Φθινοπωρινά Δώρα και Μαθήματα της Φύσης

Καθώς τα φύλλα σκορπίζονται στο έδαφος και τα δέντρα μένουν γυμνά, η Φύση μάς δίνει ένα ακόμη μάθημα: στρίψτε προς τα μέσα.

Φθινοπωρινά Δώρα και Μαθήματα της Φύσης

Με την φθινοπωρινή ισημερία πίσω μας, η Φύση έχει κάνει μια σαφή μετάβαση στο Φθινόπωρο. Ο καιρός είναι δροσερός και ο αέρας καθαρός. Κάθε Φθινόπωρο, η Φύση μας δίνει μια μεγάλη εμφάνιση χρώματος, ακολουθούμενη από μια περίοδο ξηρασίας και στη συνέχεια απελευθέρωσης, καθώς τα δέντρα αφήνουν τα φύλλα τους. Κάθε αλλαγή που λαμβάνει χώρα στη Φύση συμβαίνει και μέσα στον καθένα μας. Η φύση παρέχει πάντα καθοδήγηση. Είστε συντονισμένοι στα μηνύματά της;

Βρείτε το χρώμα σας

Οι υπέροχες εμφανίσεις της φύσης με κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα γεμίζουν κάποτε πράσινες κορυφές δέντρων. Προτού η Φύση βρει χρόνο να ξεκουραστεί, έχει μια τελευταία έκρηξη χρώματος, για να απελευθερώσει την ομορφιά που κρύβει μέσα της. Με παρόμοιο τρόπο, αφήστε το εσωτερικό σας χρώμα να λάμψει! Πειραματιστείτε με ένα νέο στυλ ένδυσης ή ένα νέο διασκεδαστικό χόμπι. Διευρύνετε τους ορίζοντές σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας να αξιοποιήσει την ομορφιά που βρίσκεται μέσα σας.

Advertisment

Αμολήστε!

Είναι εύκολο να σκεφτείς ότι πέφτουν φύλλα από την οπτική γωνία του ξενιστή —του δέντρου. Τα δέντρα κρατάνε τα φύλλα τους και μετά τα χάνουν κάθε φθινόπωρο, σωστά; Αυτό μας διδάσκανε πάντα. Και από μια άποψη, είναι αλήθεια. Τι θα γινόταν όμως, αν αντί να χάσουν τα φύλλα, τα δέντρα απλώς τα αφήσουν να φύγουν;

Η απώλεια συνεπάγεται θλίψη και λύπη, τα οποία είναι τα συναισθήματα που συνδέονται με την εποχή του Φθινοπώρου, το στοιχείο Μέταλλο και τα κορυφαία συστήματα οργάνων – Πνεύμονες και Παχύ Έντερο. Ωστόσο, το να φύγουμε συνεπάγεται κλείσιμο. Τα δέντρα «ξέρουν» έμφυτα ότι θα βγάζουν τα φύλλα τους κάθε Φθινόπωρο. Δεν καταναλώνουν επιπλέον Qi για να κρέμονται σφιχτά, όπως και τα φύλλα δεν πονάνε για να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους.

Τα δέντρα γνωρίζουν από τη φύση τους ότι τα κλαδιά τους θα γίνονταν πολύ βαριά κάτω από το βάρος του χιονιού του χειμώνα και ότι οι φλέβες των φύλλων θα γέμιζαν νερό και θα πάγωναν, εμποδίζοντας την παραγωγή τροφής την άνοιξη. Έτσι απλά και με χάρη κόβουν τους δεσμούς και δίνουν σε αυτά τα φύλλα μια μικρή ώθηση. Ακούγεται οικείο; Αφήστε να φύγουν, για να είστε πραγματικά ελεύθεροι. Μην ξοδεύετε επιπλέον Qi, κρατώντας κάτι που δεν σας εξυπηρετεί πλέον.

Advertisment

Γυρίστε προς τα μέσα

Καθώς τα φύλλα σκορπίζονται στο έδαφος και τα δέντρα μένουν γυμνά, η Φύση μάς δίνει ένα ακόμη μάθημα: στρίψτε προς τα μέσα. Η διαδικασία των δέντρων, που απελευθερώνουν τα φύλλα τους είναι μια πράξη επιβίωσης. Είναι αυτό το υγιεινό σύνθημα, που πολλοί δυσκολεύονται να ακολουθήσουν. Καθώς τα πεσμένα φύλλα αποσυντίθενται, τα θρεπτικά συστατικά τους βοηθούν στη διατήρηση των φυτών και των ζώων που είτε ζουν στο έδαφος είτε θα αναπτυχθούν την άνοιξη.

Βάζοντας , τα δέντρα επιτρέπουν στα φύλλα τους να απλωθούν και να θρέψουν ολόκληρο το οικοσύστημα. Τα φύλλα είναι τα μέρη του δέντρου που παράγουν τροφή. Ενώ τα άφυλλα δέντρα δεν μπορούν πλέον να κάνουν τροφή, είναι ακόμα πολύ ζωντανά. Χωρίς φαγητό, κάθονται σε αδράνεια και ξεκουράζονται μέχρι να αναπτυχθούν νέα φύλλα και να ξεδιπλωθούν την Άνοιξη.

Πάρτε λοιπόν το προβάδισμα τους. Κάνε κάτι μόνο για εσάς. Και μετά ξεκουραστείτε – βαθιά ξεκουραστείτε – για να μπορέσετε να τεντώσετε τα κλαδιά σας και να ξεκινήσετε τη διαδικασία της αναγέννησης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση