Τα 11 πιο συνηθισμένα αρχέτυπα – θέματα που εμφανίζονται όταν βλέπουμε εφιάλτες

Οι εφιάλτες μπορεί να λειτουργήσουν για να σας προετοιμάσουν να χειριστείτε τις απειλές της πραγματικής ζωής.

Τα 11 πιο συνηθισμένα αρχέτυπα - θέματα που εμφανίζονται όταν βλέπουμε εφιάλτες

Ως εφιάλτες ορίζονται τα πολύ ενοχλητικά όνειρα που αναγκάζουν τον ονειροπόλο να ξυπνήσει. Διαφέρουν από τα απλά κακά όνειρα, τα οποία είναι πιο συνηθισμένα και λιγότερο έντονα συναισθηματικά. Τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν τους εφιάλτες μπορεί να παραμένουν και μετά το ξύπνημα, όπως όταν ξυπνάτε από κυνηγητό και χρειάζονται αρκετά λεπτά για να ηρεμήσει το νευρικό σας σύστημα.

Οι ερευνητές έχουν εξετάσει τα θέματα που εμφανίζονται στους εφιάλτες. Σε μια μεγάλη μελέτη, 331 συμμετέχοντες κατέγραψαν κάθε όνειρο που θυμόντουσαν για 2 έως 5 εβδομάδες, με αποτέλεσμα να προκύψουν σχεδόν 10.000 αρχεία ονείρων (Robert & Zadra, 2014). Ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα θέματα που προέκυψαν. (Τα ποσοστά είναι συνολικά περισσότερα από 100, επειδή περίπου οι μισοί εφιάλτες περιλάμβαναν δύο θέματα. Αυτοί οι εφιάλτες ήταν “ιδιοπαθείς”, δηλαδή δεν είχαν κάποιο γνωστό έναυσμα, όπως ένα τραύμα).

Advertisment

  1. Σωματική επιθετικότητα (48,6 τοις εκατό). Σχεδόν οι μισοί από όλους τους εφιάλτες περιλάμβαναν απειλή ή πραγματική σωματική επίθεση από άλλο άτομο – μακράν το πιο κοινό θέμα εφιάλτη. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την απαγωγή ή την επίθεση.
  2. Διαπροσωπική σύγκρουση (21,0 τοις εκατό). Το δεύτερο πιο κοινό θέμα αφορούσε επίσης αρνητικές εμπειρίες με ένα άλλο άτομο, αλλά χωρίς εμφανή βία – για παράδειγμα, μια έντονη διαφωνία ή προσβολή ή εξευτελισμό.
  3. Αποτυχία ή αδυναμία (16,2%). Οι εφιάλτες με αυτό το θέμα περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση με κάποιο τρόπο της επίτευξης ενός στόχου. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνετε ένα φρικτό λάθος από το οποίο δεν μπορείτε να συνέλθετε ή να χάσετε την ικανότητά σας να μιλάτε.
  4. Σας κυνηγούν (11,1 τοις εκατό). Το να τρέχετε να ξεφύγετε από μια απειλητική δύναμη είναι ένα κλασικό θέμα εφιάλτη. Ο διώκτης (που μπορεί να είναι παράξενα γρήγορος) πλησιάζει και ο τρόμος αυξάνεται καθώς η διαφυγή φαίνεται αδύνατη.
  5. Κακή παρουσία (11,1 τοις εκατό). Ακολουθεί η παρουσία μιας κακής δύναμης, όπως ένα φάντασμα ή ένα τέρας. Αυτοί οι εφιάλτες μπορεί επίσης να αφορούν μια αισθητή παρουσία χωρίς ορατό πλάσμα, ή την κατοχή από την κακή παρουσία.
  6. Ανησυχίες που σχετίζονται με την υγεία και τον θάνατο (9,1 τοις εκατό). Εσείς ή κάποιος που αγαπάτε είναι τρομερά άρρωστος ή τραυματισμένος ή πεθαίνει στον εφιάλτη. Ένας κλασικός εφιάλτης που σχετίζεται με την υγεία είναι ότι τα δόντια σας σπάνε ή πέφτουν.
  7. Ατυχήματα (8,7 τοις εκατό). Αυτή η ποικιλία εφιάλτη μπορεί να περιλαμβάνει αυτοκινητιστικό δυστύχημα, πτώση από γκρεμό ή οποιαδήποτε άλλη ακούσια πράξη που οδηγεί σε κίνδυνο ή βλάβη. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξυπνήσει ξαφνικά στη μέση ενός εφιάλτη με πτώση.
  8. Ανησυχία/Ανησυχία (8,7 τοις εκατό). Μερικές φορές μπορεί να μην ξέρετε ποια είναι η απειλή, αλλά έχετε μια αυξανόμενη αίσθηση ανησυχίας. Για παράδειγμα, έχω ξυπνήσει από έναν εφιάλτη στον οποίο συνειδητοποίησα ξαφνικά ότι κάτι πολύ κακό επρόκειτο να συμβεί, αλλά δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο φοβισμένο αποτέλεσμα στο οποίο θα μπορούσα να αναφερθώ.
  9. Έντομα/παράσιτα (6,7 τοις εκατό). Τα ζώα που θεωρείτε αηδιαστικά ή βρώμικα στην πραγματική ζωή, όπως αρουραίοι, μύγες, αράχνες ή φίδια, μπορεί να εμφανιστούν στα τρομακτικά σας όνειρα. Μερικές φορές ο τρόμος προέρχεται από μια μόλυνση, όπως ένας κάδος απορριμμάτων γεμάτος σκουλήκια, ενώ άλλες φορές θα ονειρευτείτε ότι σας δαγκώνουν ή σας τσιμπάνε.
  10. Καταστροφή (5,5 τοις εκατό). Μια πυρκαγιά ή μια πλημμύρα θα μπορούσε να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, μαζί με μεγαλύτερες καταστροφές όπως παλιρροϊκά κύματα ή ανεμοστρόβιλοι.
  11. Περιβαλλοντική ανωμαλία (4,7 τοις εκατό). Τέλος, ορισμένοι εφιάλτες αφορούν απίθανα γεγονότα που δεν θα μπορούσαν να συμβούν στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, μπορεί να ονειρευτείτε ότι η σιφονιέρα της κρεβατοκάμαράς σας ξαφνικά διπλασιάζεται σε μέγεθος. Το αλλόκοτο αυτών των ανωμαλιών συμβάλλει στην αίσθηση τρόμου.

Αν και κανένας από αυτούς τους τύπους εφιάλτη δεν είναι ευχάριστος, οι συγγραφείς της μελέτης προσφέρουν μια πιθανή παρηγοριά: Οι εφιάλτες μπορεί να λειτουργήσουν για να σας προετοιμάσουν να χειριστείτε τις απειλές της πραγματικής ζωής. Αντιμετωπίζοντας τις απειλές στο ασφαλές (αν και τρομακτικό) περιβάλλον των ονείρων, το μυαλό σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κάνετε πρόβες για τα προβλήματα που πραγματικά προκύπτουν. Ωστόσο, αυτή η εξήγηση είναι απίθανο να εξηγεί όλους τους εφιάλτες -για παράδειγμα, γιατί να χρειάζεται να εξασκηθείτε στην αντιμετώπιση των επίπλων της κρεβατοκάμαρας που μεγαλώνουν αυθόρμητα; Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ του περιεχομένου των εφιαλτών και των απειλών της πραγματικής ζωής.

Seth J. Gillihan, Ph.D

Βιβλιογραφία: Robert, G., & Zadra, A. (2014). Thematic and content analysis of idiopathic nightmares and bad dreams. Sleep, 37, 409-417.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Η θλιβερή ιστορία της βρεφοδόχου που υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση