, , ,

Γιόγκα και ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες είναι οι στάσεις που βοηθούν και δεν πιέζουν τις αρθρώσεις

Οι ειδικοί μας δείχνουν απλές κινήσεις που βοηθούν όσους ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα να μην πιέζουν τις αρθρώσεις τους.

Γιόγκα και ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες είναι οι στάσεις που βοηθούν και δεν πιέζουν τις αρθρώσεις

Είτε κάνετε γιόγκα με δάσκαλο, είτε μόνοι σας στο σπίτι, αν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα έχετε σίγουρα νιώσει ότι κάποιες στάσεις δεν θα σας κάνουν καλό, ότι ίσως σας πιέζουν, αντί να σας βοηθούν. Ίσως βάζετε πολύ πίεση στα χέρια σας ή στρίβετε τους γλουτούς σας με τέτοιο τρόπο που ενοχλεί παραπάνω τις αρθρώσεις σας. Αλλά δεν χρειάζεται να τα παρατήσετε.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που είναι καλύτερο να αποφεύγουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα handstands για παράδειγμα θα πιέσουν τους καρπούς και τα δάχτυλά σας. Όμως, οι ειδικοί μας δείχνουν απλές προσαρμοστικές κινήσεις που βοηθούν όσους ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα να μην πιέζουν τις αρθρώσεις τους και να απολαμβάνουν τη γιόγκα.

Advertisment

Πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τις στάσεις της γιόγκα αν έχουμε ρευματοειδή αρθρίτιδα

1. Κάτω σκύλος (με τα χέρια σε τουβλάκια)

Ουσιαστικά σε αυτή τη στάση χρειάζεται να σχηματίσουμε με το σώμα μας το γράμμα V. Για να αποφύγουμε να βάλουμε πίεση στα δάχτυλά μας, μπορούμε να τοποθετήσουμε κάτω από τα χέρια μας τουβλάκια που θα φέρνουν αντίσταση σε τοίχο. Με αυτό τον τρόπο, ανακατανέμουμε το βάρος μας προς τις παλάμες και μακριά από τα δάχτυλα.

2. Το κερί (με διπλωμένη κουβέρτα)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτή τη στάση είναι η πίεση που μπορεί να βάλουμε στον αυχένα μας καθώς ανεβάζουμε τη μέση και τα πόδια προς τον αέρα. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα μπορούμε να τοποθετήσουμε μια διπλωμένη μικρή κουβέρτα ή πετσέτα κάτω από τον αυχένα.

3. Το κερί (με διπλωμένη κουβέρτα και τουβλάκι)

Σε μια άλλη εναλλακτική δεν ανεβάζουμε τα πόδια μας με τον ίδιο τρόπο στον αέρα. Κρατάμε την κουβέρτα κάτω από τον αυχένα μας και τοποθετούμε ένα τουβλάκι κοντά καθώς είμαστε ξαπλωμένοι ανάσκελα. Αντί να σηκώσουμε τα πόδια, λυγίζουμε τα γόνατα και κρατάμε τα πόδια στο έδαφος. Ανεβάζουμε τους γλουτούς μας και γλιστράμε ένα τουβλάκι κάτω από το ιερό οστό. Κρατώντας το βάρος μας στο τουβλάκι, ανεβάζουμε ψηλά τα πόδια μας.

Advertisment

4. Spinal twist (περιστρεφόμενη έκταση με τουβλάκι)

Στην κλασική αυτή στάση της γιόγκα κρατάμε την πλάτη και τους ώμους μας στο έδαφος, τα χέρια σε έκταση, καθώς φέρνουμε τα πόδια μας προς τη μία πλευρά και ύστερα προς την άλλη στρίβοντας. Για να προστατέψετε τα γόνατα και τους γοφούς σας, λυγίστε τα γόνατα και μην τεντώνετε τα πόδια σε αυτή τη στάση. Επίσης, τοποθετήστε ένα τουβλάκι ανάμεσά τους.

Πηγές:

www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/guide/

www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/living-with/ways-modify-yoga-poses-when-you-have-rheumatoid-arthritis/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση