,

Ηλιακό φως και βιταμίνη D | Τα οφέλη και η πάθηση από την οποία μας προστατεύουν

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη της άνοιας.

Ηλιακό φως και βιταμίνη D | Τα οφέλη και η πάθηση από την οποία μας προστατεύουν

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), το φυσικό φως του ήλιου μπορεί να είναι ένας αληθινός game-changer για την υγεία μας. Και δεν είναι μόνο το ηλιακό φως – μια ισορροπημένη δίαιτα, σταθερή άσκηση και καλή ποιότητα ύπνου είναι εξίσου κρίσιμα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το σώμα μας έχει ένα είδος “εσωτερικού ρολογιού,” γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, που συνδέεται άμεσα με το μεταβολισμό μας και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Το φυσικό φως του ήλιου είναι βασικό για τη ρύθμιση αυτού του ρολογιού. Αποδεικνύεται ότι η έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό και ακόμη και να προλάβει τον διαβήτη τύπου 2!

Advertisment

Επιπλέον, τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα μας έχουν ένα ρόλο να παίξουν. Η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της ινσουλίνης και είναι ζωτικής σημασίας για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Οπότε, ναι, απολαύστε λίγο ήλιο, αλλά μην ξεχνάτε να τρέφετε σωστά το σώμα σας και να του δίνετε τον ύπνο που χρειάζεται.

Η μελλοντική έρευνα θα ασχοληθεί περαιτέρω με το πόσο το τεχνητό φως επηρεάζει τον μεταβολισμό μας και πόσο χρόνο χρειαζόμαστε στο φυσικό φως για να επωφεληθούμε πλήρως.

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη της άνοιας

Η ημερήσια λήψη βιταμίνης D μπορεί να προλάβει και να αποτρέψει την εκδήλωση άνοιας, σύμφωνα με έρευνα του Hotchkiss Brain Institute του καναδικού Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ. Οι επιστήμονες, που βρίσκονται πίσω από αυτήν την έρευνα, ανέλυσαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και στην εμφάνιση άνοιας σε περισσότερα από 12.388 άτομα στις ΗΠΑ.

Advertisment

Η διάμεση ηλικία όσων συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα 71 έτη. Στο σύνολό τους, δε, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα άνοιας όταν ξεκίνησαν οι σχετικές μελέτες.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 37% ή αλλιώς 4.637 άτομα έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D ημερησίως. Σε αυτήν την ομάδα που έπαιρνε βιταμίνη D, οι περιπτώσεις που εμφάνισαν στην πορεία άνοια ήταν κατά 40% λιγότερες από ό,τι στην άλλη ομάδα όσων δεν έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Από τα 12.388 που πήραν μέρος στην έρευνα, τα 2.696 εμφάνισαν άνοια μέσα στο διάστημα μίας δεκαετίας. Από όσους εμφάνισαν άνοια, δε, το 75% δεν έπαιρνε βιταμίνη D.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση