, ,

Πάνω από τους μισούς νέους με κατάθλιψη δεν λαμβάνουν βοήθεια για τουλάχιστον ένα έτος

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι, αλλά ότι το κόστος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας.

Πάνω από τους μισούς νέους με κατάθλιψη δεν λαμβάνουν βοήθεια για τουλάχιστον ένα έτος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι πολλοί νέοι ενήλικες που βιώνουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο δεν αναζητούν την απαραίτητη φροντίδα ψυχικής υγείας. Η συν-συγγραφέας της μελέτης Wenhua Lu, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του CUNY, δήλωσε ότι είχε διεξάγει προηγούμενη έρευνα που έδειξε διεύρυνση του χάσματος στη θεραπεία για τους νέους ενήλικες με κατάθλιψη κατά την τελευταία δεκαετία.

Η Wu δήλωσε ότι ήθελαν να κατανοήσουν γιατί οι νέοι ενήλικες με μείζονα κατάθλιψη δεν χρησιμοποίησαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας την τελευταία δεκαετία.
Πάνω από τους μισούς ανέφεραν ότι δεν έλαβαν θεραπεία για την κατάθλιψη Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα της Αμερικάνικης Έρευνας για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία 2011-2019 από περισσότερους από 21.000 ασθενείς ηλικίας 18 έως 25 ετών που είχαν διαγνωστεί με καταθλιπτικό επεισόδιο κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, με περισσότερους από 11.000 να δηλώνουν ότι δεν είχαν λάβει καμία θεραπεία. Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open.

Advertisment

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κόστος ήταν σταθερά το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αναζήτηση θεραπείας για την κατάθλιψη μεταξύ των νέων ενηλίκων από το 2011 έως το 2019. «Δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι το κόστος παραμένει το κορυφαίο εμπόδιο για την αναζήτηση θεραπείας κατάθλιψης μεταξύ των νέων ενηλίκων», δήλωσε η Wu. «Καθώς απαιτείται θεμελιώδης συστημική αλλαγή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομικής προσιτότητας της θεραπείας ψυχικής υγείας».

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες αντιπροσώπευαν πάνω από το 60% των μη θεραπευμένων και το 39,4% ήταν μεταξύ 18 και 21 ετών. Περίπου το 30% των ατόμων που δεν έλαβαν θεραπεία για καταθλιπτικό επεισόδιο είχαν εισόδημα νοικοκυριού κάτω από 20.000 δολάρια και πάνω από τους μισούς ζούσαν με σοβαρές βλάβες που σχετίζονται με την πάθηση.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι η στήριξη σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα ενδέχεται να έχει αλλοιώσει τα ευρήματά τους. Η Lu και η ομάδα της διαπίστωσαν επίσης κοινωνικο-δημογραφικά κενά στην ψυχική περίθαλψη. Ανακάλυψαν ότι οι λευκοί συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν θεραπεία από ό,τι οι ισπανόφωνοι και οι Ασιάτες συμμετέχοντες. Τα ισπανόφωνα άτομα ανησυχούσαν επίσης περισσότερο για το αν οι άλλοι θα μάθαιναν ότι αναζήτησαν θεραπεία.

Advertisment

Οι άνδρες συμμετέχοντες ανησυχούσαν περισσότερο από τις γυναίκες συμμετέχουσες στην έρευνα για αρνητικές αντιδράσεις από τους γείτονες ή την κοινότητά τους εάν αναζητούσαν θεραπεία.

Η Wu δήλωσε ότι με βάση τα ευρήματά της, πολλοί νέοι ενήλικες με κατάθλιψη εξακολουθούν να μην αναζητούν θεραπεία λόγω του στίγματος και της έλλειψης κινήτρων. Προειδοποίησε ότι η μη θεραπευμένη κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο ενός νεαρού ενήλικα για διαταραχές χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών.

Επίσης, «η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία, η οποία είναι μία από τις τρεις κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των νέων ενηλίκων ηλικίας 18 έως 25 ετών». Τόνισε ότι απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την αποστιγματοποίηση της θεραπείας ψυχικής υγείας σε επίπεδο κοινότητας, ιδίως για τους φοιτητές και τους νέους άνδρες.

Πηγή:

www.healthline.com/health-news/over-half-of-young-people-with-depression-dont-help-help-for-at-least-a-year

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψυχική υγεία | Τι κάνει μία οικογένεια ψυχικά υγιή και ισορροπημένη;
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μουσική κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυξανόμενη εξάρτηση στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα: Η σιωπηλή επιδημία
Ashwagandha | Πόσο ακριβείς είναι οι ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη της στην αντιμετώπιση του άγχους;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση