Πώς λειτουργεί η γήρανση στο σώμα; 2 συμβουλές για την επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης

Το Qi Gong είναι ένας από τους καλύτερους ασφαλείς και φυσικούς τρόπους για να αυξήσετε τη μακροζωία.

pws-leitourgei-i-giransi-sto-soma-symvoules-epivradinsi-kyttarikis-giransis

Χρυσή Χαντζαρίδου-Μπέρου | Facilitator of Cosmic Energy | HYQ &YYT Healer | Zhineng Qigong Instructor

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς λειτουργεί η γήρανση στο σώμα; Αποδεικνύεται ότι η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Είναι σαν ένα παζλ με πολλά κομμάτια που ταιριάζουν μεταξύ τους. Αλλά ένας από τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί η γήρανση είναι πραγματικά εύκολο να απεικονιστεί επειδή περιλαμβάνει πράγματα που ονομάζονται «τελομερή». Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ για τελομερή, επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε…

Advertisment

Εάν οι κλώνοι του DNA σας είναι κορδόνια, τότε τα τελομερή είναι οι άκρες των κορδονιών. Είναι μακριές αλυσίδες DNA που δεν κωδικοποιούν και σχηματίζουν ένα είδος προσωρινής αποθήκευσης στον κύριο κλώνο του κωδικοποιητικού DNA. Τα τελομερή είναι βασικά προστατευτικά καλύμματα στις άκρες των χρωμοσωμάτων σας. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, το ρυθμιστικό διάλυμα των τελομερών φθείρεται από το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες είναι το στρες στο σώμα σας από περιβαλλοντικές πηγές όπως η ρύπανση, η ακτινοβολία, ο καπνός του τσιγάρου, η κακή διατροφή ή πηγές από το σώμα, όπως η φλεγμονή και η άσκηση υψηλής έντασης. Όταν χτυπά το οξειδωτικό στρες, χτυπά πρώτα τα τελομερή, ΟΧΙ το DNA σας.

Ένα σκέλος με περίπου 10.000 ζεύγη βάσεων, όταν είσαι μωρό, φθείρεται κατά μέσο όρο στα 4.500 μέχρι τα 65 σου. Αυτό σημαίνει ότι το προστατευτικό σου κατά του άγχους και της γήρανσης γίνεται όλο και μικρότερο.

Advertisment

Σύμφωνα με το περιοδικό Nature Cell Biology, όσο πιο κοντά είναι τα τελομερή σας, τόσο πιο επιρρεπείς είστε σε κοινές ασθένειες της γήρανσης, όπως η οστεοπόρωση, η αθηροσκλήρωση, ο διαβήτης τύπου 2 και το Αλτσχάιμερ.

Αλλά αν αυτά τα στατιστικά ακούγονται λίγο ανησυχητικά, να γιατί δεν χρειάζεται να είναι. Μπορείτε να σταματήσετε τη φθορά των τελομερών σας. Μάλιστα, μπορείτε ακόμη και να τα επαναφέρετε και να τα κάνετε με μεγαλύτερη διάρκεια!

Στο βιβλίο τους The Telomere Effect στους New York Times, οι ερευνητές Elizabeth Blackburn και Elissa Epel μοιράζονται μια ποικιλία προσεγγίσεων που υποστηρίζονται από την επιστήμη για την επιμήκυνση των τελομερών σας, την επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης και τη νεότερη αντί για μεγαλύτερη ηλικία.

Μαζί με τις στρατηγικές για φαγητό και ύπνο, βρήκαμε αυτές τις δύο συμβουλές τις πιο ενδιαφέρουσες και θέλαμε να τις μοιραστούμε:

1. Αποδεχτείτε τις αγχωτικές εργασίες ως προκλήσεις και όχι ως απειλές. Η στάση σας απέναντι στο άγχος της ζωής επηρεάζει δραματικά τη γήρανση σας. (Με άλλα λόγια, οι σκέψεις σας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την υγεία σας!)

2. Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα. Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προπόνηση ενσυνειδητότητας με τη μορφή διαλογισμού ή μια πρακτική νου-σώματος όπως το Qi Gong έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη διατήρηση των τελομερών. Ένας τρόπος με τον οποίο αυτές οι πρακτικές βοηθούν τα τελομερή, είναι αυξάνοντας την ικανότητα του νου να εστιάζει και να βρίσκεται σε «κατάσταση ροής».

Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε από καιρό για το Qi Gong: είναι ένας από τους καλύτερους ασφαλείς και φυσικούς τρόπους για να αυξήσετε τη μακροζωία.

Και όχι μόνο για να ζήσετε περισσότερο, αλλά για να σας βοηθήσει να ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΕΤΕ και να ζήσετε ως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας… χωρίς να βασίζεστε σε φάρμακα ή άλλες περίεργες χειρουργικές μεθόδους.

Στην πραγματικότητα, η Science Daily αναφέρει, «Οι παρεμβάσεις μυαλού-σώματος (MBI) [όπως το Qi Gong] δεν μας χαλαρώνουν απλώς – μπορούν να «αντιστρέφουν» τις μοριακές αντιδράσεις στο DNA μας, που προκαλούν κακή υγεία και κατάθλιψη».

Τελικά, ο αντίκτυπος του Qi Gong στην ψυχική υγεία και τη στάση ζωής σας είναι πιθανώς εξίσου σημαντικός για την υγεία σας με τις σωματικές του επιπτώσεις.
Είστε έτοιμοι να αναζωπυρώσετε την πρακτική σας στο Qi Gong και να επιστρέψετε στη γήρανση με ζωντάνια, διανοητική διαύγεια και βαθιά εσωτερική γαλήνη;

Ελάτε μαζί μας αυτό το φθινόπωρο!

Ελάτε στο Φθινοπωρινό μας Πρόγραμμα ή επιλέξτε το Retreat στο όμορφο Αγκίστρι και ξεκινήστε το ταξίδι σας. Μπορείτε να παρευρεθείτε για 3 ημέρες, 3 μήνες ή ακόμα και 10 μήνες. Μπορείτε να παρευρεθείτε και δύο χρόνια ακολουθώντας την Διετή Zhineng Qigong Εκπαίδευση Δασκάλων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση