,

Τσεκάπ: Πώς να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας στο σπίτι

Τσεκάπ: Πώς να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας στο σπίτι Όλοι χρειάζεται να κάνουμε ιατρικά τσεκάπ ανά κάποια διαστήματα για να έχουμε κλινική

Τσεκάπ: Πως να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας στο σπίτι

Τσεκάπ: Πώς να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας στο σπίτι

Όλοι χρειάζεται να κάνουμε ιατρικά τσεκάπ ανά κάποια διαστήματα για να έχουμε κλινική εικόνα της υγείας μας. Όμως, υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχουμε την υγεία μας και με τη βοήθεια του καθρέφτη. Το σώμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εμφανίζει συμπτώματα τα οποία πολλές φορές είναι ορατά για όσους γνωρίζουν που να ψάξουν. Αν και τα παρακάτω δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ιατρικό τσεκάπ, είναι εντούτοις χρήσιμα εργαλεία ώστε να έχετε καλύτερη εικόνα της υγείας σας αλλά και να αποκαταστήσετε την επικοινωνία με το σώμα σας.

Advertisment

Παθήσεις, Συμπτώματα & Τσεκάπ

Τσεκάπ: Πως να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας στο σπίτι

Υπόταση

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της υπότασης μπορεί να περιλαμβάνουν ζαλάδα, τάση για λιποθυμία, ψυχρό και υγρό δέρμα, εφίδρωση με κρύα χέρια και δέρμα, έντονη κόπωση, σκοτοδίνη με θολή ή ομιχλώδη όραση, τάση για εμετό και ταχυκαρδία με αδύναμο σφυγμό. Σε ακραίες περιπτώσεις, η υπόταση μπορεί να οδηγήσει σε σοκ.

Τσεκάπ

Σε κάθε σπίτι χρειάζεται να υπάρχει ένα πιεσόμετρο. Μετρήστε την πίεσή σας. Ανάλογα με τα φυσιολογικά σας επίπεδα (που δεν είναι απόλυτα σε όλους), μπορείτε να λάβετε διάφορα προσωρινά μέτρα, όπως να φάτε λίγες αλατισμένε ελιές. Αν το πρόβλημα συνεχίζει χρειάζεται να απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Advertisment

Υπέρταση

Συμπτώματα

Η Υπέρταση δυστυχώς δεν έχει ξεκάθαρα συμπτώματα και όταν αυτά εμφανίζονται αποτελεί ένδειξη χρόνιας υπέρτασης. Τα δε συμπτώματα συνήθως οφείλονται σε επιπλοκές της υπέρτασης και σε αυτή καθαυτή. Γι αυτό το λόγο η υπέρταση ονομάζεται βουβός δολοφόνος.

Τσεκαπ

Μετά την ηλικία των 35 ετών είναι καλό να μετράτε την πίεσή σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν και όπως είπαμε πριν, δεν υπάρχουν απόλυτες τιμέ, εάν παρατηρήσετε μια σημαντική αύξηση των φυσιολογικών σας τιμών, χρειάζεται να λάβετε άμεσα μέτρα.

Διαβάστε

8 τροφές που καταπολεμούν την υπέρταση

Αναιμία

Συμπτώματα

Οι φυσιολογικές συγκεντρώσεις της αιμοσφαιρίνης στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 14-16 γραμμάρια ανά 100 ml στους άνδρες και 12-14 γραμμάρια ανά 100 ml στις γυναίκες. Με συγκεντρώσεις κάτω των 10 γραμμάρια ανά 100 ml είναι δυνατό να προκληθούν κεφαλαλγίες, καταβολή των δυνάμεων και λήθαργος, και με συγκεντρώσεις κάτω των 8 γραμμάρια ανά 100 ml αναπνευστική δυσχέρεια κατά τη σωματική προσπάθεια, ζάλη λόγω ελάττωσης του οξυγόνου που φθάνει στον εγκέφαλο, στηθάγχη λόγω ελάττωσης της οξυγόνωσης του μυοκαρδίου και αίσθημα παλμών, διότι η καρδιά εργάζεται σκληρότερα για να αντιρροπήσει την έλλειψη αιμοσφαιρίνης. Η αναιμία αναγνωρίζεται από το ωχρό χρώμα του δέρματος και των επιπεφυκότων του ματιού (ωστόσο η ωχρότητα δεν σημαίνει υποχρεωτικά και ύπαρξη αναιμίας).

Τσεκάπ

Τα μάτια δείχνουν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας.  Βάλτε, λοιπόν, το δάχτυλό σας κάτω από το μάτι και τραβήξτε μαλακά το δέρμα, έτσι ώστε να μπορέσετε να δείτε τον βλεννογόνο του. Φυσιολογικά το χρώμα του είναι ροζ. Αν όμως είναι πολύ χλομό -σχεδόν άσπρο-, τότε πρόκειται για σύμπτωμα αναιμίας και καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Χοληστερίνη

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/tsekap-katastasi-ygeias-spiti-diagnosi/

Συμπτώματα

Δεν υπάρχον σαφή συμπτώματα της χοληστερίνης στο σώμα μας

Τσεκάπ

Αν και το τσεκάπ αυτό δεν είναι απόλυτο, εντούτοις μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή ένδειξη.  Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε με προσοχή την εσωτερική περιοχή των βλεφάρων για τυχόν εξογκώματα. Πολλοί άνθρωποι με υψηλή χοληστερίνη (συνήθως άνω των 50 ετών) έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζουν κίτρινες πλάκες στην εσωτερική γωνία των ματιών τους (ξανθελάσματα).

Διαβάστε

Τέλος εποχής για τη χοληστερίνη

Θυρεοειδής

Συμπτώματα

Μεγάλη αυξομείωση του σωματικού βάρους, πρήξιμο στο λαιμό, αλλαγές στο καρδιακό ρυθμό, απότομες αλλαγές στη διάθεση, τριχόπτωση, υπερευαισθησία στη ζέστη ή στο κρύο.

Τσεκάπ

Ο θυρεοειδής αδένας είναι μέρος τους ενδοκρινικού συστήματος. Παράγει τρεις βασικές ορμόνες (θυροξίνη, τριιωδοθυρονίνη, καλσιτονίνη) και ελέγχει κυρίως τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ενέργεια. Εάν, λοιπόν, παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι πολύ ξηρό, ζυμώδες και μαλακό ή πολύ υγρό και μαλακό, κυρίως στις παλάμες, τότε καλό είναι να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο προκειμένου να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας, καθώς το δέρμα είναι από τα πρώτα σημεία του οργανισμού που υποφέρουν όταν ο θυρεοειδής είναι αρρύθμιστος.

Κάντιντα

Συμπτώματα

Διαταραχές της διάθεσης, χρόνια κόπωση, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, συχνές ιγμορίτιδες.

Τσεκάπ

Αφού σηκωθείτε το πρωί, ξεπλύνετε το στόμα σας και γεμίστε ένα ποτήρι φρέσκο νερό. Έπειτα, φτυστέ στο ποτήρι. Παρατηρήστε τι συμβαίνει στο σάλιο σας τα επόμενα 30-40 λεπτά, ιδίως τα πρώτα λίγα λεπτά. Αν έχετε καντιντίαση, θα εμφα-νιστεί τουλάχιστον μία από τις παρακάτω ενδείξεις:

1) Από την απόπτυση δημιουργούνται νήματα, τα οποία βυθίζονται προς τον πάτο του ποτηριού.

2) Συγκέντρωση σάλιου με ασυνήθιστη εμφάνιση στον πάτο.

3) Συγκέντρωση θολών μικροκηλίδων στο νερό. Όσο πιο γρήγορα σχηματιστούν νήματα και μικροκηλίδες τοσο πιο ανεξέλεγκτα πολλαπλασιάζεται το Candida.

Αν οι ενδείξεις αυτές εμφανιστούν αμέσως, το Candida έχει εξαπλωθεί σε πολλά σημεία του σώματος. Από την άλλη, αν η απόπτυση επιπλεύσει στην επιφάνεια και το νερό μείνει καθαρό, κατά πάσα πιθανότητα δεν πάσχετε από καντι-ντίαση. Αν ο ζυμομύκητας έχει αναπτυχθεί υπέρμετρα στο έντερο, το τεστ θα είναι θετικό ακόμα και αν το κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε

Candida: Κάντε το τεστ διάγνωσης καντιντίασης. Τρόποι αντιμετώπισης

Αλλεργίες

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/tsekap-katastasi-ygeias-spiti-diagnosi/

Συμπτώματα

Καταρροή,  μπούκωμα της μύτης  ρινικός κνησμός (φαγούρα στη μύτη)  μάτια που τρέχουν, κόκκινα μάτια (επιπεφυκίτιδα),  φτάρνισμα, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή. Δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από κνησμό με διάχυτη ερυθρότητα δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει γενικευμένο κνιδωτικό εξάνθημα.

Τσεκάπ

Φυσιολογικά, όταν χαράσσετε το δέρμα σας (π.χ. με το νύχι) χωρίς να το τραυματίσετε, αυτό θα κοκκινίσει, αλλά μετά από λίγο θα επανέλθει στο φυσιολογικό του χρώμα. Όμως, αν μπορείτε να δείτε καθαρά και για αρκετή ώρα αυτό που «γράψατε» στο δέρμα σας, τότε έχετε τον λεγόμενο δερμογραφισμό, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέεται με αλλεργική προδιάθεση.

Διαβάστε

Κρύωμα ή αλλεργία: Πώς να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Στρες

Το στρες έχει αναρρίθμητα συμπτώματα και θα ήταν ανώφελο να τα περιγράψουμε.

Τσεκάπ

Η υπέρταση, οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί καθώς και η πολύ έντονη εφίδρωση το βράδυ, είναι πολύ πιθανόν να αποτελούν ενδείξεις αυξημένου στρες

Διαβάστε

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε

Μυκητίαση

Συμπτώματα

Νύχια που σπάνε, μαύρα στίγματα στα νύχια, εξανθήματα στην επιδερμίδα.

Τσεκάπ

Φυσιολογικά η γλώσσα έχει ροζ χρώμα και είναι σαρκώδης, υγρή, ευκίνητη, με μεγάλη ελαστικότητα και καλή διαμόρφωση των θηλών. Τυχόν αλλαγές στο χρώμα της (π.χ. έχει γίνει άσπρη ή έντονα κόκκινη) ή στη διαμόρφωσή της (π.χ. μοιάζει με γεωγραφικό χάρτη) είναι ενδείξεις μυκητίασης.

Διαβάστε:

12 φυσικές θεραπείες για τον μύκητα των νυχιών

Νεφρική δυσλειτουργία

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/tsekap-katastasi-ygeias-spiti-diagnosi/

Συμπτώματα

Αλλαγές στην ενούρηση, δυσκολία ή πόνος ενούρησης, πρήξιμο στα άκρα, υπερβολική κόπωση, ρίγη κ.λ.π.

Τσεκάπ

Το πρήξιμο των βλεφάρων είναι φυσιολογικό όταν ξυπνάτε και οφείλεται στην ακινησία κατά τη διάρκεια της νύχτας, που οδηγεί στην κατακράτηση υγρών. Όμως, αν τα βλέφαρά σας είναι συνεχώς πρησμένα, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, καθώς το οίδημα στα βλέφαρα σχετίζεται σε πολλές περιπτώσεις με νεφροπάθειες.

Ουρικό οξύ

Συμπτώματα και Τσεκάπ

Τα συμπτώματα της νόσου είναι πολύ χαρακτηριστικά και τα βασικά είναι τα εξής δύο τα οποία αοτελούν και το καλύτερο τσεκάπ.

Τυχόν οζίδια κατά μήκος του πτερυγίου των αυτιών συνήθως είναι ενδείξεις της αύξησής του. Επίσης, αν το μεγάλο σας δάχτυλο είναι ερεθισμένο, πρησμένο και σας πονάει, απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, καθώς η επώδυνη διόγκωση της άρθρωσής του οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ουρικού οξέος.

Διαβάστε: Ουρικό οξύ και διατροφή: Οι απαγορευμένες τροφές και οι τροφές που το “ρίχνουν”

Ουλίτιδα

Συμπτώματα & Τσεκάπ

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή του ούλου, του ιστού που περιβάλλει το δόντι. Κάνει τα ούλα να κοκκινίζουν και να πρήζονται. Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της φλεγμονή και το καλύτερο τσεκάπ.

Έλλειψη Ασβεστίου

Συμπτώματα

Οστεοπόρωση, Χλωμή επιδερμίδα, κόπωση και μυϊκοί πόνοι και σπασμοί.

Τσεκάπ

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα δάχτυλα των χεριών σας. Αν εντοπίσετε άσπρα σημάδια στα νύχια, ξεπεράστε τα και μη δώσετε σημασία. Τα σημάδια αυτά δεν υποδηλώνουν έλλειψη ασβεστίου, αλλά οφείλονται είτε σε χτύπημα είτε σε κακή κυκλοφορία του αίματος τοπικά, και φεύγουν καθώς μεγαλώνει το νύχι. Αν θέλετε να μάθετε αν έχετε έλλειψη ασβεστίου, ψάξτε τα νύχια σας για ατροφία και έντονες αυλακώσεις και διαβρώσεις.

Έλλειψη μαγνησίου

Συμπτώματα και Τσεκάπ

Αν παρουσιάζετε περισσότερα από τρία από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε, είναι πιθανό να υποφέρετε από έλλειψη ασβεστίου.

  • Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.
  • Προβλήματα στην καρδιά.
  • Αδυναμία.
  • Μυϊκές κράμπες.
  • Τρέμουλο.
  • Ναυτίες.
  • Άγχος.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Διαβήτης τύπου 2.
  • Αναπνευστικά προβλήματα.
  • Ζαλάδες.
  • Κόπωση.
  • Χαμηλά επίπεδα καλίου.
  • Δυσκολία στην κατάποση.
  • Δυσκολία στη μνήμη.
  • Σύγχυση.

Κυκλοφορικό

Συμπτώματα

Παγωμένα άκρα, θρομβώσει, μουδιάσματα

Τσεκάπ

Κάντε το παρακάτω πείραμα. Βουτήξτε τα χέρια σας σε μια λεκάνη με κρύο νερό και περιμένετε για 2-3΄. Όταν τα βγάλετε, το φυσιολογικό είναι να μην έχει αλλάξει ιδιαίτερα το χρώμα τους, αλλά να έχουν γίνει λίγο πιο ερυθρά. Εάν γίνουν κυανά, έπειτα χλομά και χρειάζονται περίπου 15΄ για να ανακτήσουν το χρώμα τους μόλις αποκατασταθεί η εξωτερική θερμοκρασία, τότε ίσως πρόκειται για το σύνδρομο Raynaud. Το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με πρόβλημα της τοπικής κυκλοφορίας του αίματος και αν δεν το είχατε από μικρή ηλικία, πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.

Καρκίνος του στόματος

Τσεκάπ

Παρακολουθήστε το αναλυτικό βίντεο

Καρκίνος του μαστού

Ψηλάφηση μαστού

Καθίστε μπροστά σε έναν καθρέφτη και ψηλαφίστε με τις άκρες των δαχτύλων το στήθος σας μέχρι τις μασχάλες, χωρίς να βιάζεστε. Φυσιολογικά δεν πρέπει να παρατηρήσετε διογκώσεις. Εάν εντοπίσετε γρομπαλάκια, διευκρινίστε τη φύση τους (είναι μαλακά; μετακινούνται εύκολα; πονούν;) και απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Έπειτα, πιέστε τις θηλές, που φυσιολογικά δεν πρέπει να έχουν εκκρίσεις.

Καρκίνος των όρχεων

Ψηλάφιση των όρχεων

Οι άνδρες καλό είναι να κάνουν τακτική ψηλάφηση των όρχεων, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τυχόν αλλαγές σε αυτούς. Φυσιολογικά η ψηλάφηση είναι ανώδυνη, οι όρχεις είναι συμμετρικοί, ο ορχικός σάκος δεν παρουσιάζει διογκώσεις και το δέρμα του είναι ρυτιδωμένο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση