,

Σκύλοι υπηρεσιών ψυχικής υγείας: Τα οφέλη της συντροφιάς τους σε άτομα με ψυχικές ασθένειες

Eίναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να βοηθούν άτομα με συμπτώματα ψυχικών ασθενειών και νευροαναπτυξιακών αναπηριών.

Σκύλοι υπηρεσιών ψυχικής υγείας: Τα οφέλη της συντροφιάς τους σε άτομα με ψυχικές ασθένειες

Οι ψυχιατρικοί σκύλοι υπηρεσιών (PSD), γνωστοί και ως σκύλοι υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να βοηθούν τους συντρόφους τους με συμπτώματα ψυχικών ασθενειών και νευροαναπτυξιακών αναπηριών. Αυτοί οι σκύλοι σούπερ σταρ παρέχουν ανεκτίμητη υποστήριξη και βοήθεια, βελτιώνοντας τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των συντρόφων τους, καθώς κινούνται στην καθημερινή ζωή.

Οι σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας δεν πρέπει να συγχέονται με τα ζώα συναισθηματικής υποστήριξης (ESA), τα οποία παρέχουν άνεση και συντροφικότητα, αλλά δεν απαιτείται να υποβληθούν σε εκπαίδευση και δεν εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα. Τα ζώα συναισθηματικής υποστήριξης μπορούν να είναι οποιασδήποτε ηλικίας ή είδους. Δεν αναγνωρίζονται ως ζώα υπηρεσίας σύμφωνα με τον νόμο περί Αμερικανών με αναπηρίες (ADA) και δεν έχουν την ίδια νομική προστασία με τους σκύλους υπηρεσίας. Μπορούν, ωστόσο, να γίνουν δεκτά σε κατοικίες “χωρίς κατοικίδια” ως εύλογη διευκόλυνση για ένα άτομο με αναπηρία σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Advertisment

Καλύτερες φυλές

Κάθε κατάλληλος σκύλος, από το μικροσκοπικό τσιουάουα μέχρι το γιγαντιαίο μαστίφ, μπορεί να γίνει PSD. Ωστόσο, οι τέσσερις πιο κοινές και δημοφιλείς φυλές σκύλων υπηρεσίας περιλαμβάνουν τα γκόλντεν ριτρίβερ, τα λαμπραντόρ ριτρίβερ, τα κανίς και τα κόλεϊ με τραχύ ή λείο τρίχωμα. Αυτές προτιμώνται επειδή είναι γνωστές για την ευχάριστη ιδιοσυγκρασία τους, την ευφυΐα και την εργασιακή ηθική τους. Τείνουν επίσης να είναι εύπειρα, να δέχονται την ανθρώπινη ηγεσία και να δίνουν προτεραιότητα στην ανθρώπινη συντροφικότητα. Όλα αυτά τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά βελτιώνουν τις πιθανότητες ενός σκύλου να ολοκληρώσει την αυστηρή εκπαίδευση και στη συνέχεια να υπηρετήσει τον χειριστή του ως νομικά αναγνωρισμένος σκύλος-συνεργάτης.

Πώς εκπαιδεύονται τα PSD

Οι ψυχιατρικοί σκύλοι υπηρεσιών υποβάλλονται σε σχολαστική εκπαίδευση για να διασφαλιστεί ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι να υποστηρίξουν τους συντρόφους τους. Μπορεί να είναι επαγγελματικά εκπαιδευμένοι, εκπαιδευμένοι από τον ιδιοκτήτη ή και τα δύο. Η διαδικασία αξιολόγησης και εκπαίδευσης περιλαμβάνει συνήθως διάφορα στάδια.

Επαγγελματική αξιολόγηση της ιδιοσυγκρασίας και της καταλληλότητας. Αυτές οι αξιολογήσεις είναι απαραίτητες για όλες τις πιθανές προοπτικές PSD. Ο αξιολογητής αξιολογεί τη γενική ιδιοσυγκρασία του σκύλου, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής του από επιθετικότητα, της εμπιστοσύνης του σε άγνωστες καταστάσεις και περιβάλλοντα, της προσφοροδοσίας, της ικανότητας εκτέλεσης εργασιών (προθυμία και κίνητρο για εκμάθηση νέων συμπεριφορών) και της σωματικής υγείας.

Advertisment

Βασική υπακοή. Όπως όλοι οι σκύλοι υπηρεσίας, έτσι και οι σκύλοι PSD πρέπει να επιδεικνύουν την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων υπακοής, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα ακολουθούν αξιόπιστα τις βασικές εντολές και θα συμπεριφέρονται κατάλληλα στο κοινό.

Εκπαίδευση σε καθήκοντα. Εκτός από τη βασική υπακοή, τα PSD λαμβάνουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στα συγκεκριμένα καθήκοντα που θα εκτελούν για να βοηθήσουν τους συντρόφους τους. Για παράδειγμα, εάν ένας χειριστής αποπροσανατολίζεται λόγω αναδρομών PTSD, ο σκύλος μπορεί να ξαπλώσει στα πόδια του ή να γλείψει τα χέρια ή το πρόσωπό του για να τον καθηλώσει στο παρόν και να τον αποσπάσει από τις αναμνήσεις ενός τραυματικού γεγονότος.

Εκπαίδευση με πρόσβαση στο κοινό. Τα PSD και όλοι οι σκύλοι υπηρεσίας εκπαιδεύονται να περιηγούνται σε δημόσιους χώρους με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Θα πρέπει να είναι ήρεμοι και χαλαροί σε πλήθος ανθρώπων. Οι περισσότεροι μαθαίνουν να κρύβονται σε μικρούς, διακριτικούς χώρους, όπως κάτω από το κάθισμα του χειριστή, σε εστιατόρια και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρέπει να είναι υπομονετικοί, ήσυχοι και ήπιων τόνων απέναντι σε ανθρώπους και άλλα ζώα

Ποιες εργασίες μπορούν να εκτελέσουν τα PSD;

Σύμφωνα με τον νόμο για τους Αμερικανούς με αναπηρίες (ADA), ένας σκύλος υπηρεσίας πρέπει να εκτελεί τουλάχιστον μία εργασία για να μετριάσει την αναπηρία του χειριστή του. Μια εργασία είναι μια εκπαιδευμένη συμπεριφορά που ο σκύλος εκτελεί ως απάντηση σε ένα συγκεκριμένο σύνθημα. Ειδικότερα, ένα καθήκον δεν μπορεί να είναι κάτι που σχεδόν κάθε σκύλος κάνει φυσικά, όπως η παροχή παρηγοριάς ή συντροφιάς.

Για παράδειγμα, αν ένα άτομο δυσκολεύεται να ακολουθήσει ένα καθημερινό πρόγραμμα λόγω ψυχικής ασθένειας, ο σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί να ανταποκρίνεται σε συναγερμούς που του υπενθυμίζουν να ξυπνήσει, να κάνει ντους, να φάει ή να κάνει μια βόλτα. Μπορεί να παραδώσει σνακ, να διακόψει την αυτοτραυματική συμπεριφορά και να καθοδηγήσει τον χειριστή σε ένα ασφαλές μέρος, αν αυτός είναι καταβεβλημένος κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ψυχικής υγείας. Μπορεί επίσης να ειδοποιήσει τον χειριστή για την παρουσία άλλων, να αναζητήσει βοήθεια από άλλους ή να παράσχει θεραπεία βαθιάς πίεσης, την οποία ένας χειριστής περιέγραψε ως “ξάπλωμα κάτω από μια ζεστή, ζωντανή, σταθμισμένη κουβέρτα” σε απάντηση σε επεισόδια ανικανότητας άγχους.

Πώς να αποκτήσετε ένα PSD

Δύο κύριες οδοί για την απόκτηση ενός PSD είναι η παραλαβή ενός εκπαιδευμένου σκύλου μέσω ενός προγράμματος ή η αυτοεκπαίδευση. Καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι γρήγορη και και οι δύο μπορεί να είναι δαπανηρές. Η Assistance Dogs International είναι μια πρώτη στάση κατά την αναζήτηση εκπαιδευμένων σε πρόγραμμα PSD, μια συμμαχία προγραμμάτων που έχουν θεσπίσει πρότυπα ικανότητας για οργανισμούς που εκπαιδεύουν και τοποθετούν σκύλους υπηρεσίας για άτομα με αισθητηριακές, σωματικές, νευροαναπτυξιακές και ψυχιατρικές αναπηρίες.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές αξιόπιστες και καθιερωμένες οργανώσεις σκύλων εξυπηρέτησης, η προσοχή και η δέουσα επιμέλεια είναι απαραίτητες κατά την εξερεύνηση των προγραμμάτων. Δυστυχώς, δόλιες οργανώσεις έχουν μηνυθεί για την τοποθέτηση άρρωστων ή ανεκπαίδευτων σκύλων σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρία.

Οι εκπαιδευμένοι σε προγράμματα σκύλοι υπηρεσίας μπορεί να είναι δαπανηροί και η ασφάλιση υγείας ενός υποψήφιου χειριστή δεν είναι πιθανό να συμβάλει ή να αποζημιώσει τα σχετικά έξοδα. Αν και ορισμένοι οργανισμοί προσφέρουν μειωμένες αμοιβές ή υποτροφίες, οι χειριστές μπορούν να αναμένουν να πληρώσουν έως και 20.000 δολάρια για έναν εκτενώς εκπαιδευμένο σκύλο που εκτελεί εξατομικευμένες εργασίες για να βελτιώσει την ανεξαρτησία και την καθημερινή λειτουργικότητα του χειριστή. Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με τον οργανισμό εκπαίδευσης και την πολυπλοκότητα των καθηκόντων του σκύλου. Τέλος, η αναμονή για έναν εκπαιδευμένο στο πρόγραμμα σκύλο υπηρεσίας μπορεί να είναι πολυετής, ανάλογα με το μέγεθος του οργανισμού και τις συγκεκριμένες εργασίες που χρειάζεται ο χειριστής.

Η εκπαίδευση από τον ιδιοκτήτη είναι μια άλλη επιλογή, αν και μπορεί να μην είναι ταχύτερη ή σημαντικά λιγότερο δαπανηρή από την απόκτηση ενός εκπαιδευμένου σε πρόγραμμα σκύλου. Οι χειριστές που έχουν προετοιμάσει τους δικούς τους PSD ξοδεύουν συνήθως αρκετά χρόνια και έως και 15.000 δολάρια σε δραστηριότητες εξάσκησης και επαγγελματικές συμβουλές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του σκύλου. Η αυτοεκπαίδευση δεν πρέπει να αναλαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας να επικεντρωθούν και να επιμείνουν στην προηγμένη διδασκαλία που απαιτείται για να προετοιμάσουν τον σκύλο τους για επιτυχή εργασία και πρόσβαση στο κοινό.

Νομικά δικαιώματα και προστασία

Οι ομάδες σκύλων εξυπηρέτησης έχουν δικαιώματα και προστασία βάσει της ADA. Σε αυτά περιλαμβάνεται η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των ξενοδοχείων και των καταστημάτων, όπου απαγορεύονται τα σκυλιά συντροφιάς. Έχουν δικαίωμα διαμονής σε ενοικιαζόμενα ακίνητα ή διαμερίσματα με πολιτική “χωρίς κατοικίδια”. Επίσης, δικαιούνται ακαδημαϊκές και εργασιακές διευκολύνσεις που, στις περισσότερες περιπτώσεις, επιτρέπουν στους χειριστές να φέρνουν τα PSD τους στο κολέγιο ή στην εργασία.

Elizabeth Ruegg, LCSW

Πηγές

  • Assistance Dogs International. (n.d.). Summary of Standards. https://assistancedogsinternational.org/
  • Esnayra, J., & Edelson, V. (2012, April). Psychiatric service dog partnership. Exceptional Parent, 42(4), 40–41.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.
Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση