Πονοκέφαλος και ημικρανία: Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα

Πολλές τροφές έχουν ενοχοποιηθεί για την πυροδότηση πονοκεφάλων, όπως το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα και τα τυριά ωρίμανσης.

Πονοκέφαλος και ημικρανία: Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα

Πολλές τροφές έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς για την πυροδότηση πονοκεφάλων και ημικρανιών, όπως το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα και τα τυριά ωρίμανσης. Οι ειδικοί εξετάζουν σε ποιο βαθμό μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τη συχνότητα και την ένταση του πονοκεφάλου και της ημικρανίας.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που επικεντρώνονται σε τροφές φυτικής προέλευσης και χαμηλά λιπαρά, φαίνεται να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση της ημικρανίας. Οι ερευνητές μελέτησαν αρχικά την δίαιτα Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) για να ανακαλύψουν πώς ωφελεί την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με Αλτσχάιμερ και παρόμοιες παθήσεις.

Advertisment

Βρήκαν ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, που συνδέονται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου. Η δίαιτα MIND εστιάζει σε φυσικές φρέσκες τροφές και δίνει έμφαση στα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ενώ περιορίζει τις ζωικές τροφές και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 266 γυναίκες, οι οποίες όσο πιο προσεκτικά ακολουθούσαν τη δίαιτα MIND τόσο πιο σύντομες, λιγότερο επώδυνες και συχνές ήταν οι ημικρανίες τους. Όσες κατάφεραν να ακολουθήσουν τη δίαιτα MIND μακροπρόθεσμα, τρώγοντας περισσότερα λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρούς πονοκεφάλους.

Η βιταμίνη Ε στο ελαιόλαδο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί, καθώς και τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, τους σπόρους και τα καρύδια μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Επιπλέον, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που εμφανίζουν συχνά ημικρανίες, έχουν συνήθως χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.

Advertisment

Με πληροφορίες από onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση