,

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;

Η αλεξιθυμία είναι η αδυναμία ερμηνείας της εσωτερικής συναισθηματικής και σωματικής σας κατάστασης.

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;

Κύρια σημεία

  • Η πλειονότητα των αυτιστικών ατόμων έχει αλεξιθυμία.
  • Η αλεξιθυμία είναι η αδυναμία ερμηνείας της εσωτερικής συναισθηματικής και σωματικής σας κατάστασης.
  • Η ζωή με την αλεξιθυμία μπορεί να είναι εξουθενωτική με πολλούς τρόπους.

Η αλεξιθυμία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ). Δεν έχουν όλα τα αυτιστικά άτομα αλεξιθυμία, αλλά πολλά έχουν (Kinnaird, Stewart, Tchanturia, 2019). Η αλεξιθυμία είναι η δυσκολία επεξεργασίας και κατανόησης των δικών σας συναισθηματικών καταστάσεων. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε τα δικά σας συναισθήματα και τις δικές σας σωματικές καταστάσεις.

Η τρέχουσα έρευνα οδηγείται προς την κατεύθυνση της κατανόησης των αιτιών που προκαλούν την αλεξιθυμία. Οι μελέτες νευροαπεικόνισης που συγκρίνουν διαφορετικούς τύπους αυτισμού και οι φυσιολογικές μελέτες που εξετάζουν την αγωγιμότητα του δέρματος σημειώνουν πρόοδο στην εξήγηση του γιατί πολλά άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να κατανοήσουν τις δικές τους εσωτερικές καταστάσεις. Έχω διαβάσει πολλά κλινικά άρθρα από ερευνητές και άτομα με διδακτορικό που περιγράφουν πόσο εξουθενωτική μπορεί να είναι η αλεξιθυμία.

Advertisment

Ένα από τα πιο καίρια πράγματα που έχω ακούσει να λένε οι ερευνητές είναι ότι η συναισθηματική ρύθμιση γίνεται πιο δύσκολη αν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας τη στιγμή που τα έχετε. Επίσης, οι καταρρεύσεις είναι πιο συχνές για τα άτομα με υψηλή αλεξιθυμία. Αυτές είναι καλές πληροφορίες, αλλά κατά κάποιο τρόπο δεν εξηγούν πόσο δύσκολο είναι να ζεις με την αλεξιθυμία.

Διάγνωση ως ενήλικας

Ήμουν στα 40 μου όταν διαγνώστηκα με αυτισμό και δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο εντελώς αποσυνδεδεμένη ήμουν από τον εαυτό μου μέχρι που διαγνώστηκα. Έχω άγχος σε πολλές καταστάσεις, και αυτό το άγχος έχει οδηγήσει σε εξουθένωση, κατάρρευση και κλείσιμο σε όλη μου τη ζωή.

Ωστόσο, αν με είχατε ρωτήσει πριν από τη διάγνωσή μου αν ήμουν αγχώδης άνθρωπος, θα είχα απαντήσει: “Όχι”. Σε κάθε ραντεβού με γιατρό που έχω πάει, περιγράφω τα επίπεδα του πόνου μου ως 5, επειδή δεν καταλαβαίνω τη διαφορά μεταξύ ενός χτυπημένου ποδιού και ενός σπασμένου οστού. Δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω πότε είμαι λυπημένη, εκτός αν έχω πιάσει πάτο.

Advertisment

Τα συναισθήματα είναι εκεί και όταν γίνονται αρκετά έντονα, μπορούν να με κλείσουν. Άλλοι άνθρωποι μπορούν μερικές φορές να μου πουν ότι είμαι αγχωμένη, αλλά δεν μπορώ να αναγνωρίσω το συναίσθημα χωρίς εκτεταμένο χρόνο και ανάλυση. Όλα τα συναισθήματα αισθάνονται το ίδιο. Αισθάνομαι σαν συντριπτικές σταγόνες αηδίας μέσα μου, και μόνο όταν μου δοθεί χρόνος συνειδητοποιώ ότι είχα αγωνία ή ότι είχα πληγωμένη καρδιά ή ότι έπαθα κρίση πανικού. Το χειρότερο είναι ότι συχνά αντιδρώ λανθασμένα με το πρόσωπό μου σε συναισθηματικές καταστάσεις, επειδή δεν ξέρω τι να νιώσω.

Απαιτούμενες δεξιότητες αντιμετώπισης

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια δεξιότητα αντιμετώπισης στην οποία επιδίδονται πολλοί αυτιστικοί πελάτες μου. Δεδομένου ότι συχνά δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τα συναισθήματά μας εκείνη τη στιγμή, προσπαθούμε να σκεφτούμε λογικά τα πράγματα. Εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω τον φόβο αυτή τη στιγμή, οπότε προσπαθώ να κοιτάξω γύρω μου και να δω πράγματα στο περιβάλλον μου που θα έπρεπε να είναι τρομακτικά και να αναλύσω τον κίνδυνο τους με βάση διάφορες λογικές κατασκευές.

Δεν μπορώ να ερμηνεύσω σωστά τον πόνο, οπότε προσπαθώ να είμαι λογικός στην πορεία μου, είτε είναι λογικό να στεναχωριέμαι από τη σοβαρότητα της κατάστασης είτε όχι. Αυτό είναι χρονοβόρο και εξαντλητικό, και συχνά κάνω μεγάλο λάθος. Θα καταλήξω στα επείγοντα περιστατικά για ένα χτυπημένο δάχτυλο και θα αγνοήσω ένα σπασμένο κόκκαλο.

Θα τρέξω με χαρά σε επικίνδυνες καταστάσεις και θα αποφύγω τις ασφαλείς. Το ένστικτο είναι κρίσιμο στη λήψη αποφάσεων και δεν έχω κανένα. Η διαίσθηση είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής και αποτελεί αίνιγμα για μένα. Οι άνθρωποι λένε να ακολουθείς την καρδιά σου, αλλά εγώ δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς θα ήταν να ακολουθώ την καρδιά μου.

Οι προκλήσεις των σχέσεων

Αυτό επηρεάζει κάθε ανθρώπινη σχέση που έχω. Έχω συναισθήματα και με επηρεάζουν βαθιά, αλλά δεν μπορώ να τα αναγνωρίσω παρά μόνο πολύ μετά το σημείο που πρέπει. Συχνά καταλήγω σε σχέσεις, φιλίες και καταστάσεις στο χώρο εργασίας στις οποίες δεν θα συνειδητοποιήσω ότι κάποιος με αναστατώνει μέχρι να του έχω ξεσπάσει. Ακόμα και αφού έχω ξεσπάσει, θα μου πάρει λίγο χρόνο να κάνω μια βαθιά ανάλυση των συμπεριφορικών αλληλεπιδράσεων για να συνδεθώ με τα συναισθήματα που οδήγησαν σε εκείνη τη στιγμή.

Εναλλακτικά, θα προσπαθήσω να κοιτάξω τι πιστεύω ότι σκέφτονται ή αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι και θα προσπαθήσω να ανακουφίσω τη δυσφορία τους. Μου είναι ευκολότερο να κατανοήσω όταν οι άλλοι άνθρωποι αισθάνονται άβολα παρά να αντιληφθώ τη δική μου δυσφορία. Οι νευροτυπικοί άνθρωποι επίσης απλά δηλώνουν και δείχνουν ξεκάθαρα τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους και αυτό είναι κάτι στο οποίο είναι εύκολο για μένα να ανταποκριθώ και να βοηθήσω.

Αυτό με οδηγεί στο να επιμένω σε αυτό που χρειάζονται οι άλλοι και να αποτρέπω τον πόνο των άλλων και να επιμένω σε καθήκοντα που σχετίζονται με τη βοήθεια των άλλων. Μπορώ να τους βοηθήσω. Δεν έχω ιδέα τι να κάνω με τα συναισθήματά μου.

Στις σχέσεις μου με δεσμούς ζεύγους, η αλεξιθυμία μπορεί να είναι καταστροφική. Παρακολουθώ και προσπαθώ να ανταποκριθώ στις ανάγκες του συντρόφου μου, αλλά όταν με καταβάλλει η αδυναμία μου να εκφράσω τις ανάγκες μου με λογικό τρόπο, λιώνω. Έχω την τάση να προσεγγίζω τις κοινωνικές σχέσεις όπως προσεγγίζω το σκάκι. Μπορώ να απομνημονεύσω το γκαμπίτ της Αδελαΐδας ή την άμυνα της Βαλτικής. Μπορώ να απομνημονεύσω τη θεωρία.

Κατά κάποιο τρόπο αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αν ένας παίκτης αντιδράσει με οποιονδήποτε τρόπο που διαφέρει από αυτό που είχα σχεδιάσει ή από αυτό που πίστευα ότι θα έπρεπε να κάνει με βάση τους υπολογιστές και τα βιβλία, αντιδρώ ακανόνιστα. Δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε οποιαδήποτε κίνηση στο σκάκι που απαιτεί διαίσθηση ή ένστικτο. Μπορώ μόνο να απομνημονεύω μοτίβα και να τα αναπαράγω. Χάνω κάθε παρτίδα.

Για μένα, αυτή είναι η ζωή με την Αλεξιθυμία. Σχεδιάζω πάντα τα πάντα στη ζωή μου 80 κινήσεις πριν από την εκτέλεση. Ελπίζω ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός θα αντισταθμίσει την έλλειψη διαίσθησης και ενστίκτου και ότι θα με προστατεύσει από την πληγή που νιώθω βαθιά και βαθιά όταν όλα τα συναισθήματα που δεν ένιωσα εκείνη τη στιγμή με χτυπήσουν μέρες αργότερα ή όταν τελικά λιώσω. Αντισταθμίζω υπερβολικά με το να είμαι καταναγκαστικός φροντιστής στις σχέσεις, αλλά δεν έχω ιδέα πώς να αφήσω τους ανθρώπους να μπουν στον εσωτερικό μου κόσμο ή να τον εξηγήσω.

Είναι δύσκολο να εξηγήσω πώς είναι να σκέφτεσαι όπως σκέφτομαι εγώ. Έχω προσπαθήσει να εξηγήσω σε νευροτυπικούς ανθρώπους πώς είναι να πρέπει να αναλύεις συνεχώς κάθε μεταβλητή για να προσπαθείς να προβλέψεις τα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι μου λένε να μην σκέφτομαι υπερβολικά τα πράγματα, αλλά ποια είναι η εναλλακτική λύση; Χωρίς υπερβολική σκέψη θα γινόμουν μη λειτουργικός.

Πώς μπορώ να δράσω ή να ζήσω χωρίς συνεχή σκέψη και σχεδιασμό; Μερικές φορές ξεχνάω βασικά πράγματα, όπως το να πάω στην τουαλέτα ή να φάω, επειδή δεν παρατηρώ τα σωματικά σήματα που μου λένε να κάνω αυτά τα πράγματα. Πρέπει να κάνω διαρκώς σωματικό έλεγχο για να βεβαιωθώ ότι έχω κάνει τις βασικές εργασίες επιβίωσης.

Καταλήγω να έχω μελανιές και κοψίματα παντού πάνω μου επειδή δεν παρατηρώ τους τραυματισμούς και δεν μπορώ να θυμηθώ πώς τραυματίστηκα. Πρέπει να σκέφτομαι συνεχώς, και αν σταματήσω τι θα γίνει μετά;

Jessica Penot, LPC

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Υπάρχω σημαίνει είμαι ευάλωτος» | Νόρμαν Ο. Μπράουν
Η μεγαλύτερη δυστυχία της ζωής είναι να μην μάθεις ποιος πραγματικά είσαι!
Όταν επενδύουμε στους ανθρώπους, ποτέ δεν χάνουμε
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση