,

Ο μισός πληθυσμός της γης θα παρουσιάσει κάποια ψυχική διαταραχή | Ποιες είναι οι κρίσιμες ηλικίες

Ποιες είναι οι συχνότερες διαταραχές σε άνδρες και γυναίκες. Τα ευρήματα νέας, διεθνούς έρευνας.

Ο μισός πληθυσμός της γης θα παρουσιάσει κάποια ψυχική διαταραχή | Ποιες είναι οι κρίσιμες ηλικίες

Ένας στους δύο κατοίκους του πλανήτη θα εκδηλώσει τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή στη διάρκεια της ζωής του, αναφέρουν επιστήμονες από ΗΠΑ και Αυστραλία. Εξετάζοντας στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες εθελοντές σε 29 χώρες του κόσμου οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τις πιο συχνές διαταραχές. Διαφορά υπάρχει επίσης και στην μέση ηλικία στην οποία εκδηλώνονται οι ψυχικές διαταραχές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ψυχιατρική επιθεώρηση Lancet Psychiatry. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν δεδομένα από 32 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 156.331 εθελοντές. Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε 29 χώρες. Οι 12 από αυτές ήταν χαμηλού και μέσου εισοδήματος και οι 17 υψηλού εισοδήματος. Το 54,5% των εθελοντών (συνολικώς 85.308 άτομα) ήταν γυναίκες.

Advertisment

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήδη το 28,6% των ανδρών και το 29,8% των γυναικών είχαν εκδηλώσει κάποια ψυχική διαταραχή. Οι πιθανότητες εκδήλωσής της έως την ηλικία των 75 ετών ήταν:

  • 46,4% για τους άνδρες
  • 53,1% για τις γυναίκες

«Οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές ήταν αυτές της ψυχικής διάθεσης, όπως η μείζονα κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. John McGrath, καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ. «Ωστόσο υπήρχε διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς τη συχνότητά τους».

Στις γυναίκες, η πιο συχνή ψυχική διαταραχή ήταν όντως η κατάθλιψη. Ακολουθούσαν:

Advertisment

  • Οι φοβίες (είναι ακραίο άγχος που επεμβαίνει στην καθημερινή ζωή)
  • Το σύνδρομο μετατραυματικού στρες

Στους άνδρες η πιο συχνή ψυχική διαταραχή ήταν η κατάχρηση αλκοόλ. Ακολουθούσαν:

  • Η κατάθλιψη
  • Οι φοβίες

Νωρίς στη ζωή

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ψυχικές διαταραχές είθισται να εκδηλώνονται νωρίς στη ζωή, ακόμα και στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Στην πραγματικότητα, η ηλικία στην οποία κορυφώνεται ο αριθμός των περιστατικών είναι τα 15 χρόνια. Επιπλέον, η διάμεση ηλικία εκδήλωσης των ψυχικών διαταραχών είναι:

  • Τα 19 έτη στους άνδρες
  • Τα 20 έτη στις γυναίκες

Το γεγονός αυτό «καθιστά αναγκαία την επένδυση στην βασική νευροεπιστήμη για να κατανοήσουμε γιατί αναπτύσσονται τόσο νωρίς στη ζωή οι διαταραχές αυτές», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ronald Kessler, καθηγητής Πολιτικών Υγειονομικής Περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τα ευρήματα της μελέτης συνολικά έδειξαν ότι η επίπτωση των ψυχικών διαταραχών είναι πολύ υψηλή. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 50% του πληθυσμού θα εκδηλώσει τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή έως την ηλικία των 75 ετών.

Με πληροφορίες από www.iatropedia.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση