, ,

Γιατί η βόλτα με τον σκύλο σας κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία

Τα σκυλιά λατρεύουν τις καθημερινές βόλτες. Τα καλά νέα είναι ότι και οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν τα οφέλη αυτών των περιπάτων.

Γιατί η βόλτα με τον σκύλο σας κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία

Τα σκυλιά λατρεύουν τις καθημερινές βόλτες, επειδή μπορούν να μυρίσουν, να γυμναστούν και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους – και αν είναι τυχερά, να κυνηγήσουν και μια μπάλα του τένις. Τα καλά νέα είναι ότι και οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν τα οφέλη αυτών των περιπάτων, καθώς το να περνούν χρόνο στη φύση, να γυμνάζονται και να παίρνουν καθαρό αέρα μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική μας υγεία.

Γιατί η βόλτα με τον σκύλο σας κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία;

Μελέτες δείχνουν ότι το να περνάτε χρόνο με ένα κατοικίδιο είναι καλό για εσάς για διάφορους λόγους, από το ότι καταφέρνετε να ασκήστε τακτικά μέχρι το ότι σας παρέχει μια πολύτιμη αίσθηση συντροφικότητας.

Advertisment

Το 2019, έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick διαπίστωσε ότι η αλληλεπίδραση με έναν σκύλο βοήθησε στη μείωση του άγχους1. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου ανέλαβαν είτε να παρακολουθήσουν βίντεο με έναν σκύλο είτε να παίξουν με έναν σκύλο πριν αξιολογήσουν τη διάθεσή τους σε μια έρευνα. Παρόλο που όλοι οι φοιτητές ένιωθαν λιγότερο αγχωμένοι μετά, εκείνοι που αλληλεπίδρασαν άμεσα με έναν σκύλο βίωσαν μεγαλύτερη μείωση του άγχους.

Η Jennifer Warwick, μέλος της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, λέει ότι οι σκύλοι είναι ένας πολύ καλός λόγος για να βγείτε έξω και να κυκλοφορήσετε.

“Η χαρά που δείχνουν τα σκυλιά στην προοπτική μιας βόλτας και το γεγονός ότι ξέρουν ότι είναι ευτυχισμένα, βοηθάει και εσάς να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι”, λέει.

Advertisment

“Το να είσαι με το κατοικίδιό σου έχει πραγματικό, θετικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία, οπότε το να βγεις μια βόλτα μαζί τους πρέπει να είναι κάτι που κερδίζει όλους”.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων ασκούνται περισσότερο

Οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν επίσης να ασκούνται περισσότερο2, γεγονός που είναι γνωστό ότι ενισχύει την ψυχική μας υγεία. Είτε πρόκειται για μια γρήγορη βόλτα στο τοπικό πάρκο είτε για μια μεγαλύτερη βόλτα στην εξοχή, οι τακτικοί περίπατοι και η σωματική δραστηριότητα πυροδοτούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες ενισχύουν τη διάθεση και μειώνουν το στρες3.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το να μοιράζεστε μια βόλτα με έναν σκύλο – αντί να περπατάτε μόνοι σας – μπορεί να είναι ακόμη πιο ευεργετικό. Μια μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Υγείας των Ζώων στο Τόκιο διαπίστωσε ότι το να βγείτε έξω με τον σκύλο σύντροφό σας συμβάλλει στην ενίσχυση της χημικής ουσίας του εγκεφάλου GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), η οποία μας βοηθά να ηρεμήσουμε4.

Το να βρίσκεσαι έξω κάνει καλό σε σένα

Αν έχετε νιώσει ποτέ καλύτερα μετά από μια βόλτα, θα ξέρετε ότι το να περνάτε χρόνο έξω είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ενισχύσετε την υγεία και την ευτυχία σας. Μελέτη του King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι το να βρισκόμαστε ανάμεσα σε δέντρα και το κελάηδισμα των πουλιών είναι ευεργετικό για την ψυχολογική μας υγεία (5).

Και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποκομίσετε τα οφέλη της υπαίθρου. Το 2020, ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσαν ότι μόλις δέκα λεπτά σε ένα φυσικό περιβάλλον μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι και να μειώσουμε τις επιπτώσεις τόσο του σωματικού όσο και του ψυχικού στρες.

Επιπλέον, το να νιώθετε τον ήλιο -και τον άνεμο ή τη βροχή- στο πρόσωπό σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο προσγειωμένοι αν αισθάνεστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι, προσθέτει ο Warwick. Η βόλτα με τον σκύλο σας μπορεί να είναι μια μορφή mindfulness, μια τεχνική χαλάρωσης που περιλαμβάνει την προσοχή σε ό,τι συμβαίνει μέσα σας και γύρω σας, στιγμή προς στιγμή.

Αναφορές

1. Thelwell: Paws for thought: A controlled study investigating the benefits of interacting with a house-trained dog on university students mood and anxiety.

2. Westgarth: Dog owners are more likely to meet physical activity guidelines than people without a dog: An investigation of the association between dog ownership and physical activity levels in a UK community.

3. Salmon: Effects of physical exercise on anxiety, depression, and sensitivity to stress: a unifying theory.

4. Akiyama et al: Hormonal and neurological aspects of dog walking for dog owners and pet dogs.

5. Bakolis at al: Urban mind: Using smartphone technologies to investigate the impact of nature on mental wellbeing in real time.

6. Meredith et al: Minimum time dose in nature to positively impact the mental health of college-aged students, and how to measure it: A scoping review.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση