,

Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα για την εμμηνόπαυση (που σας κάνουν να ανησυχείτε)

Μην αφήνετε τις παρανοήσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση να σας τρομάξουν από το να αγκαλιάσετε τη μέση ηλικία.

Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα για την εμμηνόπαυση (που σας κάνουν να ανησυχείτε)

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι γυναίκες ζουν περισσότερο και αισθάνονται νεότερες, αλλά ο φόβος της εμμηνόπαυσης και όλων των συμπτωμάτων που συνδέονται με αυτήν, ή ακόμη και απλώς της επιβράδυνσης της μέσης ηλικίας, μπορεί να είναι συναισθηματικά εξουθενωτικός. Τα καλά νέα είναι ότι αν και τα στερεότυπα της γυναίκας στη μέση ηλικία/εμμηνόπαυση μπορεί να είναι τρομακτικά, πολλές πραγματικότητες είναι αρκετά διαφορετικές.

Παρακάτω, έχω καταρρίψει πέντε από τις κορυφαίες ανησυχίες που έχουν οι ασθενείς μου όταν πρόκειται για τη γήρανση και την είσοδο στην εμμηνόπαυση. Ελπίζω ότι αυτά είναι καθησυχαστικά και για εσάς.

Advertisment

Στη μέση ηλικία, η αυτοεκτίμηση δεν μειώνεται πάντα. Στην πραγματικότητα, μελέτες διαπιστώνουν ότι τείνουμε να έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας1. Αρχίζουμε να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα δικά μας μάτια αντί να προσπαθούμε να δούμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια όλων των άλλων, και εστιάζουμε περισσότερο στο τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας παρά στο τι λένε οι άλλοι ότι πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας.

Στη μέση ηλικία, η κατάθλιψη δεν είναι πιο πιθανή. Όχι μόνο γινόμαστε καλύτεροι στο να αφήνουμε πίσω μας τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι γινόμαστε επίσης καλύτεροι στο να δημιουργούμε θετικά συναισθήματα και να ανακαλούμε θετικές αναμνήσεις2. Η καλύτερη λήψη αποφάσεων αναδύεται ομοίως καθώς μεγαλώνουμε, και με λιγότερη πίεση για να αποδείξουμε τον εαυτό μας, το άγχος αρχίζει να μειώνεται.

Στη μέση ηλικία, οι προσωπικές σχέσεις δεν είναι πιο τεταμένες. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι ενοχλητικά και ενοχλητικά, αλλά οι ασθενείς μου μου λένε ότι δεν είναι τόσο ευερέθιστοι ώστε να αποσύρονται από την οικογένεια και τους φίλους τους. Αντίθετα, λένε ότι τείνουν να αλληλεπιδρούν περισσότερο όσο μεγαλώνουν, αφού έχουν περισσότερες εμπειρίες, συμπόνια και ιδέες να μοιραστούν.

Advertisment

Στη μέση ηλικία, η σεξουαλική μας ζωή δεν έχει τελειώσει. Ορισμένες έρευνες διαπιστώνουν ότι αποδεχόμαστε περισσότερο το σώμα μας κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, και έτσι είμαστε λιγότερο ανασταλμένες και πιο περιπετειώδεις. Επίσης, τα προκαταρκτικά συχνά διαρκούν περισσότερο και είναι, ως εκ τούτου, πιο ικανοποιητικά. Μάλιστα, ορισμένες έρευνες διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες στα 50 τους είναι πιο πιθανό να έχουν οργασμό από ό,τι οι γυναίκες στα 20 τους3.

Στη μέση ηλικία, οι επιλογές για τη δημιουργία οικογένειας δεν τελειώνουν. Αν και τα ποσοστά εγκυμοσύνης τείνουν να μειώνονται μετά την ηλικία των 35 ετών για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Για παράδειγμα, η υπερδιέγερση των ωοθηκών με ενδομήτρια σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) περιλαμβάνει την αύξηση της ανταπόκρισης των ωοθηκών με τη χρήση γοναδοτροπινών και γενετικών δοκιμών για τον εντοπισμό βιώσιμων εμβρύων. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η λήψη νεότερου γενετικού υλικού από τη γονιδιακή δεξαμενή μιας δότριας ωαρίων, αντί για τη δική σας, μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή εγκυμοσύνη4. Η δημιουργία οικογένειας μπορεί να μην σημαίνει καθόλου εγκυμοσύνη – η υιοθεσία, βέβαια, είναι ένας άλλος δρόμος προς τη γονεϊκότητα.

Δυστυχώς, πολλοί καλοπροαίρετοι φίλοι και συγγενείς προειδοποιούν τους μεσήλικες ότι δεν θα έχουν την υπομονή ή την ενέργεια να απολαύσουν ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί. Ωστόσο, μια πρόσφατη δημοσκόπηση σε άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας σχετικά με την ικανοποίηση από τη γονική μέριμνα έδειξε ότι πολλοί έχουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης και συναισθηματικής πληρότητας στον γονικό τους ρόλο5.

Ακολουθούν οι δικές μου προτάσεις (λειτούργησαν για μένα). Αντί να φοβάστε την εμμηνόπαυση ή τη μέση ηλικία, προσπαθήστε να τις επαναπροσδιορίσετε ως περίοδο αλλαγών, όχι απωλειών. Αντί να δημιουργείτε άγχος αναβιώνοντας το νεότερο παρελθόν σας ή προ-ζώντας το άγνωστο μέλλον, μείνετε στο παρόν, όπου έχετε κάποιο έλεγχο. Αν παλεύετε με τα συναισθήματά σας, μην υποθέτετε ότι η δυσφορία σας είναι αναπόφευκτη και εξετάστε το ενδεχόμενο ιατρικού ελέγχου και ψυχολογικής υποστήριξης. Τέλος, δημιουργήστε στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης και διασκέδασης, και οι σχέσεις σας, η οικειότητα, η ψυχική σας υγεία, ακόμα και ο ύπνος σας είναι πιθανό να βελτιώνονται με κάθε χρόνο.

Georgia Witkin, Ph.D.

Αναφορές

(1). Survey on Attitudes Towards Aging: Title: “Attitudes Towards Aging and Life Satisfaction in Midlife and Beyond.” Citation: Johnson, L. et al. Journal of Gerontology: Psychological Sciences. 2022; 77(3): 412-421.

(2) Journal of Clinical Psychiatry :Paradoxical Trend for Improvement in Mental Health With Aging Michael L. Thomas, PhD; Christopher N. Kaufmann, PhD, MHS; Barton W. Palmer, PhD; Colin A. Depp, PhD; Averria Sirkin Martin, PhD; Danielle K. Glorioso, MSW; Wesley K. Thompson, PhD; and Dilip V. Jeste, MD Published: August 24, 2016.

(3) Sexual Activity and Satisfaction in Healthy Community-dwelling Older Women, Am J Med. 2012 Jan; 125(1): 37–43.e1. Susan E. Trompeter, MD,1,2 Ricki Bettencourt, MS,3 and Elizabeth Barrett-Connor, MD3.

(4) Study on Reproductive Decision-Making during Midlife: Title: “Reproduction and Parenthood Considerations in Midlife: A Longitudinal Study.” Citation: Smith, K. et al. Fertility and Sterility. 2023; 119(2): 275-283.

(5) Poll on Parenting Satisfaction in Midlife Men and Women: Title: “Parenting Satisfaction and Challenges in Midlife: A National Poll.” Citation: Williams, M. et al. Journal of Family Psychology. 2022; 36(4): 567-574.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση