Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;

Τα θαλάσσια οικοσυστήματα έχουν λεπτή ισορροπία και κάθε αλλαγή έχει αντίκτυπο στην τροφική αλυσίδα.

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το χρώμα των ωκεανών έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 20 χρόνια. Πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Περισσότεροι από τους μισούς ωκεανούς έχουν αλλάξει χρώμα με τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί από φυσικές αλλαγές. Η μελέτη έγινε από επιστήμονες από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο στη Βρετανία και το MIT στις ΗΠΑ. Βρήκαν ότι οι ωκεανοί κοντά στον ισημερινό έχουν γίνει πιο πράσινοι.

Οι ειδικοί λένε ότι η εμφάνιση του ωκεανού μπορεί να μας πει για τα φυτά και τα ζώα που ζουν σε αυτόν. Έκαναν μια μελέτη και έγραψαν σχετικά σε ένα ειδικό βιβλίο για επιστήμονες. Το χρώμα του ωκεανού καθορίζεται από αυτό που βρίσκεται στο πάνω μέρος του. Εάν ο ωκεανός έχει σκούρο μπλε χρώμα, πιθανότατα δεν έχει πολλά φυτά και ζώα. Αλλά αν είναι ανοιχτό πράσινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μικροσκοπικά φυτά που ονομάζονται φυτοπλαγκτόν και ζουν εκεί.

Advertisment

Αυτό αφορά το πώς διαφορετικά φυτά και ζώα στον ωκεανό εξαρτώνται το ένα από το άλλο για τροφή. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς αυτές οι σχέσεις μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. Ορισμένες περιοχές θα έχουν διαφορετικά είδη φυτών, που ονομάζονται φυτοπλαγκτόν, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τα άλλα ζώα που ζουν εκεί.

Τα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι σαν ένα μεγάλο παζλ, όπου όλα ταιριάζουν τέλεια. Αλλά αν αλλάξει κάτι στο παζλ, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στα ζώα που βασίζονται το ένα στο άλλο για φαγητό.

Όταν τα πράγματα στη φύση αλλάζουν πάρα πολύ, μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία του πώς όλα λειτουργούν μαζί. Εάν οι ωκεανοί μας συνεχίσουν να θερμαίνονται, αυτή η αναστάτωση θα γίνει ακόμη χειρότερη.

Advertisment

Και συνέχιζε να μιλάει.

Αυτό θα κάνει επίσης πιο δύσκολο για τον ωκεανό να συγκρατήσει το διοξείδιο του άνθρακα.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως ποιες είναι αυτές οι αλλαγές, είναι βέβαιοι ότι η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία για αυτές.

Το άτομο που είναι πολύ καλό στη μελέτη και την πρόβλεψη πραγμάτων για τον ωκεανό, χρησιμοποιεί πειράματα προσποίησης για να δείξει ότι το χρώμα του ωκεανού θα είναι διαφορετικό στο μέλλον. Είπαν ότι δεν εξεπλάγησαν με αυτό που βρήκαν.

“Αλλά βρίσκω τα αποτελέσματα πολύ λυπηρά. Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο ήδη επηρεάζει τα οικοσυστήματα και αυτό είναι ένα ακόμη “κάλεσμα αφύπνισης””, κατέληξε σε ένα email στο CNNi.

Με πληροφορίες από cnn.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση