Μέλι: Έξι τρόποι για να ξεχωρίσετε αν είναι αυθεντικό ή νοθευμένο

Η νόθευση του μελιού είναι μια ανησυχητική πρακτική που απασχολεί τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς. Πριν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες τεχνικές ανίχνευσης, είναι

Η νόθευση του μελιού είναι μια ανησυχητική πρακτική που απασχολεί τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς. Πριν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες τεχνικές ανίχνευσης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας για την επιβεβαίωση της αυθεντικότητας. Οι δοκιμές που θα παρουσιάσουμε παρέχουν καλές ενδείξεις αλλά δεν είναι απόλυτα αξιόπιστες.

Ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις ότι το μέλι είναι νοθευμένο

Χρώμα και Υφή:

Ενώ το πραγματικό μέλι έχει συγκεκριμένη χροιά, υπάρχουν τρόποι να “πειράξεις” το χρώμα, οπότε μην βασίζεσαι αποκλειστικά σε αυτό.

Advertisment

Γεύση:

Η γεύση είναι ένας καλός δείκτης, αλλά και πάλι, κάποιες μέθοδοι νόθευσης μπορούν να την αντιγράψουν εύκολα.

Τιμή:

Σίγουρα, μια χαμηλή τιμή αποτελεί συχνά σημαία κινδύνου. Ωστόσο, κάποιοι πωλητές αυξάνουν την τιμή για να δώσουν την εντύπωση αυθεντικότητας.

Ετικέτα και Πιστοποιήσεις:

Αν και οι πιστοποιήσεις είναι χρήσιμες, υπάρχουν περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών.

Advertisment

6 τεστ για να διαπιστώσετε εάν το μέλι είναι νοθευμένο ή γνήσιο

Τεστ Χαρτιού:

Στάξε μερικές σταγόνες μελιού σε ένα χαρτί. Αν απλωθούν ή απορροφηθούν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι νοθευμένο.

Τεστ Νερού:

Γέμισε ένα ποτήρι με νερό και πρόσθεσε μια κουταλιά μελιού. Το αυθεντικό μέλι θα καθίσει στον πυθμένα, ενώ το νοθευμένο θα διαλυθεί.

Τεστ Ενέργειας:

Αν το μέλι είναι αυθεντικό, θα πρέπει να αισθάνεσαι μια αύξηση στα επίπεδα ενέργειάς σου λόγω των φυσικών σακχαρίδων. Το νοθευμένο μέλι θα περιέχει ζάχαρη, η οποία θα σου δώσει μόνο μια προσωρινή αύξηση ενέργειας.

Τεστ Ανάμματος:

Βουτήξτε μία βαμβακερή μπατονέτα στο μέλι και προσπαθήστε να την ανάψετε. Το αυθεντικό μέλι θα πρέπει να ανάβει εύκολα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό.

Τεστ Θολότητας:

Το αυθεντικό μέλι συχνά είναι πιο θολό σε σχέση με το νοθευμένο. Αν το δικό σας μέλι είναι πολύ διαφανές, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι νόθευσης.

Τεστ Διάλυσης στον Καφέ/Τσάι:

Το αληθινό μέλι διαλύεται σταδιακά στον καφέ ή το τσάι, ενώ το νοθευμένο μέλι διαλύεται πολύ γρήγορα και πλήρως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από αυτά τα τεστ δεν είναι 100% αξιόπιστο, αλλά σίγουρα προσφέρουν μερικές καλές ενδείξεις. Για την πιο ακριβή εξέταση, καλύτερα να παραπέμψετε το δείγμα σε ειδικευμένο εργαστήριο.

Κρυσταλλώνει το καλό μέλι;

Η αλήθεια είναι ότι το κρυστάλλωμα του μελιού δεν είναι κακό ούτε ένδειξη νόθευσης. Πράγματι, το αυθεντικό μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει με τον καιρό, ειδικά αν διατηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το κρυστάλλωμα είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν οι σακχαρίδες στο μέλι γίνουν ασταθείς. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ποικιλία του μελιού, η θερμοκρασία αποθήκευσης, και ακόμα και η προέλευση του νέκταρ από το οποίο προέρχεται το μέλι.

Στην πραγματικότητα, το κρυστάλλωμα μπορεί να θεωρηθεί ένα σημάδι ποιότητας, καθώς τα περισσότερα μέλια υψηλής ποιότητας έχουν την τάση να κρυσταλλώνουν σε κάποιο σημείο. Αν το μέλι σας έχει κρυσταλλώσει, μπορείτε απλώς να το θερμάνετε για λίγα λεπτά για να το επαναφέρετε την υγρή του μορφή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Συνταγή | Το απόλυτο smoothie για αποτοξίνωση του οργανισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση