Πανεπιστήμιο Harvard | 9 φράσεις που δείχνουν συναισθηματική δύναμη

Τι είναι η συναισθηματική δύναμη και πώς μπορείς να διαπιστώσεις αν την έχεις;

Πανεπιστήμιο Harvard | 9 φράσεις που δείχνουν συναισθηματική δύναμη

Τι είναι η συναισθηματική δύναμη και πώς μπορείς να διαπιστώσεις αν την έχεις; Δες αν συνηθίζεις κάποιες από τις παρακάτω φράσεις, που υποδηλώνουν ότι είσαι συναισθηματικά ασφαλής! Η συναισθηματική δύναμη είναι μεγάλο εφόδιο. Αν και παραμένει κάτι ασαφές στο μυαλό των περισσότερων, μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα εφόδιο που σχετίζεται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων, την ικανότητα μιας ψύχραιμης συμπεριφοράς και τελικά την ψυχική ανθεκτικότητα. Ως εκ τούτου είναι αξιοζήλευτη.

Η συναισθηματική δύναμη έχει να κάνει με την αυτοεκτίμηση (που συχνά συγχέουμε με την αυτοπεποίθηση, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα). Έχει να κάνει και με τη συναισθηματική νοημοσύνη που αφορά την ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν τα δικά τους, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων, να κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων, καθώς και να χρησιμοποιούν τη συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς.

Advertisment

Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι δεν αμφισβητούν συνεχώς τον εαυτό τους, τον έχουν αποδεχτεί με τις θετικές και τις αρνητικές του όψεις, νιώθουν σιγουριά, δεν παρασύρονται από τα συναισθήματα των άλλων και μπορούν να κρατούν στη ζωή τους όσους και όσα είναι σημαντικά για εκείνους.

Η ψυχολόγος Dr Cortney Warren έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Harvard –ένα από τα πιο αναγνωρισμένα διεθνώς πανεπιστήμια, που διαθέτει μέχρι και μάθημα ευτυχίας– έχει διαπιστώσει μέσα από την εμπειρία της το εξής: Η συναισθηματική δύναμη καθιστά τους ανθρώπους πιο ικανούς να διαχειριστούν τις συγκρούσεις και να έχουν ενσυναίθηση, κυρίως επειδή δεν αναζητούν από τους άλλους επιβεβαίωση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή η ικανότητα δεν είναι κάτι αυτονόητο και χρειάζεται πολλή προσωπική δουλειά. Ας δούμε μερικές φράσεις που ένας συναισθηματικά δυνατός άνθρωπος χρησιμοποιεί και μπορούν να μας βοηθήσουν να διαπιστώσουμε αν είμαστε έστω κοντά. Ακόμη και λίγες από αυτές αν χρησιμοποιούμε συχνά, το «σκορ» μας είναι καλό.

Advertisment

1. Άσε με να το σκεφτώ πριν απαντήσω

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των συναισθηματικά ανθεκτικών ανθρώπων είναι ότι μιλάνε ξεκάθαρα, επιλέγουν προσεκτικά τις απαντήσεις τους και δεν είναι παρορμητικοί στις αντιδράσεις τους.

Παρόμοιες φράσεις:

  • Δεν έχω σαφή εικόνα και χρειάζομαι λίγο χρόνο για τον εαυτό μου. Δεν θέλω να πω κάτι για το οποίο μπορεί να μετανιώσω αργότερα.
  • Δεν έχω απάντηση αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να το ξαναδούμε αύριο;

2. Όχι

Πόσες φορές δεν ακούσαμε ότι είναι σημαντικό να θέτουμε όρια και να μάθουμε να λέμε «όχι» ακόμη και για να έχουμε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους; Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι αισθάνονται άνετα να βάζουν όρια. Κάνουν ξεκάθαρο ότι θα λειτουργήσουν με βάση τις δικές τους ηθικές αρχές, ανάγκες και επιθυμίες.

Παρόμοιες φράσεις:

  • Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω, διότι έχω πάρα πολλές εκκρεμότητες/υποχρεώσεις/δουλειές.
  • Σας ευχαριστώ για την προσφορά, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω.

3. Δεν νιώθω καθόλου άνετα με αυτό που συμβαίνει / που μου λες

Εκφράζουν πάντα τις ανάγκες τους με σεβασμό. Αυτό σημαίνει ότι δηλώνουν πώς αισθάνονται, όταν κάποιος τους συμπεριφέρεται άσχημα. Εάν αισθάνονται ότι παραβιάζονται τα όριά τους, δείχνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση.

Παρόμοιες φράσεις:

Όταν λες τέτοια πράγματα, πληγώνομαι / θυμώνω.
Αν μου φέρεσαι έτσι, θα πρέπει να φύγω, διότι δεν είναι καλό για μένα.

4. Έτσι είμαι και νιώθω καλά με αυτό

Τα λόγια τους συνάδουν με τις πράξεις τους. Αυτό τους κάνει προβλέψιμους και οι φίλοι τους γνωρίζουν ότι δεν θα παρεκκλίνουν από τις αξίες τους, αλλά και ότι θα είναι αξιόπιστοι.

Παρόμοιες φράσεις:

  • Είμαι αυτός που φαίνομαι.
  • Μπορεί να μην σου αρέσει, αλλά εγώ είμαι εντάξει με αυτό (που είμαι).

5. Αλήθεια, είμαι έτσι; Δεν το είχα καταλάβει

Και μάλιστα το εννοούν! Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι είναι σε θέση να δεχτούν την κριτική των άλλων χωρίς να το πάρουν προσωπικά. Συχνά μάλιστα, την βλέπουν ως ευκαιρία για αυτοβελτίωση.

Παρόμοιες φράσεις:

  • Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι συμπεριφέρομαι έτσι τόσο συχνά. Σας ευχαριστώ που το επισημάνατε.
  • Ω! Υποθέτω ότι τελικά λέω αυτή τη φράση πολύ συχνά.

6. Θα το δουλέψω

Σε ουσιαστικές σχέσεις, οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι θα κάνουν μια προσπάθεια να αλλάξουν όταν είναι απαραίτητο. Γνωρίζουν ότι η ανάληψη δράσης είναι το κλειδί για την προσωπική ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεσμών τους.

Παρόμοιες φράσεις:

  • Ακούω ότι αυτό είναι σημαντικό για εσένα, οπότε θα προσπαθήσω να είμαι πιο ήπιος/συμπονετικός, όταν σου μιλάω.
  • Δεν είμαι πολύ καλός στην υπομονή. Θα προσπαθήσω να είμαι λιγότερο πιεστικός.

7. Λυπάμαι που περνάς δύσκολα. Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Χάρη στην ενσυναίσθηση που συνήθως διαθέτουν, μπορούν να γίνουν αληθινά υποστηρικτικοί, κατανοώντας ότι δεν φταίνε οι ίδιοι αν κάποιος άλλος έχει μια κακή μέρα.

Παρόμοιες φράσεις:

  • Φαίνεσαι αναστατωμένος και θα ήθελα να βοηθήσω.
  • Βλέπω ότι αυτό είναι δύσκολο για σένα, αλλά μπορώ να σε στηρίξω αν χρειάζεσαι.

8. Είναι πραγματικά σημαντικό για μένα

Το σταθερό σύστημα πεποιθήσεων και αξιών είναι το κλειδί της συναισθηματικής δύναμης, επειδή καθοδηγεί τις επιλογές μας. Όταν παραβιάζεται μια αξία, οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι μπορούν να υπερασπιστούν τη θέση τους γι’ αυτό που πιστεύουν ότι είναι ηθικό και δίκαιο.

Παρόμοιες φράσεις:

  • Με νοιάζει πραγματικά αυτό, ακόμα κι αν δεν το κάνεις.
  • Δεν νομίζω ότι ενεργείς με ηθικό τρόπο και δεν μπορώ να κάτσω να το βλέπω να συμβαίνει χωρίς να υπερασπιστώ αυτό που πιστεύω ότι είναι σωστό.

9. Θα προσπαθήσω!

Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει μια αίσθηση εσωτερικής βεβαιότητας βάσει της οποίας ξέρουν ότι θα είναι εντάξει, ακόμη κι αν μια προσπάθειά τους αποτύχει. Αυτό τους επιτρέπει να πειραματιστούν με νέα πράγματα, χόμπι, φιλίες, ταξίδια και ακόμη και προσωπικές στρατηγικές διαχείρισης των πραγμάτων.

Παρόμοιες φράσεις:

  • Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.
  • Μπορεί να μην είμαι καλός σε αυτό, αλλά είμαι πρόθυμος να το επιχειρήσω!

Με πληροφορίες από www.ow.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση