Στις πυρκαγιές στην Ελλάδα αναφέρεται με άρθρο του το Euronews που κάνει λόγο για καταστροφικά αποτελέσματα και μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Η έκταση που κάηκε είναι μεγαλύτερη από το Λονδίνο, σημειώνει το δημοσίευμα που παραθέτει δεδομένα και στοιχεία που περιγράφουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή παρακολούθησης της ατμόσφαιρας Copernicus, οι φωτιές απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα ένα μεγατόνο (ένα εκατομμύριο τόνους) εκπομπών CO2!
Advertisment
Ο παρατεταμένος καύσωνας
Ο συνεχιζόμενος καύσωνας έπαιξε ρόλο στην ένταση και στη διάρκεια των πυρκαγιών. Το Euronews επικαλείται την έκθεση του meteo, που αναφέρει ότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών που προκλήθηκαν αυτό το καλοκαίρι δεν ήταν ασυνήθιστος, όμως ο καύσωνας – ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής – σήμανε ότι εξαπλώθηκαν με ασυνήθιστη ένταση.
«Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επηρέασαν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα δημιούργησαν επίσης ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών», αναφέρει η έκθεση, η οποία επισημαίνει σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας και της ταχύτητας εξάπλωσης στις πληγείσες περιοχές.
Περίπου 222.577 εκτάρια (σχεδόν το 2% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας) έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών. Αυτό είναι ήδη 30% περισσότερο από τον ετήσιο μέσο όρο, σημειώνει η έκθεση του meteo.
Advertisment
Οι συνέπειες στην ατμόσφαιρα
Οι προβλέψεις της υπηρεσίας Copernicus για τα αιωρούμενα σωματίδια και άλλους ρύπους που σχετίζονται με τις εκπομπές εξαιτίας των πυρκαγιών έχουν δείξει ότι ο καπνός μεταφέρεται προς τα νότια σε όλη τη Μεσόγειο. Αυτό επιβεβαιώθηκε από ορατές εικόνες των καπνών από διάφορους δορυφόρους Οι εμπειρογνώμονες λένε πως οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα τόσο τοπικά στα σημεία των πυρκαγιών όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η παρακολούθηση της μεταφοράς του καπνού είναι το κλειδί για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπτώσεων, προσθέτουν.
Θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί ο πλήρης περιβαλλοντικός αντίκτυπος των πυρκαγιών στην Ελλάδα και αλλού στη νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) – μια άλλη υπηρεσία του Copernicus – ανέφερε ότι περισσότερα από 173.000 εκτάρια δασών της ΕΕ είχαν γίνει στάχτη στις 22 Ιουλίου. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των 80.000 εκταρίων που καταγράφηκε από το 2003 έως το 2022.
Με πληροφορίες από in.gr