειάζεστε. “Ρωτήστε τον εαυτό σας “τι θα με εξυπηρετήσει καλύτερα στο να εμφανιστώ όπως θέλω να είμαι;”” συμβουλεύει η Kaiser.

3. Προγραμματίστε λίγο χρόνο για να κάνετε λιγότερα – και να κάνετε περισσότερα όταν το χρειάζεστε

Αν συνεχίζεις ασταμάτητα και έχεις αγχωθεί ως αποτέλεσμα, δεν πειράζει να μειώσεις τις δραστηριότητές σου αυτή την εβδομάδα (αν είναι δυνατόν). Η Kaiser συνιστά να καταγράψετε όλα όσα έχετε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα (ή το μήνα, αν θέλετε να έχετε μια πιο μακροπρόθεσμη άποψη) και στη συνέχεια να αναρωτηθείτε τι μπορεί να μειωθεί – ή τι είναι εύκολο να μειωθεί.

Υπάρχει και η αντίστροφη εκδοχή αυτού. Ξέρετε τι σας ενεργοποιεί, λέει ο Kaiser. Για παράδειγμα, λέει, ίσως χρειάζεστε χρόνο για να καθίσετε και να διαβάσετε ή να παρακολουθήσετε ριάλιτι σήμερα. Ίσως χρειάζεστε να βγείτε για τρέξιμο και να διώξετε τις ανήσυχες σκέψεις σας. Ή, ίσως μπορείτε να προγραμματίσετε να δουλέψετε από το σπίτι την επομένη ενός μεγάλου γεγονότος.

4. Επικεντρωθείτε σε ένα πράγμα κάθε φορά

Το να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα ακούγεται σαν ένας τρόπος να τα χωρέσεις όλα μέσα, αλλά πολύ συχνά τροφοδοτεί την αντιπαραγωγικότητα και την απροσεξία – οπότε και δεν τα καταφέρνεις και δεν απολαμβάνεις ό,τι κάνεις εκείνη τη στιγμή. Μερικά παραδείγματα: Εργασία στην πισίνα ή στην παραλία ή προσπάθεια να κάνετε πράγματα ενώ πηγαίνετε τα παιδιά σας στο πάρκο.

“Δεν μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα σε ένα πράγμα χωρίς να αποπροσανατολίσετε άλλα. Είναι ένα απλό γεγονός, όμως συμπεριφερόμαστε σαν να μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα σε όλα ταυτόχρονα”, λέει ο Cutlip. “Η διάσπαση της εστίασής σας δεν είναι βιώσιμη ή αποτελεσματική και είναι μια γρήγορη διαδρομή προς την υπερφόρτωση και την εξουθένωση”.

Η θεραπεία: Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η εξής: Ένα πράγμα, μία εστίαση. Για παράδειγμα, λέει, αν είστε σε κατάσταση εργασίας, κάντε αυτό. Αν είστε με την οικογένειά σας, σταματήστε να εργάζεστε και δώστε τους την προσοχή σας.

5. Ελέγξτε τον εαυτό σας… συχνά

Δεν πειράζει αν το καλοκαίρι σας αισθάνεται σαν να σας ξέφυγε – υπάρχει ακόμα χρόνος (σε όποιο σημείο της σεζόν κι αν βρίσκεστε) για μια ανακατεύθυνση. Η Cutlip συνιστά “να συντονίζεσαι τακτικά με τον εαυτό σου, ώστε να μπορείς να κάνεις τακτικά διαχειρίσιμες μικρο-προσαρμογές, ώστε να μην αποσυνδεθείς από τον εαυτό σου”.

Όταν αισθάνεστε φθαρμένοι ή καταβεβλημένοι, αυτή είναι μια καλή στιγμή για να σταματήσετε και να ρωτήσετε τον εαυτό σας τι χρειάζεστε. Χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και ξεκούραση; Περισσότερο χρόνο για να ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί; Λιγότερο χρόνο για να τρέχετε για το πρόγραμμα των παιδιών; Λιγότερες εκδηλώσεις στο ημερολόγιό σας; Από εκεί και πέρα, μπορείτε να κάνετε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. “Προσπαθήστε να μπείτε στην τακτική πρακτική της σάρωσης του εαυτού σας και να δείτε τι χρειάζεστε για να βοηθήσετε να γίνει το καλοκαίρι μια πολύ πιο ευχάριστη εποχή του χρόνου”, λέει ο Cutlip.

Και, προσθέτει ο Κάιζερ: “Αν δεν βλέπετε την εξουθένωσή σας να μετακινείται με τα πράγματα που δοκιμάζετε στο σπίτι ή αν νιώθετε υπερβολικά καταβεβλημένοι για να δοκιμάσετε κάποιο από τα πράγματα, τότε ίσως συμβαίνει κάτι περισσότερο”. Αν έχετε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως αϋπνία, ευερεθιστότητα, κακή όρεξη, απώλεια βάρους ή άγχος, μπορεί να αντιμετωπίζετε καλοκαιρινή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), σύμφωνα με την έρευνα, η οποία είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται τους θερμότερους, πιο φωτεινούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλή ιδέα να απευθυνθείτε στον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή σε έναν πάροχο ψυχικής υγείας, αν έχετε ήδη, λέει ο Kaiser.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: 2 στους 3 Έλληνες παραδέχονται ότι χαζεύουν άσκοπα στα social media
Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων
Κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σωματικό σύμπτωμα που μαρτυρά την ψυχική διαταραχή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση