, ,

Ωμέγα-3 λιπαρά: Τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία των πνευμόνων

Η κατανάλωση ψαριών ή συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ωφελούν την υγεία των πνευμόνων.

Ωμέγα-3 λιπαρά: Τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία των πνευμόνων

Η κατανάλωση ψαριών ή συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ωφελούν την υγεία των πνευμόνων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία της συμπερίληψης των ψαριών και άλλων πηγών ωμέγα-3 στη διατροφή, λένε οι ερευνητές. «Γνωρίζουμε πολλά για το ρόλο της διατροφής στον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά ο ρόλος της διατροφής στη χρόνια πνευμονική νόσο είναι κάπως υποτιμημένος», δήλωσε η διευθύντρια του τμήματος διατροφής στο Πανεπιστήμιο Cornell και συν-συγγραφέας της μελέτης, Patricia Cassano.

«Αυτή η μελέτη εμπλουτίζει τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να είναι σημαντικά και για την υγεία των πνευμόνων», δήλωσε η Cassano. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.

Advertisment

Για να κατανοήσουν καλύτερα το εύρημα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μελέτη δύο μερών. Το πρώτο μέρος ήταν μια μελέτη παρατήρησης που περιελάμβανε περισσότερους από 15.000 Αμερικανούς οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Μελέτη Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος. Αυτή η μεγάλη συλλογή μελετών των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας βοηθά τους ερευνητές να εξετάσουν τους καθοριστικούς παράγοντες του εξατομικευμένου κινδύνου για χρόνια πνευμονική νόσο, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, χωρίς ενδείξεις χρόνιας πνευμονικής νόσου όταν άρχισε η μελέτη. Οι ερευνητές ακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο για επτά χρόνια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα συσχετίστηκαν με μειωμένο ρυθμό πτώσης της λειτουργίας των πνευμόνων. Οι ισχυρότερες ενώσεις παρατηρήθηκαν στο εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (Docosahexaenoic acid-DHA), το οποίο περιέχεται σε σολομό, τόνο και σαρδέλες. Το δεύτερο μέρος της έρευνας περιελάμβανε την ανάλυση γενετικών δεδομένων από μια μελέτη πάνω από 500.000 ευρωπαίων ασθενών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Advertisment

Οι ερευνητές εξέτασαν ορισμένους γενετικούς δείκτες στο αίμα ως έμμεσο δείκτη των επιπέδων διατροφικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ο στόχος ήταν να δουν πώς συσχετίζονταν με την υγεία των πνευμόνων. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του DHA, συσχετίστηκαν με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, πρέπει να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα φυτικά έλαια, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Inedoratory and Critical Care Medicine.

Με πληροφορίες από onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση